image

Google heeft nieuw wapen tegen adblockers: tragere extensie-updates

zaterdag 2 december 2023, 08:08 door Redactie, 44 reacties

Met de verplichting van nieuwe regels voor browser-extensies krijgt Google ook een nieuw wapen tegen adblockers in handen, namelijk tragere extensie-updates. Adblockers maken gebruik van filters en blocklists om trackers en advertenties te blokkeren. In een reactie op adblockers passen trackers en advertentiebedrijven steeds hun code, scripts en domeinen aan, om zo toch internetgebruikers te kunnen volgen, advertenties te tonen en adblockers te blokkeren.

De afgelopen maanden is er al veel gesproken over de nieuwe regels die Google volgend jaar voor browser-extensies verplicht. Deze regels staan beschreven in een Manifest. Volgend jaar wordt Manifest V3 verplicht. Die beperken niet alleen de werking van adblockers, maar stellen ook eisen aan de manier waarop extensies kunnen worden geüpdatet. Op dit moment kunnen adblockers updates voor hun filters en blocklists zelf uitrollen, waardoor er snel op aanpassingen van trackers en advertentiebedrijven kan worden gereageerd.

Manifest V3 staat "remotely hosted code" niet meer toe. Alle updates, zelfs die voor filterlijsten, zullen via volledige extensie-updates via de Chrome Web Store moeten lopen. Google controleert alle extensies en updates die in de Chrome Web Store verschijnen, waardoor ze met de nodige vertraging pas beschikbaar voor gebruikers komen. Dit kan soms enkele uren tot weken duren, terwijl adblockers nu soms meerdere keren per dag updates uitbrengen. De angst is dan ook dat adblockers daardoor straks altijd achter de feiten aan zullen lopen.

"Met Manifest V3 zal Google de deur voor innovatie in het adblockinglandschap sluiten en een nieuwe poortwachterslaag introduceren, die zal vertragen hoe adblockers op nieuwe advertenties en online trackingmethodes kunnen reageren", zegt Krzysztof Modras van adblocker Ghostery tegenover Engadget. Chrome-gebruikers kunnen niet van hun huidige Manifest V2 adblockers gebruik blijven maken, omdat Google die straks zal uitschakelen.

Reacties (44)
02-12-2023, 08:23 door Anoniem
Wanneer schakelen we google uit?
02-12-2023, 08:26 door johanw
Tja het wordt tijd om Chrome uit te faseren dus. Firefox heeft al dat geneuzel niet, en die ondersteunen nog gewoon manifest 2.
02-12-2023, 08:51 door Anoniem
Door johanw: Tja het wordt tijd om Chrome uit te faseren dus. Firefox heeft al dat geneuzel niet, en die ondersteunen nog gewoon manifest 2.
En wat als googgoogklan die uitzet, of heeft ff z'n eigen manifest 2? (zie laatste zin in art.)
02-12-2023, 08:57 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer schakelen we google uit?
Gebruik al jaren FF met Duckduckgo op pc & laptop, smartphones worden voorzien van OS die zonder Google werken.
Als je ziet wat je een ellende het is met Google accounts, en het gedoe om je Google account over te zetten naar een andere telefoon.
02-12-2023, 08:59 door Anoniem
Met de verplichting van nieuwe regels voor browser-extensies krijgt Google ook een nieuw wapen tegen adblockers in handen, namelijk tragere extensie-updates. Adblockers maken gebruik van filters en blocklists om trackers en advertenties te blokkeren. In een reactie op adblockers passen trackers en advertentiebedrijven steeds hun code, scripts en domeinen aan, om zo toch internetgebruikers te kunnen volgen, advertenties te tonen en adblockers te blokkeren.

R.I.P. Chrome?

Waarom zou iemand een browser (of andere tool) willen afnemen van een bedrijf dat consistent de gebruiker als product ziet.
Zeker als zo'n gebruiker dan weer wel reclame ik blokkeren. Het verdienmodel van zo'n bedrijf.

