image

Privacyexpert dient klacht in tegen adblocker-detectie YouTube

vrijdag 20 oktober 2023, 09:32 door Redactie, 22 reacties

Privacyexpert Alexander Hanff heeft bij de Ierse privacytoezichthouder DPC een klacht ingediend over de detectie van adblockers door YouTube. Volgens Hanff overtreedt Googles videoplatform hiermee de wet, omdat het eigenlijk toestemming hoort te hebben voor het opslaan of benaderen van informatie die zich op het systeem van de gebruiker bevindt, tenzij het strikt noodzakelijk is voor het kunnen aanbieden van de betreffende dienst.

Hanff voegt toe dat de Europese Commissie in 2016 al schriftelijk heeft bevestigd dat voor de detectie van adblockers toestemming is vereist. Onlangs is YouTube begonnen met het blokkeren van gebruikers die een adblocker hebben geïnstalleerd. Sommige gebruikers worden meteen geblokkeerd, terwijl anderen drie video's kunnen bekijken voordat ze hun adblocker moeten uitschakelen.

Volgens de melding die YouTube aan deze gebruikers laat zien zijn adblockers in strijd met de algemene voorwaarden. "Dit is illegaal", laat Hanff in zijn klacht bij de Ierse privacytoezichthouder weten. Hij verzoekt de DPC dan ook om actie te ondernemen en de 'onrechtmatige uitrol van adblocker-detectietools' door YouTube te stoppen.

Verder vraagt de privacyexpert aan het publiek om ook een klacht bij de DPC in te dienen. "Als de Ierse DPC alleen mijn klacht ontvangt zullen ze er waarschijnlijk pas na achttien maanden aandacht aan geven, als dat al gebeurt, maar als ze 10.000 klachten ontvangen zal het hun budget echt raken (het kost geld om klachten te verwerken) en zal dit ze 'motiveren' om sneller tot actie over te gaan."

Reacties (22)
20-10-2023, 10:48 door Reinder - Bijgewerkt: 20-10-2023, 10:50
Voor een ieder die hier ook last van heeft: de combinatie uBlock Origin met daaraan toegevoegd de Fanboy's Annoyances filter list (in UBO: tandwieltjes om dashboard te openen, dan Filter Lists, onderin Import en daar dan https://secure.fanboy.co.nz/fanboy-annoyance.txt in pasten) lijkt goed te werken om deze popups te blokkeren. Ik gebruik het zelf met Firefox, hoe het zit in Chrome weet ik niet; ik lees dat google in Chrome het aantal rules wil beperken dat adblockers kunnen toepassen en ik weet niet of dat al is doorgevoerd in recente versies.

Overweeg bij het blocken van Ads altijd om je favoriete content creators te ondersteunen door merchandising te kopen, sponsors te bekijken of via bijvoorbeeld Patreon.
20-10-2023, 11:22 door Vuurvliegje87
Door Reinder: Voor een ieder die hier ook last van heeft: de combinatie uBlock Origin met daaraan toegevoegd de Fanboy's Annoyances filter list (in UBO: tandwieltjes om dashboard te openen, dan Filter Lists, onderin Import en daar dan https://secure.fanboy.co.nz/fanboy-annoyance.txt in pasten) lijkt goed te werken om deze popups te blokkeren. Ik gebruik het zelf met Firefox, hoe het zit in Chrome weet ik niet; ik lees dat google in Chrome het aantal rules wil beperken dat adblockers kunnen toepassen en ik weet niet of dat al is doorgevoerd in recente versies.

Overweeg bij het blocken van Ads altijd om je favoriete content creators te ondersteunen door merchandising te kopen, sponsors te bekijken of via bijvoorbeeld Patreon.

Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames.
Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld.
Als je dus geen abbo wil, dan is de enige manier om geld te krijgen natuurlijk advertenties tonen.

