image

Nederlandse verdachte Genesis Market veroordeeld tot twee jaar cel

woensdag 4 oktober 2023, 11:39 door Redactie, 0 reacties

Een 35-jarige man uit Waddinxveen die via de Genesis Market met gestolen persoonsgegevens fraudeerde is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van veertig maanden geëist.

Via Genesis Market werden inloggegevens, cookies en andere data van besmette computers aangeboden. Door middel van een aparte browser en browserplug-in die de Genesis Market had ontwikkeld was het voor afnemers mogelijk om met gestolen inloggegevens op allerlei diensten in te loggen. De marktplaats beweerde dat zolang het toegang tot de besmette computer van een slachtoffer had, de gestolen data van het slachtoffer up-to-date werd gehouden, maar de gegevens ook werden doorgestuurd wanneer die een nieuw account aanmaakte.

Bij een internationale politieoperatie die eerder dit jaar plaatsvond werd de marktplaats offline gehaald en 119 personen aangehouden, waaronder meerdere verdachten in Nederland. Volgens de politie zijn in Nederland vijftigduizend mensen slachtoffer van de Genesis Market geworden. De man uit Waddinxveen kocht via de marktplaats 1029 bots, wat volgens het OM overeenkomt met 1029 slachtoffers. Het merendeel daarvan werkte niet, verklaarde hij, maar het weerhield hem er niet van de overige dertig tot veertig procent toch te gebruiken, aldus de aanklacht.

Via de bots wist op hij e-mailaccounts binnen te dringen en plaatste hij in naam van zijn slachtoffers allerlei bestellingen. Bevestigingen werden door de verdachte uit de mailbox van slachtoffers gewist. In totaal heeft de man 34 slachtoffers benadeeld voor een totaalbedrag van enkele duizenden euro’s. De politie wist zijn persoonlijke ip-adres te achterhalen en kwam zo de verdachte op het spoor.

"De verdachte heeft aldus een groot aantal personen financieel schade berokkend. Daarbij komt dat het frauduleuze handelen van de verdachte het vertrouwen van de samenleving in de veiligheid van digitaal betalingsverkeer wordt ondermijnd. Wanneer dit vertrouwen niet meer aanwezig is, bestaat het risico van ontwrichting van het maatschappelijk en economisch verkeer", zo stelde de rechter. Die kwam echter tot een lagere straf dan het OM eiste, gelet op de maximumstraffen van de bewezen verklaarde misdrijven.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.