Als die gebruikers het nog niet gedaan hebben, dan is het nu tijd om weg te lopen en een andere browser te gaan gebruiken.
FF, TOR, etc.
02-12-2023, 09:17 door Anoniem
Chrome is sowieso al een slecht idee, dit is alleen maar een extra reden.
Zie ook: https://contrachrome.com/
02-12-2023, 09:30 door Anoniem
don't be evil -> become even more evil than microsoft

dit bedrijf heeft inmiddels zoveel macht dat het ze niet meer interesseert..... OCP.....
02-12-2023, 09:46 door Anoniem
Inderdaad Chrome zo snel mogelijk dumpen! Alternatieven genoeg. Firefox (is qua privacy niet ideaal, maar wel een stuk beter als Chrome). Voor mobiel de Duckduckgo browser. Werkt prima!
We hebben met z'n allen veel macht, maar dan moet er wel een grotere groep meedoen als nu het geval is.
Het lijkt veel internet gebruikers allemaal weinig te boeien dat clubs als Google op een schaamteloze manier gigantisch veel geld verdienen door onze privacy te schenden.
02-12-2023, 10:05 door Anoniem
Tijd om Google te lozen als beheerder van vele internet dingen. Maken misbruik van hun positie.
02-12-2023, 10:06 door Anoniem
chrome en firefox looks the same , firefox was good now it is a white painted black sheep

Zo gebruik je beter
pallemoon brave opera saffari torbrowsers

elke browser dat denkt heiliger dan de paus te zijn door https te verplichten is per definitie al follow Gbrol

Er bestaat ergens een bericht die meld dat tracking cookies zullen worde uitgeschakeld na 1 jan 2024 zodat enkel google nog kan hebben op websites dat doet denken aan "mono pony" of was het polie

G-guy waarschuwen veel voor mogelijke lekken van anderen maar zerodays op de chroom browser dat wordt dan onder de mat geschoven.
chroom word alleen gebruikt om te verbergen dat er minderwaardig metaal is gebruikt. Dat is dan ook bij de browser verwoord in hun naam.
Als je van Google wat anders had verwacht vanwege hun marketing over het uitfaseren van 3rd party cookies, zogenaamd voor privacy bescherming, dan heb je een bepaald dingetje toch wel gemist: google verdient geld met advertenties, het is zelfs hun primaire business model.
Dus dit was volledig te verwachten en volledig in lijn met bijvoorbeeld het blokkeren van gebruikers met ad-blokkers op Youtube via andere browsers.
Het wordt tijd dat Google het volgende target is voor het verbieden van op gedrag gebaseerde advertenties, Meta ligt al onder vuur en nu de rest van het Internet nog.
02-12-2023, 10:17 door Anoniem
Door johanw: Tja het wordt tijd om Chrome uit te faseren dus. Firefox heeft al dat geneuzel niet, en die ondersteunen nog gewoon manifest 2.

Exact dat, ik gebruik al 20 jaar Firefox en snap werkelijk niet waarom de hele wereld op een Google browser is gaan werken? Ik hoop werkelijk dat browsers zoals Firefox nu een boost krijgen.
02-12-2023, 11:15 door Anoniem
Google maakt het internet onveiliger om meer centjes te verdienen
02-12-2023, 12:00 door Anoniem
Mocht dit zo zijn dan download de laatste release client uBlock-beta en gebruik deze versie totdat de finale uBlock-versie is goedgekeurd voor de Chrome store.
02-12-2023, 12:09 door Anoniem
Ik ben er niet van gecharmeerd als een bedrijf gaat bepalen wat ik ga gebruiken, welke rotzooi ik moet zien en gaat bepalen wat het beste is als ik iets zoek.

Ik had Chrome zelf al in de ban gedaan, en ik ben blij dat geen van mijn browsers de Chrome-engine gebruiken.

Bovendien schuift Google met deze policy bij mij alsnog uit omdat ik gebruik maak van het hosts bestand waarin alle ongewenste ip-adressen staan (https://someonewhocares.org/hosts/zero/hosts).

Dag Google, het was not pleasant je te hebben gekend....
02-12-2023, 12:15 door Anoniem
Als er net zoveel van de Google bandwagon willen afspringen, als nu grote adverteerders bij X, wordt het misschien nog iets met een echt onafhankelijke zelf te beheren advertentie-eerlijke browser.

