image

Storingen van zonnepanelen op C2000-systeem versneld aangepakt

vrijdag 20 oktober 2023, 14:00 door Redactie, 28 reacties

De overheid gaat storingen op het C2000-communicatiesysteem van de hulpdiensten veroorzaakt door verkeerd geïnstalleerde of ondeugdelijke zonnepanelen versneld aanpakken, zo heeft demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aangekondigd. Volgend jaar zouden de grootste storingsbronnen in kaart moeten zijn gebracht en wordt er begonnen met het doorvoeren van aanpassingen.

Via het C2000-systeem kunnen hulpdiensten met elkaar communiceren. De afgelopen tijd werkte het systeem meerdere keren niet naar behoren en waren er problemen met de dekking. De minister meldde afgelopen juni dat dit mede kwam door verkeerd geïnstalleerde en ondeugdelijke zonnepaneelinstallaties, die met het C2000-netwerk interfereren, waardoor op een zonnige dag de dekking van C2000 in een specifieke omgeving opeens minder kan worden.

Volgens Yesilgöz is een bepaald type optimizer van zonnepanelen de boosdoener. Dit is een kastje dat tussen de omvormer en het zonnepaneel wordt geplaatst om het rendement van zonnepanelen te verhogen. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur en de leverancier van de betreffende apparatuur inventariseren met ondersteuning van de Landelijke Meldkamer Samenwerking de gebieden waar dit probleem zich voordoet en zijn in overleg over mogelijke herstelwerkzaamheden om de hinder die C2000 ondervindt te verminderen.

Eind september hebben hebben de partijen nieuwe afspraken gemaakt om de verstoringen versneld te verhelpen. Zo is één van de afspraken dat uiterlijk 1 januari 2024 de 25 opstelpunten van C2000 die relatief veel hinder ondervinden van de betreffende installaties in kaart zijn gebracht en zoveel mogelijk zijn ingepland voor aanpassing. Een aanpassing duurt zo’n drie tot vier maanden. Daarnaast is Yesilgöz samen met minister Adriaansens van Economische Zaken in gesprek met de fabrikant van de optimizer om het 'maatschappelijk belang' dat hier speelt duidelijk te maken.

Reacties (28)
20-10-2023, 14:19 door Anoniem
En de massale storingen waar zendamateurs mee te kampen hebben (lees: vaak hun hobby onmogelijk maakt) daar wordt dan weer niets aan gedaan?
20-10-2023, 14:20 door Ron625
Dat kan veel sneller, gewoon alle storende zonnepaneelinstallaties uitzetten.
De eigenaar kan dan misschien garantie claimen bij de installateur, en anders heeft deze gewoon pech.
Een storende installatie is ook een illegale zender, dus er mag best een hoge boete op.

Zie in deze ook: https://www.tubantia.nl/berkelland/koos-77-uit-rietmolen-promoveert-vrijdag-op-studie-naar-oorzaak-en-gevolg-bij-radiostoringen-door-elektronica~ac090b65/?referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F&cb=7ddcd188778d450bffef8491cd89a7ca&auth_rd=1
20-10-2023, 14:24 door Anoniem
Welke optimizer?
Dan kopen we die vanaf nu niet meer.
20-10-2023, 14:45 door Anoniem
Daarnaast is Yesilgöz samen met minister Adriaansens van Economische Zaken in gesprek met de fabrikant van de optimizer om het 'maatschappelijk belang' dat hier speelt duidelijk te maken.
En nou maar hopen dat die fabrikant geen andere dingen aan de kop heeft, of dat het aanspreken van de fabrikant door bepaalde mensen meteen weer gelabeled wordt....
20-10-2023, 14:51 door Anoniem
Ik heb zonnepanelen, maar ik ben niet de eigenaar ervan. Dat is de wooncorporatie.
Dus als het fout is aangelegd krijgt die de rekening gepresenteerd.

