image

Tweede Kamer wil dat kabinet motie over client-side scanning alsnog uitvoert

donderdag 19 oktober 2023, 10:36 door Redactie, 24 reacties

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet een eerder aangenomen motie over het tegengaan van client-side scanning alsnog uitvoert. Eind juni liet minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten dat ze een motie die door een meerderheid in de Tweede Kamer was aangenomen en oproept tot het tegengaan van client-side scanning, waarbij alle chatberichten van burgers worden gecontroleerd, niet zal uitvoeren. Volgens de minister is de inbreuk op grondrechten die hierbij plaatsvindt proportioneel en gerechtvaardigd en zou het de onderhandelingspositie van Nederland in Brussel ‘op slot’ zetten.

Door de Tweede Kamer aangenomen moties hoeft het kabinet niet uit te voeren, maar dit is uitzonderlijk, aldus het kabinet zelf in een reactie over het niet uitvoeren van een motie over de Europese digitale identiteit. In de Tweede Kamer was felle kritiek op de beslissing van het kabinet om de motie niet uit te voeren. Gisteren werd een nieuwe motie ingediend en aangenomen die het kabinet oproept om de eerder aangenomen motie alsnog uit te voeren. De motie werd ondertekend door D66, Volt, SP, PvdD, PvdA, PVV, DENK, Groep Van Haga, FVD en Kamerlid Omtzigt.

Volgens de partijen is het plan van de Europese Commissie om alle chatberichten van burgers te controleren een zeer vergaand voorstel met grote impact op de fundamentele rechten van Nederlanders. Daarnaast wordt er gewezen naar wetenschappers, technische deskundigen en juridische experts die grote vraagtekens zetten bij de technische effectiviteit van de voorgestelde techniek, bij de juridische haalbaarheid van het voorstel in relatie tot het Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) en de mate waarin het voorstel de huidige opsporingspraktijk zelfs kan verslechteren.

Tevens wordt ook gewezen naar het niet uitvoeren van de eerder aangenomen motie en dat dit een zwaar beleidsmatige keuze is. "Verzoekt de regering om de motie Van Ginneken alsnog uit te voeren en niet in te stemmen met het voorstel totdat elk vorm encryptiebedreigende chatcontrol, zoals client-side scanning, uit het voorstel gehaald wordt en anders niet in te stemmen met het voorstel. Verzoekt tevens niet akkoord te gaan met voorwaardelijke clausule(s) die encryptiebedreigende client side scanning later activeert", aldus de motie die zoals gezegd werd aangenomen. Een motie van Van Haga van Groep Van Haga over het niet akkoord gaan met enig voorstel dat een detectiebevel op basis van client-side scanning bevat werd verworpen.

Image

Reacties (24)
19-10-2023, 10:54 door Anoniem
En wat als er al bij het bekende kruisje is getekend? Gaat men dan verder van hand tot hand, van wijk tot wijk?

Het Nederlands panopticum zal de burger in angst houden, dat is om tal van redenen vereist.
19-10-2023, 11:02 door Anoniem
Door de Tweede Kamer aangenomen moties hoeft het kabinet niet uit te voeren, maar dit is uitzonderlijk, aldus het kabinet zelf in een reactie
En dan treedt het kabinet dus in de democratische besluitvorming van een collectief, de kamerleden behalve kabinet.
Hoezo scheiding der machten?
En het onderwerpt met de macht van het uitvoeringsapparaat aan haar zijde de tweede kamer aan die van derde, in dit geval het gremium van de eu. Dat is zeker in strijd met de wet! Maar o wee als een 2e kamerlid daar op terug zou komen.
En als de kamervoorzitter hier niet tegen opstaat bewijst die maar weer eens dat de schijn van belangenverstrengeling door een voorzitter uit 1 van de partijen van het kabinet aan te houden nadat het kabinet is geinstalleerd aan de orde is.
19-10-2023, 11:03 door Anoniem
Maar blijft deze gelegenheidsopositie in stand zodra de verkiezingsbeloften verkwanseld worden?
Maargoed, vooralsnog positief nieuws.

Alsof het argument "Brussel op slot zetten" iets negatiefs zou zijn...
19-10-2023, 11:20 door Anoniem
Het gaat hier echt over fundamentele grondrechten. Dus waarom heeft de VVD niet meegetekend bij deze motie? Of is voor hun de tweede V in de partijnaam enkel van toepassing op betalende leden van die partij?