Een echt achterhoede gevecht voor de eindgebruiker inmiddels.

Maar zolang drie- en vierletter-diendten er groot belang bij hebben, mede voor hun projecten, om alles te laten voortgaan als nu.
Zolang verandert er niets. Wat gerommel in de marge wellicht.

Vergeet ook niet dat iedere website inrichter hier mee doet.
Zolang het systeem sinds Babylon op deze wereld heerst,
komt er geen echte verandering.
En veel initiatieven leggen het loodje,
zoals Epic Browser en andere ungoogled browser projecten.

Niet ieder zit op Falcon op Ubuntu,

luntrus
02-12-2023, 12:28 door Anoniem
Brave behoudt de adblocking in de browser buiten Google's Manifest V3 om.

Re: https://www.reddit.com/r/brave_browser/comments/xilrgw/manifest_v3_effect_on_brave/

Ik draai ook eigen blokkering-scriptjes via Tampermonkey.
O.a. tegen de invasieve YouTube ads.

Maar Google Chrome? Niet in geïnteresseerd.
02-12-2023, 12:33 door Anoniem
Het moment dat ik als gevolg van Googles gedoe met adblockers 1 advertentie zie, op een website die niet van Google zelf is (zoals youtube), is het moment dat ik Chrome de deur uit doe.
02-12-2023, 13:42 door Reinder
Tja.. dat krijg je als een bedrijf dat 80% van haar inkomsten uit advertenties haalt zowel het meest populaire OS als de meest populaire browser laat maken, en het dan ook nog de standaarden daarvoor laat bepalen.

Uiteindelijk denk ik dat er een soort splitsing komt. Aan de ene kant een hele grote groep consumenten voor wie computers, smartphones e.d. niets meer zijn dan gebruiksmiddelen zoals ze ook televisies en koffiezetters gebruiken, die lijdzaam minutenlang advertenties kijken voor elk youtube filmpje en wiens schermoppervlak voor de helft uit advertenties bestaat, en mensen die het bijltje erbij neer hebben gegooid en de strijd tegen google hebben opgegeven en de ads dan maar tegen wil en dank accepteren en ondergaan.

Aan de andere kant mensen met meer technische know-how die tijd en energie stoppen in het blokkeren of filteren van advertenties. Ik denk dat e.e.a pas tot rust komt als Google denkt dat ze onmogelijk meer mensen uit groep 2 in groep 1 kan krijgen, i.e. als het zo moeilijk wordt dat mensen uit groep 2 simpelweg gaan afhaken en stoppen met youtube e.d. consumeren.

Voorlopig hebben we Firefox met uBo, Brave, en allerlei proxy-achtige oplossingen. Hoe lang zal het nog duren voordat Google voor het gebruik van Youtube het gebruik van Chrome gaat verplichten? Als ze willen zouden ze dat natuurlijk kunnen. Niet eens door te kijken naar de User-Agent, maar door in Chrome een component in te bouwen dat op een of andere manier cryptografisch vaststelt dat de gebruiker Chrome gebruikt. Of dit legaal zal blijken in de EU valt nog te bezien natuurlijk.
02-12-2023, 13:57 door Anoniem
Wordt tijd voor een eigen Brave Add-on store dan.
02-12-2023, 14:47 door Anoniem
@Reinder,

Een en ander zal afhankelijk blijken van hoelang de huidige hegemon op deze planeet nog de dienst zal kunnen uitmaken.
Geen wereldrijk hield het langer dan zo'n 200/300 jaar uit en het gaat t.o.v. de BRICS-LANDEN niet zo erg goed met de huidige westerse hegemon groep.

