image

Adviescollege waarschuwt voor mislukken van opvolger C2000-systeem

donderdag 12 oktober 2023, 10:06 door Redactie, 14 reacties

Als er niet wordt ingegrepen dreigt de ontwikkeling van de opvolger van het C2000-systeem te mislukken en worden ook de huidige problemen waar hulpdiensten tegenaan lopen niet opgelost, zo waarschuwt het Adviescollege ICT-toetsing. De hulpdiensten gebruiken C2000 om te communiceren, maar het systeem wordt al lange tijd door allerlei problemen geplaagd.

Vorige maand werd bekend dat de Arbeidsinspectie de politie negen maanden de tijd heeft gegeven om de problemen met het C2000-systeem te verhelpen. Eerder liet demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid al weten dat er vier lijnen worden uitgezet voor het aanpakken van de problemen met C2000. Het Adviescollege ICT-toetsing heeft op verzoek van de Tweede Kamer een advies uitgebracht over de toekomstbestendigheid van C2000.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat het toekomstbestendig maken van missiekritische communicatie via de voorgestelde aanpak dreigt vast te lopen en dat daarmee de kwaliteit en continuïteit van missiekritische communicatie op termijn onvoldoende is veiliggesteld. Dit komt omdat het C2000-opvolger NOOVA geen helder einddoel en pad daarnaartoe heeft, C2000 (mede daardoor) tot na 2030 nodig blijft, terwijl de continuïteit en kwaliteit onder druk staan.

Een derde punt is het terugvallen op Push-To-Talk-toepassingen voor communicatie als C2000 niet beschikbaar is. De verschillende implementaties van Push-To-Talk-toepassingen zijn niet aan elkaar en aan de C2000-infrastructuur gekoppeld. Daardoor zijn toepassingen nu niet inzetbaar bij incidenten waarvoor coördinatie nodig is om meerdere hulpdiensten goed te laten samenwerken.

NOOVA

C2000 moet door het nieuw te ontwikkelen systeem NOOVA worden vervangen. Dit is een nieuw communicatiesysteem dat gebruikmaakt van de netwerken van telecomproviders. Daarmee zal de dekking gelijk zijn aan die van mobiele telefoon, zo is de verwachting. "Op basis van ons onderzoek concluderen we dat NOOVA geen helder einddoel en pad daarnaartoe heeft. De beoogde vernieuwing komt daardoor vooralsnog niet tot stand", aldus het Adviescollege, dat verwacht dat het nog zeker tien jaar duren zal voordat er een volwaardige opvolger voor C2000 is.

Volgens het Adviescollege is er geen helderheid over de te realiseren oplossing, komt het voor dit vernieuwingstraject benodigde samenspel niet van de grond, is er onzekerheid over haalbare tijdpaden en zullen incidentele en structurele kosten naar verwachting hoger uitvallen. "Het NOOVA-platform en C2000 zullen nog jaren naast elkaar moeten draaien, voordat NOOVA een volwaardig alternatief kan bieden. Wij schatten in dat dit om een samenloopperiode van minstens vijf jaar zal gaan. Om de continuïteit van C2000 te kunnen garanderen zullen bovendien waarschijnlijk vervangingsinvesteringen noodzakelijk zijn", aldus het Adviescollege.

Omdat NOOVA nog ver verwijderd is van een realisatiefase en omdat het programma er zelf van uitgaat dat die realisatiefase zeker vijf jaar in beslag zal nemen, zal het zeker nog tien jaar duren voordat er een volwaardige opvolger is voor C2000, zo verwacht het Adviescollege. "C2000 blijft dus voorlopig het systeem voor missiekritische communicatie voor hulpdiensten. Het systeem kan die functie vervullen, mits de continuïteit en de kwaliteit op termijn voldoende zijn geborgd. Dat is nu niet het geval."

Oplossing

Het Adviescollege adviseert dat de minister van Justitie en Veiligheid, als systeemverantwoordelijke, de missiekritische communicatie voor hulpdiensten veilig stelt door NOOVA in zijn huidige vorm te stoppen en eerst een stevig fundament (toekomstvisie, transitiepad en startvoorwaarden) te leggen onder de vernieuwing. Daarnaast moet er worden geïnvesteerd in de kwaliteit en continuïteit van C2000 en moeten de kansen die Push-To-Talk-toepassingen bieden worden benut.