Voor huiseigenaren die zonnepanelen hebben zou ik maar heel gauw hun systemen laten uitmeten. Anders wordt het een bezoek met nogal wat financiële consequenties.
20-10-2023, 15:28 door spatieman
dat krijg je met goedkope china omzetters
20-10-2023, 15:48 door Anoniem
Door spatieman: dat krijg je met goedkope china omzetters
Wat komt er nou niet uit China?
20-10-2023, 16:02 door Anoniem
Door spatieman: dat krijg je met goedkope china omzetters

De meeste micro-omvormers en optimizers komen uit europa die storen.
20-10-2023, 16:27 door Briolet
Vreemd dat deze niet al lang uit de markt gehaald zijn. Al in 2019 berichte het agentschap Telecom dat de omvormers van één merk dergelijk storingen geven. (Zonder het merk te noemen)

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i24944/verstoring-c2000-agentschap-telecom-kan-omvormers-zonnepanelen-van-markt-weren

Het gaat hier blijkbaar om DC-DC optimizers die gebruikt worden als midden overdag een deel van de panelen in de schaduw komen te liggen. Bij toepassing zonder schaduwvorming bij schuwen aan begin of eind van de dag zijn deze optimizers contraproductief en zullen ze niet gebruikt worden. Dus zo ruim zullen ze ook niet ingezet zijn.
20-10-2023, 19:37 door Anoniem
Door Briolet: Vreemd dat deze niet al lang uit de markt gehaald zijn. Al in 2019 berichte het agentschap Telecom dat de omvormers van één merk dergelijk storingen geven. (Zonder het merk te noemen)

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i24944/verstoring-c2000-agentschap-telecom-kan-omvormers-zonnepanelen-van-markt-weren

Het gaat hier blijkbaar om DC-DC optimizers die gebruikt worden als midden overdag een deel van de panelen in de schaduw komen te liggen. Bij toepassing zonder schaduwvorming bij schuwen aan begin of eind van de dag zijn deze optimizers contraproductief en zullen ze niet gebruikt worden. Dus zo ruim zullen ze ook niet ingezet zijn.

Merknaam is ook al in Rechtspraak genoemd.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBROT:2022:2205
20-10-2023, 20:38 door Anoniem
Als de berichtgeving zo vaag blijft en nooit tot de kern van t probleem komt, hoe kunnen wij consumenten dan t probleem herkennen en een goed handelingsperspectief krijgen.
Sommigen hier kunnen wel leuk zeggen van dan moet je installatie maar uit en garantie of pech, maar zo zit de wereld gelukkig ook niet in elkaar.
20-10-2023, 22:08 door Anoniem
Door spatieman: dat krijg je met goedkope china omzetters
Ze komen niet uit China! Ze komen uit Israël.
20-10-2023, 22:10 door Anoniem
Door Briolet: Vreemd dat deze niet al lang uit de markt gehaald zijn.
We wonen in Europa. Hier regeert de EU, niet Nederland of Agentschap Telecom (tegenwoordig RDI).
Alles voor de markt. Iets van de markt halen is een doodzonde, vrije handel moet er zijn.