Het worden interessante tijden, zou men in China zeggen.
02-12-2023, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: En wat als googgoogklan die uitzet, of heeft ff z'n eigen manifest 2? (zie laatste zin in art.)
Een manifest is een document dat beschrijft hoe iets moet werken, de implementatie daarvan in software doen browsermakers zelf. Firefox heeft zijn eigen werkende implementaties van zowel Manifest V2 als Manifest V3 en Mozilla heeft aangekondigd dat ze V2 blijven ondersteunen. Google kan de implementatie van Firefox niet uitzetten, die zit in de code van Firefox.
02-12-2023, 18:36 door linuxpro
Dan is t te hopen dat Brave die rommel niet overneemt...
02-12-2023, 21:10 door Hyper
Gewoon overstappen op Mozilla Firefox.
03-12-2023, 07:31 door Anoniem
ChromExit.
03-12-2023, 07:34 door Anoniem
Door linuxpro: Dan is t te hopen dat Brave die rommel niet overneemt...
Als dat gebeurt, dan is het ook voor Brave EXIT.
03-12-2023, 08:44 door Anoniem
Door Reinder: Hoe lang zal het nog duren voordat Google voor het gebruik van Youtube het gebruik van Chrome gaat verplichten? Als ze willen zouden ze dat natuurlijk kunnen.
Op zich zouden ze dat kunnen, en ze lijken de laatste tijd steeds nadrukkelijker bezig te zijn hun macht uit te oefenen om dingen de kant op te laten gaan die zij willen.

Er is wel een belangrijke belemmering: mededingingswetgeving. Je marktdominantie in een markt gebruiken om in een andere markt dominanter te worden mag niet, en dat is precies wat Google zou doen hier (de ene markt is voor videoplatforms en de andere voor webbrowsers). De mogelijke sancties gaan ver: een bedrijf kan uit elkaar getrokken worden, opgesplitst worden in kleinere bedrijven. Zo ver zal het niet snel komen, maar een bedrijf dat zich echt geen ruk aantrekt van andere sancties kan het uiteindelijk meemaken.
03-12-2023, 08:50 door Anoniem
koop gewoon een google vrije telefoon
https://proprivacy.io/nl/phone/?attribute_pa_model=pixel-6a-128g&attribute_pa_kleur=black#product
03-12-2023, 09:31 door Anoniem
Door Hyper: Gewoon overstappen op Mozilla Firefox.
Werkt G-Mail ook in Mozilla Firefox?
03-12-2023, 09:59 door Anoniem
kunnen we dit soort dingen niet ergens melden ivm de nieuwe gatekeeper status in de EU van google?

want dit is toch 100% machtsmisbruik en totaal niet in de beste intresse van de klant?
03-12-2023, 10:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Hyper: Gewoon overstappen op Mozilla Firefox.
Werkt G-Mail ook in Mozilla Firefox?

is het een internet site?

en misschien tijd om dan af te stappen van gmail?
gebruik die zooi al jaren niet meer (was helaas zo dom om in te stappen toen google begon), genoeg alternatieven.

beste is natuurlijk je eigen domein bij een enigzins betrouwbare partij. maar dan betaal je daar wel een klein bedrag voor
(vind ik het iig waard)
03-12-2023, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Hyper: Gewoon overstappen op Mozilla Firefox.
Werkt G-Mail ook in Mozilla Firefox?
Als het je om een e-mailadres te doen is, je kun je bij Proton VPN een account aanmaken, waarbij een gratis emailadres krijgt.
Veel beter kun je niet krijgen.
03-12-2023, 10:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Werkt G-Mail ook in Mozilla Firefox?
Ja
03-12-2023, 12:10 door Anoniem
@ anoniem van 8:48,

Een bedrijf dat dit al eens in de USA heeft meegemaakt was Westinghouse.
Moest als twee aparte poten verder.

Of dat om dezelfde reden ook zal gebeuren met Alphabet geloof ik niet.
Te veel belangen van drie- en vier-letterige diensten in de States hangen hier aan vast.

Men zou vast niet tegen Crooks in Action wensen in te gaan.
03-12-2023, 12:58 door Xavier Ohole - Bijgewerkt: 03-12-2023, 13:03
Ik breek graag een lans voor LibreWolf (N.B. DRM staat standaard uit, zie instellingen als het nodig hebt).

„LibreWolf is designed to increase protection against tracking and fingerprinting techniques, while also including a few security improvements. This is achieved through our privacy and security oriented settings and patches. LibreWolf also aims to remove all the telemetry, data collection and annoyances, as well as disabling anti-freedom features like DRM.”

https://librewolf.net/
03-12-2023, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Hyper: Gewoon overstappen op Mozilla Firefox.
Werkt G-Mail ook in Mozilla Firefox?
Ik gebruik Thunderbird om in te loggen via Gmail, dus dat is mogelijk. Met Firefox weet ik dat niet.
03-12-2023, 13:31 door Anoniem
Door Xavier Ohole: Ik breek graag een lans voor LibreWolf (N.B. DRM staat standaard uit, zie instellingen als het nodig hebt).