Verder wil je van deze controle meldingen af voor je AdBlockers, probeer dan een een Adguard DNS te gebruiken (bij voorkeur de betaalde versie, die geeft je nog meer controle en kun je zelf ook uitbreiden met je eigen filterlijsten en of die van fanboy)
20-10-2023, 11:36 door Anoniem
Betalen, betalen, betalen - ook voor anti-smut en ant-ad.
Het zou in je abbo moeten zitten.
Ook je spamfilter helpt maar half tegenwoordig.

Waarom betalen voor alles wat je zelf moet doen.
Je bent al je eigen bankemployee, j
e werkt al aan de zelfscankassa,
kun je ook niet zelf ad-blokkerend worden? m
Moeten betalen voor andermans graai-lust.

De Rumble methode is niet zo gek;
in sponsor reclame door de presenter,
net als op TV,
kun je tenminste even naar het toilet ondertussen.

Maar ja dan verdient Goggles minder.
Op naar een online sponsorsysteem.

Laat Big Tech de eigen broek maar ophouden.
20-10-2023, 11:45 door Anoniem
Hier Firefox, Duckduckgo, Urinblock, Ghostery,
geen advertenties in Youtube.
20-10-2023, 11:50 door Anoniem
Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames.
Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld.
Het kost mij ook geld als ik steeds meer gebruik van betaalde bandbreedte moet accepteren omdat dit wordt opgeëist door de gratis reclames die door mijn kabel worden heen geduwd. Maar daar heeft niemand het over.
20-10-2023, 12:02 door Reinder
Door Vuurvliegje87: Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames. Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld. Als je dus geen abbo wil, dan is de enige manier om geld te krijgen natuurlijk advertenties tonen.

Verder wil je van deze controle meldingen af voor je AdBlockers, probeer dan een een Adguard DNS te gebruiken (bij voorkeur de betaalde versie, die geeft je nog meer controle en kun je zelf ook uitbreiden met je eigen filterlijsten en of die van fanboy)

Dank voor de suggestie, maar ben tevreden met uBO en andere plugins i.c.m DNS over HTTPS. Wellicht dat Adguard DNS voor anderen wel een betere oplossing is. Doet Adguard ook specifiek deze youtube popup blocken?

En ja, ik begrijp je inkomsten argument, echter dit gaat maar ten dele op. Zoals ik in andere posts al een aantal keer heb gezegd, is mijn probleem niet, en nooit geweest, met eenvoudige content-gerelateerde advertenties die niet mijn autisme triggeren door continue geflikker of geluidjes.
Waar ik bezwaar tegen heb is dat het inmiddels niet meer gaat om een paar eenvoudige afbeeldingen op de site (dus naast de videospeler) of zelfs een korte advertentie voorafgaand aan een video. Youtube zonder adblocker is korte fragmenten van video tussen de advertenties door, tot (afhankelijk van land e.d. ) 5 tot 10 niet-skippable advertenties voor elke video.
Het is ook tracken en profileren en volgen en data uitwisselen; het laat advertenties zien die besmet zijn met malware en dat dusdanig vaak dat nu zelfs de FBI adviseert om een Adblocker te installeren. Ik heb video's gezien van content creators die ik volg op YT die klagen dat in sommige van hun video's de duur van advertenties langer is dan de duur van de video, omdat YT in een video van 12 minuten 13 advertentie-blokken wil zetten. Youtube laat advertenties door die ik ongepast vind en ongeschikt voor mijn kinderen, met afbeeldingen van bloederige aan stukken gescheurde lichamen van mensen uit oorlogs- en ramp-gebieden. En daarnaast is ook Europese wet gewoon van toepassing, en die vereist nu eenmaal dat je toestemming moet geven voor bepaalde dingen, en dat je die ook moet kunnen weigeren. Daar kan je het mee oneens zijn, maar dat is wel de wet zoals die nu van kracht is.