Tevens mis ik de vraagtekens van de minister zelf. Het lijkt me zo af en toe geen domme vrouw. Maar ze maakt zich er steeds maar met een Jantje van Leiden vanaf, alsof ze zelf geen enkel moreel geweten heeft.

Wat heeft ze in de EU achter de schermen zitten koehandelen en handjeklap doen, wat krijgt het land terug dan voor het uitleveren van de privacy van alle burgers. Wanneer komen alle kaarten open op tafel?
19-10-2023, 11:32 door Anoniem
Hierbij een vraag aan de tweede kamer:

Als iedereen zegt dat het een slecht idee is, waarom komt dit voorstel dan toch elke keer weer naar voren?
19-10-2023, 11:59 door Anoniem
Volgens de minister is de inbreuk op grondrechten die hierbij plaatsvindt proportioneel en gerechtvaardigd en zou het de onderhandelingspositie van Nederland in Brussel ‘op slot’ zetten.
En de Grondrechten van de Nederlandse burger wordt maar opgeofferd vanwege een onderhandelingspositie?
VVD, jullie horen niet in een regering thuis. Emigreer van mijn part naar Noord-Korea!
19-10-2023, 12:02 door Anoniem
De minister hanteert een vreemde uitleg van proportionaliteit irt de grondwet. Het recht van ongeschonden levenssfeer is juist in 1983 in bredere zin opgewaardeerd. Dit was bewust gedaan.
Daar moet je dus niet op gaan interen omdat men toen niet zou kunnen hebben voorzien dat er mobiele telefoons en snelle computers zouden komen.
We hadden toen Griet Titulaar en zijn wondere wereld “voorspellingen”, maar ook bij de bbc waren optredens van lieden van bv Strathyde Glasgow universiteit die precies en uitgebreid uit de doelen deden wat er aan technologische ontwikkelingen binnen 30 jaar stond te gebeuren.
Ook dat de EU er zou komen en open grenzen zouden zijn lag al lang in de lijn der bedoeling en was in 1985 al bekend.
Rutte zei onlangs in NYC zelfs dat de EU in 1944 al was bedacht!
in het licht van de ervaringen van de tweede wereldoorlog, de praktijken van de stadi in de DDR, Roemenië en dergelijke en wat er aan ontwikkelingen in de steigers stond was dit allemaal te voorzien.
Sterker, er werd in 1973 in het Engelse parlement al ook gewaarschuwd voor de big goverment en the ever closer union.
Dat moeten bestuurders die zich met wetten niet al te kortzichtig bezighielden hier dus ook hebben geweten.
Dit als kanttekening op https://njcm.nl/wp-content/uploads/ntm/T2b_NTM2FNJCM-bull2E_0303a16_Final_LR.pdf voor verdere beschouwingen.

Verder moet men zich ook beter afvragen of inbreuken op digitale middelen niet onder onvervreemdbare rechten vallen.
Hetzij vanuit de DDR tijd, Bolkenstein die als eurocomissaris tegen de digitale uitwisseling van data stemde juist vanwege het tappen door diensten als NSA en gebrekkige bescherming daartegen, hetzij vanwege Snowden die waarschuwd voor een totalitaire staat in oa Europa.

De proportionaliteit balans slaat bovendien ook steeds negatiever uit naarmate er meer en meer door overheden aan data wordt verzameld en opgeslagen.
19-10-2023, 12:14 door Anoniem
Door de Tweede Kamer aangenomen moties hoeft het kabinet niet uit te voeren
De 2e kamer heeft dus helemaal geen macht. Die VVD'ers met in het kielzog CDA breken alles af.
19-10-2023, 12:55 door Anoniem
Aangezien dit K-kabinet de macht heeft om een aagenomen motie naast zich neer te leggen, en er dus voor kiezen deze niet uit te voeren, kan je je natuurlijk wel verwachten dat je nu twee mddel-vingers te zien gaat krijgen !
Niet meer stemmen op de VVD , D66, CDA
Christenunie zat er alleen maar bij omdat ze (ook) in corvee geloven en het daarmee hun plicht vonden om mee te regeren aangezien de formatie zo stuk aan het lopen was dat het er op begon te lijken dat er opnieuw zou moeten worden gestemd; wel weer jammer dat ze dan weer 'moesten meelopen' met de keuzes van de rest van dit kabinetzooitje...., want het kabinet blaat met één mondblabla, toch Monica!?
19-10-2023, 13:49 door Anoniem
Net als op de infrastructuur waar Big Tech een overname heeft gepleegd - en dat reeds eerder,
wordt het merendeel wat er in Nederland te gebeuren staat binnen de EU beslist (80% en opllopend).

