image

Nederland leidt internationale politieoperatie tegen katvangers

maandag 4 december 2023, 11:50 door Redactie, 2 reacties

Nederland heeft een internationale politieoperatie tegen katvangers geleid, waarbij bijna elfduizend verdachten zijn geïdentificeerd en meer dan duizend mensen aangehouden. Dat heeft Europol vandaag bekendgemaakt. Katvangers stellen hun bankrekeningen en/of bankpassen ter beschikking aan criminelen. Die maken geld dat bijvoorbeeld door middel van bankhelpdeskfraude, phishing of andere vormen van cybercrime is gestolen over naar deze rekeningen en nemen het dan op.

Volgens Europol spelen katvangers een belangrijke rol bij het witwassen van geld dat via cybercrime is gestolen. Het gaat dan om misdrijven als investeringsfraude, ceo-fraude, phishing, WhatsAppfraude en helpdeskfraude. "Deze wereldwijde operatie moet het lastiger voor criminelen maken om de stroom van hun illegaal verkregen opbrengsten te verbergen", aldus Europol.

Tijdens de operatie werden bijna elfduizend vermeende katvangers geïdentificeerd, alsmede een kleine vijfhonderd ronselaars. Tevens werden meer dan duizend verdachten aangehouden en ruim 4600 onderzoeken gestart. Aan de internationale politieoperatie namen 2800 banken deel. Via de katvangers zou een gestolen bedrag van in totaal honderd miljoen euro zijn weggesluisd. Naast Europese politiediensten namen ook diensten uit Australië, Colombia, Hong Kong, Singapore, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deel.

Reacties (2)
04-12-2023, 19:58 door Anoniem
Hoe kan je zo dom zijn om je rekening aan criminelen ter beschikking te stellen?
Ach laat ook maar. Ik zal het wel nooit begrijpen.
05-12-2023, 21:33 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe kan je zo dom zijn om je rekening aan criminelen ter beschikking te stellen?
Ach laat ook maar. Ik zal het wel nooit begrijpen.
Het brengt je mijn inziens altijd verder van huis dan je wil zijn dus zeker niet als katvanger meegaan.

Tijdens de operatie werden bijna elfduizend vermeende katvangers geïdentificeerd, alsmede een kleine vijfhonderd ronselaars.
Kan wel een paar situaties overigens bedenken waarin mensen wat mensen hier in Nederland kwetsbaar worden/zijn voor katvanger worden en ronselaars. Als je alleen al bedenkt dat als bijvoorbeeld Poolse-mensen eindelijk uit een k-huur situatie willen raken, al dan niet allerlei papieren moesten afgeven aan hun baas/huurder en daarmee half worden gegijzeld, of in andere plekken worden gehuisvest die al lang gesloten hadden moeten zijn, dan heb je al wel een paar ingrediënten te pakken.

Mensen die in hun "reis" door de Sahara of overtocht naar Zuid-Europa gedwongen worden organen af te staan of hier worden lastig gevallen door smokkelaars.

Bewoners op Kanaleneiland in Utrecht.

Zuid-Amerikanen die in het grijze werkgever circuit werken in NL terwijl ze zich de naad uit hun sloffen lopen voor bepaalde werkgevers en daar dan enigszins carrière-technisch in vast zitten.

Chinezen, Hong-Kong-ers, Bangladeshi, Afghanen die misschien wel niet legaal hun land kunnen ontvluchten.

Zo kan ik nog wel doorgaan.
Oftewel, mensen die bewust/onbewust zich in een bepaald circuit begeven of terecht zijn gekomen die op afstand staat van "de gewone" maatschappij.
Maar natuurlijk is cybercrime vooral de heilige graal, maar of de smokkelaars en uitbater netwerken die parasiteren op die circuits en in gevallen ook op "de gewone" maatschappij da's natuurlijk maar secundair. Of misschien toch niet?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.