De propositie is dan ook niet, zoals bijvoorbeeld hier op security.nl "Hier heb je de content, en om alles te betalen staat hier in de zijbalk een content-gerelateerde advertentie met een vacature voor een cybersecurity adviseur"; de propositie van youtube is "laat ons je tracken, geef ons je persoonlijke data, laat ons dat verhandelen, kijk 10 minuten opzichtige schreeuwende advertenties, mogelijk vol malware en/of ongeschikt voor sommige mensen, om een paar minuten video te kunnen kijken, en oh ja, we doen ook nog illegaal software uitvoeren op je computer".

Dat is, tenzij je een goede Adblocker gebruikt natuurlijk, want dan kan je veel (niet alle, maar veel) van de tracking blocken, de malware blocken, de bloederige taferelen blocken, en gewoon 10 minuten video kijken zonder eerst 10 minuten reclame te moeten zien. De verhouding is gewoon veel, veel, veels te ver doorgeslagen bij Youtube. Het staat niet meer in verhouding, al helemaal niet omdat je niet de mogelijkheid hebt om eerst te kijken of een bepaalde video wel dat is wat je zocht. Niets vervelende dan eerst 5 minuten advertenties kijken, om dan 1 minuut in de daadwerkelijke video te constateren dat dit toch niet het recept was dat je zocht. Youtube zou alles veel meer acceptabel kunnen maken met een betaalbaar abo (want 12,99/maand is echt heel stevig aan de prijs voor content die door anderen gemaakt is), of met advertenties die inhoudelijk beter gecontroleerd zijn niet voor de video, maar aan de zijkanten van het scherm zodat je gewoon op een video kan klikken om te beoordelen of je die wil zien zonder dat je eerst minutenlang reclame moet kijken.

Gewetensvraag: je adviseert zelf Adguard, maar schakel jij die zelf wel uit op Youtube? En zo ja, waarom wel daar, maar dan niet op andere sites die ook gewoon kosten hebben?
20-10-2023, 12:18 door Anoniem
Vaarwel YouTube, welkom PeerTube! :-)

https://joinpeertube.org

PeerTube is niet onderworpen aan het monopolie van een bedrijf. PeerTube is vrije software, een gedecentraliseerd alternatief, geen geheime formule die toebehoort aan Google of aan Dailymotion. De vrije licentie garandeert onze fundamentele vrijheden als gebruikers. Bovendien is PeerTube niet afhankelijk van advertenties en het volgt het u niet!
20-10-2023, 12:41 door Vuurvliegje87 - Bijgewerkt: 20-10-2023, 12:45
Door Reinder:
Door Vuurvliegje87: Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames. Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld. Als je dus geen abbo wil, dan is de enige manier om geld te krijgen natuurlijk advertenties tonen.

Verder wil je van deze controle meldingen af voor je AdBlockers, probeer dan een een Adguard DNS te gebruiken (bij voorkeur de betaalde versie, die geeft je nog meer controle en kun je zelf ook uitbreiden met je eigen filterlijsten en of die van fanboy)

Dank voor de suggestie, maar ben tevreden met uBO en andere plugins i.c.m DNS over HTTPS. Wellicht dat Adguard DNS voor anderen wel een betere oplossing is. Doet Adguard ook specifiek deze youtube popup blocken?

En ja, ik begrijp je inkomsten argument, echter dit gaat maar ten dele op. Zoals ik in andere posts al een aantal keer heb gezegd, is mijn probleem niet, en nooit geweest, met eenvoudige content-gerelateerde advertenties die niet mijn autisme triggeren door continue geflikker of geluidjes.
Waar ik bezwaar tegen heb is dat het inmiddels niet meer gaat om een paar eenvoudige afbeeldingen op de site (dus naast de videospeler) of zelfs een korte advertentie voorafgaand aan een video. Youtube zonder adblocker is korte fragmenten van video tussen de advertenties door, tot (afhankelijk van land e.d. ) 5 tot 10 niet-skippable advertenties voor elke video.
Het is ook tracken en profileren en volgen en data uitwisselen; het laat advertenties zien die besmet zijn met malware en dat dusdanig vaak dat nu zelfs de FBI adviseert om een Adblocker te installeren. Ik heb video's gezien van content creators die ik volg op YT die klagen dat in sommige van hun video's de duur van advertenties langer is dan de duur van de video, omdat YT in een video van 12 minuten 13 advertentie-blokken wil zetten. Youtube laat advertenties door die ik ongepast vind en ongeschikt voor mijn kinderen, met afbeeldingen van bloederige aan stukken gescheurde lichamen van mensen uit oorlogs- en ramp-gebieden. En daarnaast is ook Europese wet gewoon van toepassing, en die vereist nu eenmaal dat je toestemming moet geven voor bepaalde dingen, en dat je die ook moet kunnen weigeren. Daar kan je het mee oneens zijn, maar dat is wel de wet zoals die nu van kracht is.