Dit gaat linksom of rechtsom, zoals nu wel blijkt.

Hoe beschermen we ons tegen fingerprinten van alles wat we doen?

Volgens de minister maar een snapshotje, van wijk tot wijk, van hand tot hand en van smartfone tot smartfone.

Waarom luisteren we hier nog naar? Terwijl echte dreigingen niet kunnen worden gedetecteerd!

Negeer onzin in dit geval en bescherm je tegen de uitwassen van onze nieuwe totalitaire statenbond, EU.

Het wordt onderhand hard nodig.
19-10-2023, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door de Tweede Kamer aangenomen moties hoeft het kabinet niet uit te voeren
De 2e kamer heeft dus helemaal geen macht. Die VVD'ers met in het kielzog CDA breken alles af.
Een motie van wantrouwen op een demissionair minister.
Komt sporadisch voor, maar is dan -niet sporadisch- altijd een VVD'er.
En een demissionair kabinet naar huis sturen, ís theoretisch mogelijk.
Vandaar dat we controversiele onderwerpen dan maar uit de weg gaan, of er -zoals hier- snel nog even tussendoor sneaken.
19-10-2023, 15:51 door Anoniem
Ze denken werkelijk dat ze daar in Den Haag iets te vertellen hebben over of dit gaat gebeuren.
Het is bijna schattig.
Allemaal gelul in de marge en een beetje leuk doen voor november.
Zolang ze het zelf maar geloven is er tenminste nog iemand die 't doet.
19-10-2023, 16:08 door Anoniem
Door Anoniem: Aangezien dit K-kabinet de macht heeft om een aagenomen motie naast zich neer te leggen, en er dus voor kiezen deze niet uit te voeren, kan je je natuurlijk wel verwachten dat je nu twee mddel-vingers te zien gaat krijgen !
Niet meer stemmen op de VVD , D66, CDA
Christenunie zat er alleen maar bij omdat ze (ook) in corvee geloven en het daarmee hun plicht vonden om mee te regeren aangezien de formatie zo stuk aan het lopen was dat het er op begon te lijken dat er opnieuw zou moeten worden gestemd; wel weer jammer dat ze dan weer 'moesten meelopen' met de keuzes van de rest van dit kabinetzooitje...., want het kabinet blaat met één mondblabla, toch Monica!?
Het kabinet heeft de mogelijkheid een motie naast zich neer te leggen, maar de kamer kan dan weer de minister met een motie van wantrouwen naar huis sturen. En dan kan die minister niets meer. Die wordt dan snel vervangen, maar als dit een paar keer gebeurd breekt vanzelf de pleuris uit want dan moet ook Rutte opstappen en is dus alles geblokkeerd...
19-10-2023, 16:11 door Anoniem
Het Pvib heeft hier recent ook nog een aardige opinie over gepubliceerd: https://www.pvib.nl/kenniscentrum/documenten/client-side-scanning-middel-zoekt-toepassing

Het heeft gewoon zoveel nadelen, terwijl de kinderporno gewoon verhuist…
19-10-2023, 16:12 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat hier echt over fundamentele grondrechten. Dus waarom heeft de VVD niet meegetekend bij deze motie? Of is voor hun de tweede V in de partijnaam enkel van toepassing op betalende leden van die partij?

Tevens mis ik de vraagtekens van de minister zelf. Het lijkt me zo af en toe geen domme vrouw. Maar ze maakt zich er steeds maar met een Jantje van Leiden vanaf, alsof ze zelf geen enkel moreel geweten heeft.

Wat heeft ze in de EU achter de schermen zitten koehandelen en handjeklap doen, wat krijgt het land terug dan voor het uitleveren van de privacy van alle burgers. Wanneer komen alle kaarten open op tafel?
De minister is een instrument, daarom doet ze zo als ze doet.
Het is de NCTV die alles aanstuurt.
https://bomenenbos.substack.com/p/inlichtingendiensten-wilden-toegang
https://bomenenbos.substack.com/p/inlichtingendiensten-nauw-betrokken
https://bomenenbos.substack.com/p/nctv-richtte-een-censuurdienst-op
19-10-2023, 16:52 door Anoniem
Zo zie je maar hoe dood onze democratie is!
19-10-2023, 17:10 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zie je maar hoe dood onze democratie is!

