image

Brussel onderzoekt of advertenties voor client-side scanning in strijd met DSA zijn

donderdag 26 oktober 2023, 12:14 door Redactie, 12 reacties

De Europese Commissie onderzoekt of een eigen politieke microtargeting advertentiecampagne op X, die steun voor het omstreden client-side scanning zocht, in strijd met de Digital Services Act (DSA) is. Eurocommissaris Johansson, die achter het voorstel en de campagne zit, wilde tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement echter geen details geven.

Gisteren wilden leden van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement opheldering van Johansson over de inzet van microtargeting en berichten dat er commerciële belangen bij het voorstel betrokken zijn. De Europese Commissie wil door middel van client-side scanning alle chatberichten van Europese burgers gaan controleren.

Onlangs ontdekte tech-expert Danny Mekic dat de Europese Commissie op X een advertentiecampagne heeft gevoerd waarbij het via microtargetting zich richtte op mensen in Nederland, Zweden, België, Finland, Slovenië, Portugal en Tsjechië. Deze landen stemden niet in met het omstreden voorstel. De LIBE-leden vroegen Johansson om opheldering, maar de Eurocommissaris hield zich op de vlakte.

De DSA bevat bepalingen over online advertenties, waaronder een verbod op het gebruik van gevoelige persoonlijke data voor gerichte advertenties. De Europese Commissie heeft de wet niet alleen voorgesteld, maar is ook verantwoordelijk voor het toezicht of grote platforms de DSA wel naleven. Eerder had Johansson nog gesteld dat de advertentiecampagne helemaal legitiem was, maar ze liet gisteren weten dat ze nieuwe informatie heeft ontvangen dat de campagne mogelijk niet volgens de regels van de DSA is gegaan. De Europese Commissie is dan ook een onderzoek gestart, zo liet ze weten.

"Eén principe van democratie is dat we procedures hebben, omdat het doel niet de middelen heiligt", stelde Europarlementslid Sophie in ‘t Veld. "De Europese Commissie heeft het recht om erg gehecht aan de eigen wetsvoorstellen te zijn, maar we hebben aparte kanalen voor de Europese Commissie om met de andere wetgevers te communiceren, niet via geheime microtargeting campagnes op social media." Aan het einde van de hoorzitting liet Johansson weten dat ze de vragen van de parlementariërs 'zo snel mogelijk' zal beantwoorden, zo meldt TechCrunch dat verslag deed van de hoorzitting.

Reacties (12)
26-10-2023, 12:30 door Anoniem
Ophoepelen. Vrije mening kan pas leven als iedereen dezelfde informatie krijgt. Wie dat niet respecteert hoort geen Eurocommissaris te zijn.

Daarnaast ook even een prikklok invoeren graag. Voor lobbygroepen in de EU. Of beter, dat EU politici openheid geven over door welke lobbygroepen ze benaderd zijn en in welke mate dat mogelijk hun vrijheid als volksvertegenwoordiger beinvloed zou kunnen hebben.

Dat zou in grote mate bijdragen aan de geloofwaardigheid van politici.
26-10-2023, 12:33 door Anoniem
De mogelijke oplossing: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-29371-9_6
bestaat uit een volledige toetsenbord versleuteling - zoals https://github.com/amnesica/KryptEY

Zorg dat je mobieltje amnesie krijgt, zodra dat nodig blijkt.

luntrus
26-10-2023, 12:40 door Anoniem
In plaats van css voor iedereen lijkt het me beter om alleen css voor Europarlementariërs in te voeren.
Dit om te controleren of die politici nog wel de democratie beschermen en niet afglijden richting een dictatuur.
26-10-2023, 13:21 door Anoniem
Dit alleen toont al aan dat CSS geen doorgang MAG vinden. Als de wetgever zich niet aan de eigen wet denkt te hoeven houden, dan zijn de beren los. Quis custodiet ipsos custodes?
26-10-2023, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ophoepelen. Vrije mening kan pas leven als iedereen dezelfde informatie krijgt. Wie dat niet respecteert hoort geen Eurocommissaris te zijn.