De propositie is dan ook niet, zoals bijvoorbeeld hier op security.nl "Hier heb je de content, en om alles te betalen staat hier in de zijbalk een content-gerelateerde advertentie met een vacature voor een cybersecurity adviseur"; de propositie van youtube is "laat ons je tracken, geef ons je persoonlijke data, laat ons dat verhandelen, kijk 10 minuten opzichtige schreeuwende advertenties, mogelijk vol malware en/of ongeschikt voor sommige mensen, om een paar minuten video te kunnen kijken, en oh ja, we doen ook nog illegaal software uitvoeren op je computer".

Dat is, tenzij je een goede Adblocker gebruikt natuurlijk, want dan kan je veel (niet alle, maar veel) van de tracking blocken, de malware blocken, de bloederige taferelen blocken, en gewoon 10 minuten video kijken zonder eerst 10 minuten reclame te moeten zien. De verhouding is gewoon veel, veel, veels te ver doorgeslagen bij Youtube. Het staat niet meer in verhouding, al helemaal niet omdat je niet de mogelijkheid hebt om eerst te kijken of een bepaalde video wel dat is wat je zocht. Niets vervelende dan eerst 5 minuten advertenties kijken, om dan 1 minuut in de daadwerkelijke video te constateren dat dit toch niet het recept was dat je zocht. Youtube zou alles veel meer acceptabel kunnen maken met een betaalbaar abo (want 12,99/maand is echt heel stevig aan de prijs voor content die door anderen gemaakt is), of met advertenties die inhoudelijk beter gecontroleerd zijn niet voor de video, maar aan de zijkanten van het scherm zodat je gewoon op een video kan klikken om te beoordelen of je die wil zien zonder dat je eerst minutenlang reclame moet kijken.

Gewetensvraag: je adviseert zelf Adguard, maar schakel jij die zelf wel uit op Youtube? En zo ja, waarom wel daar, maar dan niet op andere sites die ook gewoon kosten hebben?

Ik ben het volledig metje tekst eens dan even gezegd hebbende,

over de Gewetensvraag: je adviseert zelf Adguard, maar schakel jij die zelf wel uit op Youtube? En zo ja, waarom wel daar, maar dan niet op andere sites die ook gewoon kosten hebben?

Ik blokkeer via AdGuard DNS (DOH protocol) alle advertenties en trackers die ik kan.
Verder zie ik wel netjes de reclame van deze website. en mocht ik een site weten zoals deze of tweakers etc, dan wil ik deze toevoegen aan de uitzondering inderdaad.
Ik twijfel verder of AdGuard alle ads van Youtube tegen gaan (ik ben YT Premium gebruiker)
EDIT: heb even getest en lijkt wel netjes YT schoon te houden van ads en banners