Zo dood is die helemaal niet. Het heeft zulke sterke wortels dat de halve Amerikaanse constitution ervan gepikt is. Toen al.

Beetje dooie takken weghalen, dan bloeit alles weer prachtig volgende lente.
19-10-2023, 19:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo zie je maar hoe dood onze democratie is!

Zo dood is die helemaal niet. Het heeft zulke sterke wortels dat de halve Amerikaanse constitution ervan gepikt is. Toen al.

Beetje dooie takken weghalen, dan bloeit alles weer prachtig volgende lente.

Mee eens! Het wordt weer tijd om ons tuintje onder handen te nemen!
20-10-2023, 10:01 door Anoniem
Tal van zaken waar de eu comisarissen lak aan hebben, ethiek? Micro targetting. Iedereen gelijk en getrouw de waarheid informeren? Nee hoor, deze waarden stonden niet in de wetten. Overheden in uitvoering mogen niet liegen, dus de EU comisarissen zijn geen overheid. Of gaan ze zich toch netjes gedragen en excuses aanbieden? Toch nog winst uit het affront van “we zijn gewoon 100% binnen de wet bezig”.
Kudos voor Danny Mekic.
https://netzpolitik.org/2023/politisches-mikrotargeting-eu-kommission-schaltet-irrefuehrende-werbung-fuer-chatkontrolle-auf-x/
20-10-2023, 11:42 door Anoniem
Ik hoop echt dat de knollentuin wil gaan bloeien,
anders zit heel Nederigland straks achter de geraniums.
20-10-2023, 20:38 door Anoniem
De eu blijkt een stelletje oude viespeuken te zijn dat nog nooit van openheid en transparantie heeft gehoord.
De chats van alle inwoners aftappen en de digitale kanalen censureren op "nepnieuws".
Een hoop dictaturen kunnen alleen maar dromen van zoveel macht.
De vrije eu of het open internet, ik weet niet welke van de twee een grotere teleurstelling is gebleken.
Hoog tijd dat de tekentafel wordt afgestoft.
20-10-2023, 23:06 door Anoniem
Door Anoniem: De eu blijkt een stelletje oude viespeuken te zijn dat nog nooit van openheid en transparantie heeft gehoord.
De chats van alle inwoners aftappen en de digitale kanalen censureren op "nepnieuws".
Een hoop dictaturen kunnen alleen maar dromen van zoveel macht.
De vrije eu of het open internet, ik weet niet welke van de twee een grotere teleurstelling is gebleken.
Hoog tijd dat de tekentafel wordt afgestoft.

Volledig mee eens.
21-10-2023, 09:25 door karma4
Door Anoniem:
Door de Tweede Kamer aangenomen moties hoeft het kabinet niet uit te voeren
De 2e kamer heeft dus helemaal geen macht. Die VVD'ers met in het kielzog CDA breken alles af.

Dat de 2e kamer op de stoel van een regering wenst te zitten via moties is op zich onwettelijk.
Het is tevens een gevaar voor de democratie. In de waan van de dag en uit ophef (moties) besluiten nemen is gekkenwerk.
21-10-2023, 13:53 door Anoniem
Maar karma4,

De grondwet buiten werking stellen of erger nog besluiten er niets meer aan te toetsen is nog veel erger.
Werk je op zo'n manier voor een overheid?

We hadden briefgeheim, krijgen we nu ook een dergelijk geheimhouding voor sociale media?

Dat voor zover je niet expliciet iets openbaar maakt, net als staande op een zeepkist in het Vondelpark
(this message for all of the universe). (net zoals hier op het forum, dan weet je dat moderatie meeleest
en zend je hen een hartelijke groet en hoopt dat het platform groeien en bloeien mag).

Wie lezen echter allemaal mee met zuiver persoonlijke berichten op Whatsapp en X?
https://nitter.nl/ en er zijn voor de diensten veel meer front-ends beschikbaar.

Dat er meegelezen wordt, OK, maar dan ook aan de andere kant van het schermpje bekend maken.
Kunnen ze er later ook op afgerekend worden, maar deze gegevens zijn weggelaten of later zwartgelakt.

U kunt hier niets ongezien doen, als in een panopticum, u weet niet wanneer, wel of niet. Vrees er echter voor.

Kunnen we het liever niet als een soort ongewenste advertenties blokkeren?

#-Quilbot-Actief[..]/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.