Daarnaast ook even een prikklok invoeren graag. Voor lobbygroepen in de EU. Of beter, dat EU politici openheid geven over door welke lobbygroepen ze benaderd zijn en in welke mate dat mogelijk hun vrijheid als volksvertegenwoordiger beinvloed zou kunnen hebben.

Dat zou in grote mate bijdragen aan de geloofwaardigheid van politici.
Oh, 'vrijheid' van meningsuiting heb je hoor in de EU, zolang het maar hun mening is. Aangezien ik geen hele volksstammen tegen de EU zie opstaan vind iedereen dat blijkbaar best. Ieder volk krijgt de leiding die het verdiend. Als het volk iets anders wil zullen ze daar zelf wat aan moeten doen.
26-10-2023, 17:13 door karma4 - Bijgewerkt: 26-10-2023, 17:15
Micrortargeting campagne via reclames voeren als ergens voor bent is niet handig.
De ethische vraag is of het wel mag als ergens tegen bent. Volgens mij gaat er hier er flink wat fout. Het is geen peil.

Door Anoniem: Oh, 'vrijheid' van meningsuiting heb je hoor in de EU, zolang het maar hun mening is. Aangezien ik geen hele volksstammen tegen de EU zie opstaan vind iedereen dat blijkbaar best. Ieder volk krijgt de leiding die het verdiend. Als het volk iets anders wil zullen ze daar zelf wat aan moeten doen.

Je geeft een prima voorbeeld van gewenste meningsuiting, het mag enkel tegen de EU zijn.
Inderdaad zijn er wat historische voorbeelden hoe grondig fout zoiets kan uitpakken.
Wie stapten er uit de wereldbond?
26-10-2023, 21:32 door Anoniem
Door Anoniem: De mogelijke oplossing: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-29371-9_6
bestaat uit een volledige toetsenbord versleuteling - zoals https://github.com/amnesica/KryptEY

Zorg dat je mobieltje amnesie krijgt, zodra dat nodig blijkt.

luntrus

Voilá de oplossingen beginnen al de kop op te steken zoals ik voorspelt heb.
Hoe lang zijn ze illegaal downloaden al aan het aanpakken zonder resultaat dit gaat ook weer niet werken want mensen willen geen CSS en dus komt er een of andere handige harrie ooit met een oplossing of workaround en ik gok dat er dat een heleboel gaan worden.

Dat CSS word een fiasco en wij gaan het laatst lachen, wat ik je brom.
27-10-2023, 08:56 door Anoniem
Onlangs ontdekte tech-expert Danny Mekic dat de Europese Commissie op X een advertentiecampagne heeft gevoerd waarbij het via microtargetting zich richtte op mensen in Nederland, Zweden, België, Finland, Slovenië, Portugal en Tsjechië. Deze landen stemden niet in met het omstreden voorstel. De LIBE-leden vroegen Johansson om opheldering, maar de Eurocommissaris hield zich op de vlakte.
Zou mevrouw Ylva Johansson mischien zo'n EuroCommissaris zijn die zich als een marionet alles laat influisteren wat lobbyisten in haar oren tetteren?
Want ik kan me niet voorstellen dat deze dame überhaupt iets van vesrstand heeft om op dit idee zelf te komen en het is oh zo belangrijk voor Thorn en andere zakkenvullers dat die landen die nog tegen zijn over te halen.
Ik hoop dat met nog meer onderzoek zoveel drek naar boven komt dat deze ijskoningin van haar troon kan worden verdreven.
CSS is zo'n slopend instrument 'met goede bedoelingen'.... voor China, de pad naar hel is immers geplaveid met goede bedoelingen!