Reacties (14)
12-10-2023, 10:29 door Anoniem
C2000 was bij het ontwerp al een drama. Veel te weinig praktisch bekeken en bij de besluitvorming geen rekening gehouden met de realiteit. Zou de overheid het nu opeens wel kunnen? Nahhh.

Maakt niet uit, de burgers betalen het wel. Toch?
12-10-2023, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: C2000 was bij het ontwerp al een drama. Veel te weinig praktisch bekeken en bij de besluitvorming geen rekening gehouden met de realiteit. Zou de overheid het nu opeens wel kunnen? Nahhh.

De problemen bij de uitrol van C2000 waren niet het gevolg van "dat C2000 bij het ontwerp een drama was" maar van het feit dat er veel te veel hooi op de vork genomen is. Er werd niet alleen een C2000 systeem uitgerold als vervanging voor analoge techniek, maar op hetzelfde moment kwam er ook een compleet nieuwe opzet van de meldkamers, met nieuwe software, en waarbij zelfs de regio indelingen veranderd werden. Meldkamers voor verschillende nooddiensten werden gecombineerd terwijl die vroeger apart waren, en bijvoorbeeld de regio voor brand anders was dan voor politie.

Door al die dingen samen te doen was er grote impact op de organisatie (en verzet daartegen), en door die grote meldkamer veranderingen moest er heel veel software gemaakt en geintegreerd worden die niks met C2000 te maken had. Alleen maar "omdat we toch bezig zijn".

Sure, dat is een probleem bij heel veel (mislukkende) ICT projecten, en het zal bij NOOVA vast ook weer in de picture zijn.
Dus het kan best zijn dat de invoer daar van ook weer problematisch wordt. Maar dat zal vast ook weer meer aan de organisatie en de ICT kant liggen dan in het daadwerkelijke communicatiesysteem.
Dat dat "niet acceptabel werkt voor missiekritische communicatie" komt omdat het gewoon een onrealistische eis is om een systeem te hebben wat onder alle omstandigheden altijd werkt. Dat deed het analoge systeem niet, dat doet C2000 niet, en een mobiel netwerk ook niet. Je kunt er wel proberen dicht bij te komen maar dat het ALTIJD werkt gaat gewoon niet lukken dus kun je het altijd mislukt blijven noemen onder die definitie.
12-10-2023, 11:38 door Anoniem
IT in NL is een tragedie en heeft een zeer rijke historie van mislukkingen en klungelarij wanneer de overheid er bij betrokken is; het lijkt erop dat IT en Calvinisme niet erg compatible zijn. Ik vraag me af of men eens ergens anders bij buurlanden heeft gekeken hoe die het doen iplv zelf opnieuw het wiel uit te vinden; in NL zet er de eigenwijsheid en beterweterij ingebakken
12-10-2023, 11:52 door Anoniem
Vroeger meldde zich alleen de leidinggevende zich bij de meldkamer, nu elke agent apart, ze vinden zich zo belangrijk.
12-10-2023, 12:09 door Anoniem
Gewoon de politie met whatsapp laten werken. Dan hoeven ze ook niks meer aan de meldkamer door te geven want met client side scannig ligt het er dan al. De rest is allemaal encrypted, volgens de verkoopfolder van whatsapp. Dus dat komt niemand aan de weet.
12-10-2023, 13:53 door Anoniem
De problemen bij de uitrol van C2000 waren niet het gevolg van "dat C2000 bij het ontwerp een drama was" maar van het feit dat er veel te veel hooi op de vork genomen is.
Is het een niet het directe gevolg van het ander??
12-10-2023, 21:20 door Anoniem
Door Anoniem:
De problemen bij de uitrol van C2000 waren niet het gevolg van "dat C2000 bij het ontwerp een drama was" maar van het feit dat er veel te veel hooi op de vork genomen is.
Is het een niet het directe gevolg van het ander??
Nee. C2000 is alleen het communicatiesysteem, en als je het verhaal gelezen had wist je dat er VEEL MEER op de schop genomen is dan dat.
13-10-2023, 09:25 door Anoniem
Is toch niet zo moeilijk? HF en 5G met elkaar koppelen, dan aansluiten op de back-end met een Cisco oplossing waarmee de meldkamers werken en je bent er. Werkt de 5G niet, dan kun je via HF ook VOIP tot stand laten komen en andersom.
13-10-2023, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: Is toch niet zo moeilijk? HF en 5G met elkaar koppelen, dan aansluiten op de back-end met een Cisco oplossing waarmee de meldkamers werken en je bent er. Werkt de 5G niet, dan kun je via HF ook VOIP tot stand laten komen en andersom.
Ja je kunt met extra systemen altijd meer redundantie toevoegen, maar het gaat nooit lukken om dekking te krijgen op de -4 verdieping van een ondergrondse parkeergarage als daar geen infrastructuur wordt aangebracht.
En de overheid heeft geen budget om AL die locaties af te gaan om daar spullen op te hangen.