Persoonlijk wordt ik net als jij helemaal gek van alle in your face ads en knipperende afleidende add om maar van malware niet te spreken. Overigens kan Adguard ook gratis gebruikt worden, alleen kun je dan niet zelf je verkeer deblokkeren en monitoren. en dan doet de betaalde dan weer wel.
20-10-2023, 12:58 door Anoniem
Voor de gebruikers die hier last van hebben, hier een Tampermonkey script die de adblock-block weer verwijderd: https://github.com/TheRealJoelmatic/RemoveAdblockThing
20-10-2023, 13:24 door Anoniem
Er is nu https://grayjay.app/ van Louis Rossman en FUTO.
Hiermee kunnen mensen YouTube, maar ook Odysee.com, Twitch, en nog veel neer bekijken onder één app.
De app is open source en dus transparant (niet vrije software) en bevat geen reclame, trackers, DRMs en meer.
Zo kunnen mensen de content creators volgen ipv. de streamingservices.
Dus kan ik in één lijst bijv. mijn odysee kanalen met mijn YT kanalen zien.
20-10-2023, 13:29 door Anoniem
Ik heb hier wat meer informatie toegevoegd voor diegenen die nieuwschierig zijn. (De app is nog in alpha, maar is erg stabiel!)

https://odysee.com/the-best-way-to-watch-online-video-my#c38967d5d7484eb4aba01dfa60d0dcc9ff9fae49

https://m.youtube.com/watch?v=5DePDzfyWkw&pp=ygUNbG91aXMgcm9zc21hbg%3D%3D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.futo.platformplayer.playstore

https://grayjay.app/#download_footer

https://gitlab.futo.org/videostreaming/grayjay
20-10-2023, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames.
Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld.
Het kost mij ook geld als ik steeds meer gebruik van betaalde bandbreedte moet accepteren omdat dit wordt opgeëist door de gratis reclames die door mijn kabel worden heen geduwd. Maar daar heeft niemand het over.

Stuur "ze" een rekening.

Het zou leuk zijn als je de reclame meuk zou kunnen omleiden naar een 0900-achtige website/server waar jij dat de inkomsten van krijgt. Als compensatie/betaling voor de ongevraagd verbruikte bandbreedte door al die reclame natuurlijk.
20-10-2023, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Vaarwel YouTube, welkom PeerTube! :-)

https://joinpeertube.org

PeerTube is niet onderworpen aan het monopolie van een bedrijf. PeerTube is vrije software, een gedecentraliseerd alternatief, geen geheime formule die toebehoort aan Google of aan Dailymotion. De vrije licentie garandeert onze fundamentele vrijheden als gebruikers. Bovendien is PeerTube niet afhankelijk van advertenties en het volgt het u niet!

En het is net als youtube gratis. Mooi hoor. Maar waarmee kan PeerTube de financiele kant op orde houden (staat ook niets over in de FAQ)? Ondanks dat het een niet commerciele insteek heeft moeten toch de hosting kosten etc betaald worden. De zon is gratis, de rest kost wat.

Youtube is ook ooit begonnen zonder reclame ;-)
20-10-2023, 16:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames.
Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld.
Het kost mij ook geld als ik steeds meer gebruik van betaalde bandbreedte moet accepteren omdat dit wordt opgeëist door de gratis reclames die door mijn kabel worden heen geduwd. Maar daar heeft niemand het over.

Huh? Internet heeft een vaste prijs. Dus dat betekent dat de internet provider welicht meer geld kwijt is maar jij nog steeds hetzelfde betaalt.
Het kan wel meer afsnoepen van je data bunden (4/5G) maar ook dan betaal je nog dezelfde prijs binnen de bundel.
20-10-2023, 17:28 door Anoniem
Door Vuurvliegje87: Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames.
Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld.
Als je dus geen abbo wil, dan is de enige manier om geld te krijgen natuurlijk advertenties tonen.
Daarbij moet jij erbij stilstaan dat winstgevend advertenties plaatsen heel goed mogelijk is zonder mensen te tracken. Advertenties die aan de content (inclusief video) worden gekoppeld zijn ook heel effectief. Op de websites van NPO is STER (die daar de advertenties verzorgt) een paar jaar geleden daarop overgestapt en ze zagen hun advertentieinkomsten stijgen door niet meer te tracken.
20-10-2023, 17:43 door Reinder
Door Anoniem:Huh? Internet heeft een vaste prijs. Dus dat betekent dat de internet provider welicht meer geld kwijt is maar jij nog steeds hetzelfde betaalt.
Het kan wel meer afsnoepen van je data bunden (4/5G) maar ook dan betaal je nog dezelfde prijs binnen de bundel.