Aan het einde van de hoorzitting liet Johansson weten dat ze de vragen van de parlementariërs 'zo snel mogelijk' zal beantwoorden
Ze bedoelt: Thorn en m'n andere $€£partners hebben vast wel meegekeken en zullen mij binnenkort wel een juridisch doordacht antwoord doorsluizen waarmee ik me uit deze slangenkuil kan redden.


btw. Om dit in de toekomst te voorkomen is het misschien een goed idee om alle reclame op het internet te verbieden :) !
Dan slaan we met één klap twee vliegen: Alphabet en Meta en andere asociale profilering-bedrijven kunnen op zoek naar een ander verdienmodel (maar liever zie ik ze failliet gaan) en die reclameboeren met hun psychisch manipulerende, op de persoon gerichte, parasitaire gewetenloze kapitalisten kunnen ook hun huis en andere bezittingen verkopen vanwege gemiste inkomen, verdwenen inkomen, geen inkomen.
En we worden daardoor niet meer gecatogorisseerd in profielen , verkocht en bestookt met manipulaties.
27-10-2023, 13:07 door Anoniem
Alatawi, M., Saxena, N. (2023). Exploring Encrypted Keyboards to Defeat Client-Side Scanning in End-to-End Encryption Systems. In: Seo, SH., Seo, H. (eds) Information Security and Cryptology – ICISC 2022. ICISC 2022. Lecture Notes in Computer Science, vol 13849. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-29371-9_6

Door Anoniem: volledige toetsenbord versleuteling - zoals https://github.com/amnesica/KryptEY

Toetsenbord voor veilige E2EE-communicatie via het Signal protocol in elke messenger. Communiceer veilig en onafhankelijk, ongeacht de juridische situatie en of messengers wel of niet E2EE gebruiken. Geen servers nodig.

https://f-droid.org/en/packages/com.amnesica.kryptey/

Door Anoniem: Overlay encryptie toepassen met steganografie -- of uitwijken naar een low-power mesh

Echte P2P spraak- en videogesprekken zonder dat er accounts of toegang tot internet nodig zijn. Geen servers nodig.

https://f-droid.org/en/packages/d.d.meshenger/
27-10-2023, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Voilá de oplossingen beginnen al de kop op te steken zoals ik voorspelt heb.

Susan Landau en haar collega's hebben alles op een rijtje gezet in hun geruchtmakende studie Bugs in Our Pockets. :)

https://www.lawfaremedia.org/article/bugs-our-pockets-risks-client-side-scanning


Susan Landau is hoogleraar informatica aan Tufts University, en directeur van het Tufts MS-programma in Cybersecurity and Public Policy. Landau heeft voor het Congres getuigd en EU beleidsmakers geïnformeerd over beveiligingskwesties.
28-10-2023, 23:24 door Anoniem
Zoals hierboven aangetoond bestaat er geen verschil in ethiek
tussen de commerciële meta-data verzamelende profielmakers
en de ermee in bed liggende Euro-dignitarissen.

Een eerdere bedenker van een dergelijk model was Mussolini,
dat in een samenspel van grote bedrijven en fascisme.

Trouwens het Mainland China model zit ook op deze twee sporen (partij en kapitaal).

We zien de aftekening van het onderlinge verdeel en heers model,
De drie grote religies gaan elkaar onderling te lijf om een luciferiaanse wereld over te kunnen houden.

Wie niets van de geschiedenis wenst te leren, is gedoemd deze te herhalen.
Niet exact op dezelfde manier, maar toch door onachtzaamheid voor de valkuilen.

De mens is in dat opzicht een zeer hardleerse soort gebleken.
28-10-2023, 23:33 door Anoniem
Cybersecurity is er om de eindgebruiker te beschermen, niet 's werelds roofridders.

Het werd altijd zo gepresenteerd dat een overheid ten dienste zou staan van ons allemaal.

Is dat al vanaf de grondlegging der wereld dus een schrijnend misverstand gebleken?

Hoe ver moet deze onwaarheid (de overheid als je beschermingsinstantie) duidelijk worden,
eer ook de massa snapt wat er aan de hand is,
zeker wat sleepnetten, monitoren en surveillance betreft?

Natuurlijk zijn er velen waarbij het kwartje nooit gaat vallen, laat staan maar ene digitale eurocent.

Tot we met lege handen staan, zonder enige privacy en zeker zonder enige vorm van anonimiteit.

Digi-Ausweis Bitte.....

luntrus
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.