image

Google waarschuwt voor actief aangevallen zerodaylek in Chrome

woensdag 29 november 2023, 09:08 door Redactie, 6 reacties

Google waarschuwt gebruikers van Chrome voor een actief aangevallen zerodaylek in de browser. Er zijn beveiligingsupdates uitgebracht om het probleem te verhelpen. De kwetsbaarheid, aangeduid als CVE-2023-6345, bevindt zich in de Skia graphics engine, waar Chrome gebruik van maakt voor het weergeven van tekst en afbeeldingen. In april van dit jaar verhielp Google ook al een zerodaylek in dit deel van de browser.

De impact van de kwetsbaarheid is beoordeeld als "high". Het gaat in dit geval om beveiligingslekken waardoor een aanvaller in het ergste geval code binnen de context van de browser kan uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen en zo gevoelige informatie van gebruikers te stelen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder.

Beveiligingslekken met het stempel "high" zijn op zichzelf niet voldoende om een systeem over te nemen. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist, bijvoorbeeld in het onderliggende besturingssysteem. Google geeft geen details over de doelwitten van de waargenomen aanvallen en hoe ze precies plaatsvinden. De kwetsbaarheid werd gevonden door een onderzoeker van Googles Threat Analysis Group. Deze groep houdt zich bezig met het bestrijden van door overheden gesponsorde en uitgevoerde aanvallen tegen Google en diens gebruikers.

Google Chrome 119.0.6045.199/.200 is beschikbaar voor Windows, voor Linux en macOS is versie 119.0.6045.199 verschenen. Updaten zal op de meeste systemen automatisch gebeuren. Dit kan in het geval van actief aangevallen kwetsbaarheden echter tot zeven dagen duren. Gebruikers die direct de update willen ontvangen zullen een handmatige controle moeten uitvoeren. Voor gebruikers van Microsoft Edge, dat net als Chrome op Googles Chromium-browser is gebaseerd, is nog geen update beschikbaar.

Reacties (6)
29-11-2023, 10:03 door Anoniem
Ja ze leren het niet b Google te veel reclame op de browser op tijd naar Firefox gegaan...120 veel beter en veiligheid is oktober nu ook sneller verz 120
29-11-2023, 10:56 door Anoniem
Ja, Edge is echt veiliger.
29-11-2023, 13:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, Edge is echt veiliger.
Maar net als Chrome totaal geen privacy (microsoft Bill gates)
29-11-2023, 15:13 door Anoniem
Chome is hier zo passé, naast FF surf ik liever met Lagrange desktop, wel zo aangenaam vertoeven zonder ads, popups, scripts en CSS
Dus geen verwerpelijke Playmobil webdesigns wat zonder de maliciousness JavaScript amper kan functioneren.

Gewoon ontspannen browsen zonder bs.
29-11-2023, 21:42 door Anoniem
Brave, Edge en Vivaldi hebben nu updates gekregen voor deze zero day exploit,
Het is gefixed voor:

Brave: v1.60.125
Edge: v119.0.2151.97-1
Vivaldi: v6.4(3160.47)
30-11-2023, 20:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja, Edge is echt veiliger.
Maar net als Chrome totaal geen privacy (microsoft Bill gates)

Wanneer leren mensen nu eens dat Bill gates als 11 jaar niet meer bij Microsoft zit.

Edge is wel degelijk beter met privacy e.d.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.