image

Canadese computerwinkels betrapt bij grasduinen op laptops klanten

vrijdag 20 oktober 2023, 16:20 door Redactie, 10 reacties

Meerdere Canadese computerwinkels zijn betrapt bij het grasduinen op de laptops en smartphones van klanten die ter reparatie waren aangeboden. Zo werden foto's gekopieerd en de browsegeschiedenis bekeken, meldt de Canadese publieke omroep CBC op basis van eigen onderzoek. De privacytoezichthouder van Ontario wil dat de reparatiewinkels hiermee stoppen en het publiek voor dergelijk gedrag waarschuwen.

Voor het onderzoek werden laptops en smartphones naar twintig verschillende winkels in Ontario gebracht. Het ging om zowel kleine winkels als winkels die onderdeel van bekende ketens zijn. De apparaten waren voorzien van software waarmee CBC kon kijken wat de reparateurs uitvoerden. Bij zestien winkels werden er activiteiten door de software opgenomen. Bij de andere vier winkels werd er niets door de trackingsoftware vastgelegd of zijn de apparaten niet door personeel aangezet.

Medewerkers van negen winkels bekeken privédata zoals foto's en browsegeschiedenis. In één geval werden de foto's naar een usb-stick gekopieerd. Ook blijkt dat de reparateurs hun sporen proberen te verbergen. "Zonder de trackingsoftware zou de doorsnee consument geen idee hebben dat de technicus deze foto's heeft bekeken", aldus één van de onderzoekers.

De Canadese privacytoezichthouder laat in een reactie weten dat winkels geen bestanden moeten openen als dit niet nodig is voor het repareren van het apparaat. Wanneer dit wel nodig is moet er toestemming van de klant zijn. De privacytoezichthouder van Ontario hekelt het optreden van de winkels en stelt dat dit moet stoppen. Ze heeft de Canadese privacytoezichthouder opgeroepen om een onderzoek in te stellen.

Reacties (10)
20-10-2023, 16:27 door Anoniem
Die reparateurs zijn niet anders dan de overheid: de data is er DUS wordt die gebruikt.
20-10-2023, 17:31 door Anoniem
Door Anoniem: Die reparateurs zijn niet anders dan de overheid: de data is er DUS wordt die gebruikt.

Meestal wordt die data misbruikt.
20-10-2023, 18:49 door Anoniem
Door Anoniem: Die reparateurs zijn niet anders dan de overheid: de data is er DUS wordt die gebruikt.

Het is vooral een proef om vervolgens right to repair buiten te kunnen sluiten, zo kunnen bedrijven zoals Apple alles dusdanig maken dat het niet zelf te repareren valt.
Louis Rossman heeft het regelmaat over dergelijke praktijken op zijn YouTube kanaal.
Vroeger kon men de meeste electronica gewoon zelf repareren, nu kopen mensen veelal een vervangend apparaat.
Zelfs Steve Wozniac (Heeft Apple opgericht) heeft de voorkeur aan right to repair.
https://www.youtube.com/watch?v=CN1djPMooVY
20-10-2023, 19:07 door Anoniem
Wat als iemand op een verkeerde link in zijn e-mail programma heeft geklikt? Dan zal je toch in het e-mail programma en de geschiedenis van de standaard browser moeten kijken of het ernstig was of niet (bijvoorbeeld door het domein door virustotal te halen). Een malware scan kan daarna altijd nog maar dan weet je hoe ernstig het is. Het kan ook een onschuldige enquête zijn die wat dreigend overkwam. Zo had mijn vader laatst een enquête die hij niet af kon sluiten. Waarschijnlijk omdat het browservenster verschoven was buiten het beeld. Dat gebeurt wel meer.
20-10-2023, 19:35 door Anoniem
Dit is niet zozeer een fout van de computerwinkels, maar meer onfatsoenlijk gedrag van de reparateurs. De manager van een computerwinkel zegt echt niet tegen z’n medewerkers dat ze tijdens het repareren foto’s en browsergeschiedenis van de eigenaar van de computer moeten bekijken of zelfs kopiëren. Dat is gewoon eigen initiatief van sommige reparateurs. Die kunnen kennelijk niet bedenken dat ze het zelf ook niet fijn zouden vinden als het hun zelf zou overkomen. Sneue types.
20-10-2023, 22:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Die reparateurs zijn niet anders dan de overheid: de data is er DUS wordt die gebruikt.

Meestal wordt die data misbruikt.
Meestal wordt er niks met die data gedaan, maar je kan pech hebben dat je defecte computer door een kwaadwillig persoon gerepareerd wordt.
21-10-2023, 11:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Meestal wordt die data misbruikt.
Meestal wordt er niks met die data gedaan, maar je kan pech hebben dat je defecte computer door een kwaadwillig persoon gerepareerd wordt.[/quote]
Zie als voorbeeld Hunter Biden's laptop, ik heb weinig positiefs over die gast te melden. Maar ook zo iemand verdient niet dat al zijn coke en hoeren foto's op straat belanden omdat hij zijn laptop liet repareren. Ook al was deze abandoned, dan nog geeft het je niet het recht de boel door te snuffelen.
21-10-2023, 14:13 door Anoniem
Overal zitten de (cyber)crimineeltjes in de dop al binnen.
Het is een niet te ontkennen verdienmodel.

In moeilijke tijden willen er velen snel 'binnenlopen'.
Even gechat via een link in een mailtje en je kunt al het bokkie zijn
of vollopen met .....

Of IT-er worden of goede gamer en anders cyber-crimineel?

Binnen een maatschappij die al van boven tot onder corrupt en half- of heel crimineel opereert,
niet een al te verbazingwekkende keuze voor sommigen.

De goeden zullen met de kwaden moeten lijden. Dat weer wel.
22-10-2023, 01:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Meestal wordt die data misbruikt.
Meestal wordt er niks met die data gedaan, maar je kan pech hebben dat je defecte computer door een kwaadwillig persoon gerepareerd wordt.

Zie als voorbeeld Hunter Biden's laptop, ik heb weinig positiefs over die gast te melden. Maar ook zo iemand verdient niet dat al zijn coke en hoeren foto's op straat belanden omdat hij zijn laptop liet repareren. Ook al was deze abandoned, dan nog geeft het je niet het recht de boel door te snuffelen.[/quote]
In dit geval kwam Hunter Biden zijn laptop niet ophalen dus werd deze geveild.
24-10-2023, 09:57 door Anoniem
De privacytoezichthouder van Ontario hekelt het optreden van de winkels en stelt dat dit moet stoppen.
Zo die delen flinke straffen uit daar in Canada. Daar zullen de boefjes van onder de indruk zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.