Ja, dat heeft heel veel kapot gemaakt. Maar als we de Eurofielen moeten geloven zijn we er ook heel veel beter van geworden.
21-10-2023, 00:36 door Anoniem
Met C2000 kun je als zonnepaneeleigenaar dus het dak op
...
Hoe kan een leek zien (meten) dat zijn zonnepaneel stoort?
Zijn er simpele huis-en-tuin meters die je met de buren kunt aanschaffen?
21-10-2023, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Hoe kan een leek zien (meten) dat zijn zonnepaneel stoort?
Zijn er simpele huis-en-tuin meters die je met de buren kunt aanschaffen?
Je zult ongetwijfeld wat kunnen zien met een geschikte ontvanger, maar de gemakkelijkste vuistregel is dat als je een systeem hebt van het merk SolarEdge, met "Optimizers" op het dak (je ziet op je login op de website apart de status van ieder paneel), en dit systeem is niet al aangepakt door de installateur, dat systeem stoort.
21-10-2023, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Sommigen hier kunnen wel leuk zeggen van dan moet je installatie maar uit en garantie of pech, maar zo zit de wereld gelukkig ook niet in elkaar.
Dat ligt er aan. Als je het milieu vervuilt (en dat doet zo'n installatie) met ondeugdelijke apparatuur, dan kan het zijn dat je gedwongen wordt die installatie uit te schakelen tot je er iets aan gedaan hebt.
Mocht het zo ver komen dat het belang van een storingsvrije omgeving (om C2000 niet in de weg te liggen) hoog wordt ingeschat, en daar pusht de politiebond wel heen, dan kan het best zijn dat er een dergelijke dwang komt.
De meeste van de gebruikers van deze systemen hem de gegevens van de installatie trots ingevoerd in het monitoring systeem van de fabrikant (of hebben de installateur dat laten doen), dus het is vrij eenvoudig om per gerechtelijk bevel een lijst op te vragen van alle plekken waar een dergelijke installatie ligt op te vragen en deze mensen te benaderen cq te bezoeken.
21-10-2023, 12:14 door Ron625 - Bijgewerkt: 21-10-2023, 12:14
Door Anoniem:
Hoe kan een leek zien (meten) dat zijn zonnepaneel stoort?
Neem een ouderwetse middengolf radio en luister overdag, wanneer de zon schijnt, naar een zwak station.
Schakel de zonnecel installatie aan/uit, er mag geen verschil hoorbaar zijn.
Deze test geeft je 90% zekerheid, voor meer is andere apparatuur nodig.
22-10-2023, 09:08 door Anoniem
Rede waarom het RDI en het voormalige AT er niets aan hebben gedaan is omdat ze niet aan handhaving doen, dat is iets smerigs in Nederland. Als zendamateurs zeuren over storingen en het zelfs melden bij het toen AT ze er niets aan doen en zelfs meldingen negeren. Een zendamateur in mijn omgeving heeft het zelfs aan de brandweer gemeld dat hij dacht dat de C2000 systeem in de omgeving op een zonnige dag niet meer werkte, en de brandweer heeft metingen gedaan en het bevestigt, maar kon er niets aan doen, want zelfs als zij meldingen deden deed het AT/RDI er niets mee.
Hoop dat er nu echt iets gebeurd, zodat mij kennis overdag zijn hobby weer kan uitvoeren
22-10-2023, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: Rede waarom het RDI en het voormalige AT er niets aan hebben gedaan is omdat ze niet aan handhaving doen, dat is iets smerigs in Nederland.
Ja maar hier zijn 2 zaken aan de hand:
1. RDI heeft niet het budget en de mensen om in individuele gevallen altijd te handhaven. Net als de politie, bijvoorbeeld. Dus als je een melding maakt dan zul je meestal ondervinden dat er niets mee gedaan wordt, ook al zijn er meldingen die ze wel oppakken.
2. RDI mag niet handhaven op handelsgebied want dan worden ze teruggefloten door de EU. Als een apparaat ERGENS in de EU is goedgekeurd dan mag het verhandeld worden, punt. Of er fouten zijn gemaakt bij de beoordeling ofzo dat is maar weinig relevant en moeilijk aan te tonen. Ze mogen alleen brieven sturen naar de fabrikant, en als de fabrikant dan zegt "BOEIE!!" dan houdt het daar verder op. Dat zie je in de zaak waar links naar geplaatst zijn.
22-10-2023, 16:48 door Anoniem
Door Ron625:
Door Anoniem:
Hoe kan een leek zien (meten) dat zijn zonnepaneel stoort?
Neem een ouderwetse middengolf radio en luister overdag, wanneer de zon schijnt, naar een zwak station.
Schakel de zonnecel installatie aan/uit, er mag geen verschil hoorbaar zijn.
Deze test geeft je 90% zekerheid, voor meer is andere apparatuur nodig.

Het is niet alleen overdag.
De storing op C2000 deed zich ook voor midden in de nacht van 12 juni 2023 (vanaf 23:50)
22-10-2023, 18:07 door Briolet - Bijgewerkt: 22-10-2023, 18:08
Door Anoniem: Het is niet alleen overdag.
De storing op C2000 deed zich ook voor midden in de nacht van 12 juni 2023 (vanaf 23:50)

Vast een andere oorzaak. Optimizers (die onder de panelen kunnen zitten) worden gevoed met de stroom die het paneel opwekt. Zonder daglicht, geen spanning en dan kan zo'n optimizer ook niets uitzenden. En deze onderdelen gaven de storing.

Een omvormer (die in huis staat) schakelt zichzelf af als er geen gelijkstroom beschikbaar is. Ze zullen alleen 's nachts actief zijn als er ook een accupakket aan hangt waar weer wisselstroom van gemaakt moet worden. Maar omvormers waren blijkbaar niet het probleem.
22-10-2023, 19:02 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Het is niet alleen overdag.
De storing op C2000 deed zich ook voor midden in de nacht van 12 juni 2023 (vanaf 23:50)

Vast een andere oorzaak.

Waarschijnlijk zijn er nu mensen die denken dat als er in het nieuws "een C2000 storing" is, dat iets te maken heeft met die zonnepanelen.
Dat is NIET het geval. Dat zijn storingen in het systeem zelf.
Die zonnepanelen zorgen er alleen voor dat op een bepaalde locatie een bepaalde agent of brandweerman even niet met de meldkamer kan communiceren. En dat komt uiteraard niet in het nieuws, tenzij het buitengewoon desastreuze gevolgen heeft.
23-10-2023, 07:44 door Anoniem
En nu stelt men voor overtollige stroom van de zonnepanelen te gaan leveren aan de buurtjes.