„LibreWolf is designed to increase protection against tracking and fingerprinting techniques, while also including a few security improvements. This is achieved through our privacy and security oriented settings and patches. LibreWolf also aims to remove all the telemetry, data collection and annoyances, as well as disabling anti-freedom features like DRM.”

https://librewolf.net/
Voor wie een Linux distro gebruikt, kun je via onderstaande link de installatie-instructies bekijken.
https://www.linuxcapable.com/?s=LibreWolf

Let wel op: installatie is op eigen risico.
03-12-2023, 14:34 door Anoniem
03-12-2023, 17:38 door Anoniem
De test resultaten zijn ook overwegend goed op Android met Blokada geïnstalleerd (via Aptoide, want Google laat deze adblocker niet toe). Alleen banner blokkeren is wat problematischer,
omdat het onderscheid tussen banners en legitieme afbeeldingen wat ingewikkelder ligt. Anders rooten en Pi hole installeren.

luntrus
03-12-2023, 21:55 door Anoniem
Door Anoniem: Of dat om dezelfde reden ook zal gebeuren met Alphabet geloof ik niet.
Te veel belangen van drie- en vier-letterige diensten in de States hangen hier aan vast.
Het kan ook uit de EU komen. Die dreigt al met gedwongen opsplitsing omdat Google verschillende diensten in de advertentiemarkt biedt en de ene dienst gebruikt om de andere te bevoordelen.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3207

En ook in de VS loopt er een antitrustzaak tegen Google wegens het creëren van een monopolie in de advertentiemarkt:
https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-sues-google-monopolizing-digital-advertising-technologies

Of het ook werkelijk tot opsplitsen komt, vanuit de EU of vanuit de VS, is natuurlijk afwachten. De EU dreigt er in ieder geval wel mee, en kennelijk wordt ook in de VS niet alles gepikt, ondanks die 3/4-letterige diensten.

Als Google zo stom zou zijn om voor Youtube Chrome te verplichten dan kan dat wel degelijk tot zaken tegen ze leiden.
03-12-2023, 22:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Hyper: Gewoon overstappen op Mozilla Firefox.
Werkt G-Mail ook in Mozilla Firefox?
Ik gebruik Thunderbird om in te loggen via Gmail, dus dat is mogelijk. Met Firefox weet ik dat niet.
Ja hoor, werkt gewoon! Nog nooit problemen gehad met het inloggen met Firefox.
03-12-2023, 22:18 door Anoniem
04-12-2023, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Xavier Ohole: Ik breek graag een lans voor LibreWolf (N.B. DRM staat standaard uit, zie instellingen als het nodig hebt).

„LibreWolf is designed to increase protection against tracking and fingerprinting techniques, while also including a few security improvements. This is achieved through our privacy and security oriented settings and patches. LibreWolf also aims to remove all the telemetry, data collection and annoyances, as well as disabling anti-freedom features like DRM.”

https://librewolf.net/
Voor wie een Linux distro gebruikt, kun je via onderstaande link de installatie-instructies bekijken.
https://www.linuxcapable.com/?s=LibreWolf

Let wel op: installatie is op eigen risico.

Ik zou op GNU+Linux overigens wel voor de flatpak kiezen, deze heeft een iets betere sandbox, dat is voor webbrowsers wel belangrijk.
Het is alleen minder handig voor mensen die apparaten willen flashen via het web en USB of dergelijke toepassingen, dan is de gewone versie beter indien deze beschikbaar is.
04-12-2023, 10:54 door Jeetje
Ik gebruik al geruime tijd ADGuard DNS.
Iedere lookup voor een site die ads aanbiedt, geeft 0.0.0.0 terug. Works like a charm.
Alleen in je router de DNS server adressen aanpassen naar 94.140.14.14 en 94.140.15.15 en klaar.
Zie https://adguard-dns.io/en/welcome.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.