Nou ja, tot het punt waarop reclame zoveel 4/5G data gebruikt dat je buiten je bundel moet gaan betalen of je gedwongen wordt om een duurder abo te nemen met een grotere databundel.
20-10-2023, 18:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Vaarwel YouTube, welkom PeerTube! :-)

https://joinpeertube.org

PeerTube is niet onderworpen aan het monopolie van een bedrijf. PeerTube is vrije software, een gedecentraliseerd alternatief, geen geheime formule die toebehoort aan Google of aan Dailymotion. De vrije licentie garandeert onze fundamentele vrijheden als gebruikers. Bovendien is PeerTube niet afhankelijk van advertenties en het volgt het u niet!

En het is net als youtube gratis. Mooi hoor. Maar waarmee kan PeerTube de financiele kant op orde houden (staat ook niets over in de FAQ)? Ondanks dat het een niet commerciele insteek heeft moeten toch de hosting kosten etc betaald worden. De zon is gratis, de rest kost wat.

Youtube is ook ooit begonnen zonder reclame ;-)

Peertube kan eveneens bekeken worden via de nieuwe GrayJay app, gaaf!
Er kan eveneens gedoneert worden aan content creators via deze app.
20-10-2023, 18:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Hoewel ik je best wel begrijp, en ook vind dat YouTube bijna ondoenbaar te bekijken is met alle reclames.
Moet je er wel bij stilstaan dat YouTube/Google natuurlijk wel deze dienst moet hosten en onderhouden, dat kost geld.
Het kost mij ook geld als ik steeds meer gebruik van betaalde bandbreedte moet accepteren omdat dit wordt opgeëist door de gratis reclames die door mijn kabel worden heen geduwd. Maar daar heeft niemand het over.

Huh? Internet heeft een vaste prijs. Dus dat betekent dat de internet provider welicht meer geld kwijt is maar jij nog steeds hetzelfde betaalt.
Het kan wel meer afsnoepen van je data bunden (4/5G) maar ook dan betaal je nog dezelfde prijs binnen de bundel.

Het zit meestal bij de prijs inbegrepen, dus wanneer het gemiddelde verbruik (dus ook reclames) hoger wordt moeten we ook meer betalen, dan wordt de (niet zo) vaste prijs hoger, dus ook meer reclame kost meer geld.
20-10-2023, 19:34 door Anoniem
21-10-2023, 08:41 door Anoniem
Ik heb nog nooit iets aangeschaft of dienst aangegaan omdat ik deze zag in een reclameboodschap op tv of internet. In mijn ogen is zulke reclame weggegooid geld voor die befrijven of instanties. Net als reclamefolders in de brievenbus, die verdwijnen ook rechtstreeks in het oud papier. Ik bepaal namelijk zelf wel wat en wanneer ik iets koop, en ga dan gewoon zelf op zoek.
22-10-2023, 01:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb nog nooit iets aangeschaft of dienst aangegaan omdat ik deze zag in een reclameboodschap op tv of internet. In mijn ogen is zulke reclame weggegooid geld voor die befrijven of instanties. Net als reclamefolders in de brievenbus, die verdwijnen ook rechtstreeks in het oud papier. Ik bepaal namelijk zelf wel wat en wanneer ik iets koop, en ga dan gewoon zelf op zoek.

Precies!
Ik kijk zelf uberhaubt geen reclame aangezien ik van te voren weet dat ik daar niks van aanschaf, en inderdaad, in de winkel kijk ik ter plekke wat ik nodig heb, en als ik in iets geinteresseert ben zoek ik het handmatig op zonder de gebruikelijke paden van deze reclames te volgen.
30-10-2023, 15:29 door Anoniem
Als geeneen adblocker meer werkt, linksbovenaan de linker en rechterpijl indrukken, naast de ronde vernieuwingspijl, dan verdwijnt de reclame per video. Werkt nu handig in een afspeelllijst.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.