image

EFF: surveillance door advertentiebedrijven en overheid vaak hetzelfde

vrijdag 20 oktober 2023, 14:34 door Redactie, 5 reacties

Surveillance door advertentiebedrijven en de overheid zijn zeker in de Verenigde Staten vaak hetzelfde, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Voorheen hadden overheidsinstanties een gerechtelijk bevel nodig om data bij bijvoorbeeld communicatieproviders of techbedrijven op te vragen. Steeds vaker koopt de Amerikaanse overheid deze data nu van datahandelaren, die de gegevens via de advertentie-industrie hebben verkregen, zo claimt de EFF.

De burgerrechtenbeweging wijst hiervoor naar eigen onderzoek en dat van The Wall Street Journal. De Amerikaanse krant publiceerde onlangs over een bedrijf genaamd Near Intelligence. Het bedrijf claimt gegevens van meer dan een miljard apparaten te bezitten, afkomstig van datahandelaren. Near Intelligence had contracten met 'government contractors', die de data weer doorspeelden aan het Amerikaanse leger en inlichtingendiensten. Die kunnen zo de geolocatiegegevens van al deze apparaten opvragen, terwijl daar vroeger nog een 'probable cause' en een gerechtelijk bevel voor nodig was.

"Veel app-ontwikkelaars willen snel geld verdienen en verkopen maar al te graag je data aan de hoogste bieder, en dat is vaak ook de overheid", zo stelt de EFF. "Met de klik van een muis kan de politie dergelijke surveillancetools gebruiken om de telefoons van mensen te zien die een demonstratie bijwoonden, ze naar huis volgen en ze aan meer surveillance blootstellen." De burgerrechtenbeweging wil dat het verboden wordt voor de Amerikaanse overheid om data aan te schaffen waarvoor het anders een gerechtelijk bevel nodig zou hebben.

Reacties (5)
20-10-2023, 14:48 door Anoniem
Als je wil dat burgers integer en betrouwbaar handelen geef dan om te beginnen zelf het goede voorbeeld.
Of laat op z’n minst weten: “Wij volgen u op deze wijze en om die reden.”
Steeds vaker horen we over stiekem gedrag door overheden en dat is niet goed voor de onderlinge verhoudingen.
20-10-2023, 15:40 door Anoniem
De burgerrechtenbeweging wil dat het verboden wordt voor de Amerikaanse overheid om data aan te schaffen waarvoor het anders een gerechtelijk bevel nodig zou hebben.

De data is er, dus zullend e diensten er gretig gebruik van maken. Wetgeving die ze dat verbiedt of niet.

Dit is nu het water aar de zee dragen.
De overheid mag het niet van EFF, maar commerciele partijen mogen het wel (want commercie)?

Wil het je het echte probleem aanpakken (dat die datasets uberhaupt bestaan), dan moet je bij de datavergaarders zijn:
de appmakers en de platformen die dat verzamelen toestaan. (Apple, Google, MS, FB, etc)
Leg hun bij wet een verbod op, op straffe van hun hele inkomen. (dus voor aftrek van gemaakte kosten)
20-10-2023, 19:43 door Anoniem
Maar hoe moet Big Tech dan verder, als hun gehele business model vanaf het in het leven roepen in de vorige eeuw in samenwerking met Big Gov hierop berust? Big commerce maal Big Gov.

Hoe krijg je een libertarische oplossing? Om te discussiëren met iemand moet hij mij toch ook niet betalen, buiten als ik een lezing hou en dat afgesproken is?

Info vrij maken is bedreigend alleen voor degenen, die info willen verbergen uit macht overwegingen en dat door de meest egocentrische wezens op aarde. Zijn het wel wezens?
21-10-2023, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem: Maar hoe moet Big Tech dan verder, als hun gehele business model vanaf het in het leven roepen in de vorige eeuw in samenwerking met Big Gov hierop berust? Big commerce maal Big Gov.

Hoe krijg je een libertarische oplossing? Om te discussiëren met iemand moet hij mij toch ook niet betalen, buiten als ik een lezing hou en dat afgesproken is?

Info vrij maken is bedreigend alleen voor degenen, die info willen verbergen uit macht overwegingen en dat door de meest egocentrische wezens op aarde. Zijn het wel wezens?

Helaas voor iedereen zijn het onze soortgenoten. Hoe beschamend dat ook kan zijn.
23-10-2023, 07:46 door Anoniem
Krab jij m'n hoofd, krab ik je rug.

Zoiets tussen groot-commercie en overheid (EU etc.) in de cloud.

Midden- en klein-bedrijf verdwijnt uit beeld.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.