Het energiebedrijf laat je met een plaid om zitten. Overal die "leukermakers".
23-10-2023, 08:03 door spatieman
Door Anoniem:
Door spatieman: dat krijg je met goedkope china omzetters
Wat komt er nou niet uit China?

ze verkopen rommel die niet aan alle CD eisen voldoen, maar aan de andere kant, er zijn ook genoeg retailers die wel produkten verkopen die in china gemaakt zijn, kwestie van geld dus.
23-10-2023, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Ron625:
Door Anoniem:
Hoe kan een leek zien (meten) dat zijn zonnepaneel stoort?
Neem een ouderwetse middengolf radio en luister overdag, wanneer de zon schijnt, naar een zwak station.
Schakel de zonnecel installatie aan/uit, er mag geen verschil hoorbaar zijn.
Deze test geeft je 90% zekerheid, voor meer is andere apparatuur nodig.

Het is niet alleen overdag.
De storing op C2000 deed zich ook voor midden in de nacht van 12 juni 2023 (vanaf 23:50)

Yep. Ook midden in de nacht.

C2000-systeem hulpdiensten opnieuw door grote storing niet beschikbaar
dinsdag 13 juni 2023, 14:09 door Redactie

https://www.security.nl/posting/

Door Redactie: De storing begon maandagavond [12 juni 2023] om 23.50 uur en was ['s ochtends] rond 03.00 uur verholpen. Een woordvoerder van het ministerie [liet] aan de NOS weten dat het om een netwerkprobleem ging,

Voor meer details over dat incident zie de door de redactie opgegeven Tweets en het genoemde NOS artikel.
23-10-2023, 13:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Yep. Ook midden in de nacht.

C2000-systeem hulpdiensten opnieuw door grote storing niet beschikbaar

Zoals gisteren om 19:02 al uitgelegd: deze storingen zijn niet de storingen die door zonnepanelen komen. Dit staat hier los van.
23-10-2023, 22:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Ron625:
Door Anoniem:
Hoe kan een leek zien (meten) dat zijn zonnepaneel stoort?
Neem een ouderwetse middengolf radio en luister overdag, wanneer de zon schijnt, naar een zwak station.
Schakel de zonnecel installatie aan/uit, er mag geen verschil hoorbaar zijn.
Deze test geeft je 90% zekerheid, voor meer is andere apparatuur nodig.

Het is niet alleen overdag.
De storing op C2000 deed zich ook voor midden in de nacht van 12 juni 2023 (vanaf 23:50)

Yep. Ook midden in de nacht.

C2000-systeem hulpdiensten opnieuw door grote storing niet beschikbaar
dinsdag 13 juni 2023, 14:09 door Redactie

https://www.security.nl/posting/

Door Redactie: De storing begon maandagavond [12 juni 2023] om 23.50 uur en was ['s ochtends] rond 03.00 uur verholpen. Een woordvoerder van het ministerie [liet] aan de NOS weten dat het om een netwerkprobleem ging,

Voor meer details over dat incident zie de door de redactie opgegeven Tweets en het genoemde NOS artikel.
Dat zonnepanelen storen ( niet alleen C2000, ook marifoons en vliegverkeers radio verkeer, radio amateurs en anderen).
Wil niet zeggen dat dit de enige bron van verstoring van C2000 verkeer is, te weinig palen, nieuwe bebouwing die signalen blokkeert...
Aan verstoring door nieuwe bebouwing wordt gewerkt, binnen kort zijn alle bouwbedrijven klaar met het werk door gebrek aan nieuwe opdeachten.
Ook de toename van gebruikers helpt het systeem niet.
24-10-2023, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Dat zonnepanelen storen ( niet alleen C2000, ook marifoons en vliegverkeers radio verkeer, radio amateurs en anderen).
Wil niet zeggen dat dit de enige bron van verstoring van C2000 verkeer is, te weinig palen, nieuwe bebouwing die signalen blokkeert... .

Nog maar een keer dan: die "storingen van C2000 op datum X van tijd Y tot tijd Z" die in de pers komen dat zijn geen radio storingen, dat zijn "netwerkstoringen" binnen het C2000 netwerk.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.