image

Gekaapte Teams- en Skype-accounts gebruikt om malware te verspreiden

maandag 16 oktober 2023, 10:19 door Redactie, 1 reacties

Aanvallers maken gebruik van gekaapte Teams- en Skype-accounts om malware te verspreiden, zo meldt antivirusbedrijf Trend Micro. Zodra de aanvallers toegang tot een account hebben gekregen liften ze mee op een bestaand gesprek om de andere partij een zogenaamde overeenkomst in pdf-formaat te sturen. In werkelijkheid gaat het om een VBS-script dat malware installeert.

Om het slachtoffer te misleiden maken de aanvallers gebruik van een bestandsnaam die begint met 'naam.pdf' gevolgd door een aantal spaties en daarna 'www.skype.vbs'. Het doelwit zou daardoor kunnen denken dat het om een pdf-bestand gaat, maar het bestand in kwestie eindigt op .vbs. In het geval van de aanvallen via Teams wordt er gebruikgemaakt van een dubbele extensie die met .lnk begint, zoals 'Position_Guidelines.pdf.lnk'. Ook in dit geval wordt er via het lnk-bestand malware geïnstalleerd.

De malware in kwestie, met de naam DarkGate, kan remote access software zoals AnyDesk installeren, het systeem voor cryptomining gebruiken, toetsaanslagen opslaan en informatie uit browsers stelen. Hoe de initieel gebruikte Teams- en Skype-accounts worden gekaapt is onbekend. Mogelijk is dit gedaan via gestolen inloggegevens die op internet te koop worden aangeboden of bij een eerdere aanval op de betreffende organisatie zijn buitgemaakt.

Image

Reacties (1)
07-01-2024, 20:36 door Anoniem
Het verstoppen van extensies is en blijft een dwaasheid in het kwadraat begaan door Microsoft. Daardoor verliezen eindgebruikers de controle. De bestaansreden: men wil die extensies verbergen om een meer Apple-look te verkrijgen.
Het is wat ik al zeg sedert windows98 en het is erg dat we het zoveel jaar laten opnieuw en nogmaals moeten schrijven.
En als dit het enige was, zou ik nog zeggen - oké. Maar nemen we die upnp - nog zo'n dwaasheid. Om te gamen zet je dat hele netwerk zomaar open! Nog altijd zetten we deze service meteen uit. Net als die wifi met het knopje. Nee - dat moet manueel ingesteld worden.
Windows Hell-0 nog zo'n uitvinding - met biometrie. Dat doet me denken aan de gezichtsherkenning van die i-dingen - men houdt u aan - scant uw gezicht en men kan overal aan. Veilig dat dit is... (grappig dus dat mensen dat geloven). Biometrie is zichtbaar en kan geen deel uitmaken van de vervanging van het wachtwoord. Dat is mijn standpunt vanaf dat één en dat blijft mijn standpunt tot ik onder de grond zal liggen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.