Daarom is het ook beter om het 5G netwerk erbij te trekken, want dan is de kans veel groter dat een commerciele aanbieder toevallig wel brood ziet in het realiseren van bijna-100% dekking en kun je daar op meeliften.
Ben je daar toch mee bezig dan kun je je eigen infra net zo goed weglaten en gebruik maken van roaming op alle beschikbare 5G netwerken, met een contract met de providers waarbij je een hogere prioriteit hebt (zodat je er nog door komt als ineens grote groepen mensen gaan bellen of filmen).
13-10-2023, 11:54 door Anoniem
C2000 is gebaseerd op Tetra. In juli 2023 zijn een vijftal lekken in Tetra gepubliceerd, waardoor verkeer kan worden afgeluisterd, maar ook berichten in de verkeerstroom kunnen worden geinjecteerd. Zie b.v. https://www.dutchitchannel.nl/news/396524/kwetsbaarheid-in-tetra-maakt-c2000-netwerk-afluisterbaar, en https://www.rtl-sdr.com/tag/tetra/. Dat maakt C2000 fundamenteel onhoudbaar, gezien de hoge dataclassificatie voor vertrouwelijkheid en integriteit van dit verkeer. Men zal op zoek moeten naar vervanging.
13-10-2023, 12:36 door Anoniem
Door Anoniem: Is toch niet zo moeilijk? HF en 5G met elkaar koppelen, dan aansluiten op de back-end met een Cisco oplossing waarmee de meldkamers werken en je bent er. Werkt de 5G niet, dan kun je via HF ook VOIP tot stand laten komen en andersom.
Ik zou je adviseren om een plan te schrijven en een bod te doen?

Of je eventueel als adviseur te laten inhuren?
13-10-2023, 16:16 door Bitje-scheef
Door Anoniem:
Door Anoniem:
De problemen bij de uitrol van C2000 waren niet het gevolg van "dat C2000 bij het ontwerp een drama was" maar van het feit dat er veel te veel hooi op de vork genomen is.
Is het een niet het directe gevolg van het ander??
Nee. C2000 is alleen het communicatiesysteem, en als je het verhaal gelezen had wist je dat er VEEL MEER op de schop genomen is dan dat.

C2000 draait overigens redelijk prima in België. Ze hebben daar gelijk grondig doorgepakt na meldingen van gebreken met o.a. bijplaatsen voldoende communicatiemasten. Natuurlijk nog steeds slecht ontvangst in sommige gebouwen, maar niet de rare whitespots zoals hier in Nederland. Eigenlijk kun je concluderen dat bij groeikernen in NL het aantal masten niet zijn meegegroeid en whitespots niet goed zijn aangepakt (mogelijk centenkwestie zullen we maar zeggen).
19-12-2023, 07:29 door Anoniem
Door Anoniem: IT in NL is een tragedie en heeft een zeer rijke historie van mislukkingen en klungelarij wanneer de overheid er bij betrokken is; het lijkt erop dat IT en Calvinisme niet erg compatible zijn. Ik vraag me af of men eens ergens anders bij buurlanden heeft gekeken hoe die het doen iplv zelf opnieuw het wiel uit te vinden; in NL zet er de eigenwijsheid en beterweterij ingebakken
Ik vind dit veel te gemakkelijk gesteld. De bewoordingen "klungelarij", "opnieuw het wiel uit vinden", "eigenwijsheid" en "beterweterij" zijn goedkoop en ongefundeerd.
19-12-2023, 07:32 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon de politie met whatsapp laten werken. Dan hoeven ze ook niks meer aan de meldkamer door te geven want met client side scannig ligt het er dan al. De rest is allemaal encrypted, volgens de verkoopfolder van whatsapp. Dus dat komt niemand aan de weet.
Dit is een volstrekt ondoordachte stelling. Whatsapp is een gerieflijk communicatiemiddel voor dagelijks, niet-essentiëel gebruik, maar zeker niet geschikt voor politie e.d.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.