image

Politie wijst katvangers op risico van uitlenen bankrekening aan criminelen

woensdag 6 december 2023, 12:51 door Redactie, 2 reacties

Het uitlenen van bankrekening of bankpas aan criminelen, die daardoor miljoenen euro's kunnen witwassen, kan grote gevolgen voor katvangers hebben, zo waarschuwt de politie. Bij acties in Nederland en 25 andere landen zijn de afgelopen drie maanden meer dan duizend katvangers aangehouden. "Jongeren worden onder meer geronseld via misleidende advertenties op social media", zegt Yoanne Spoormans van de politie. "De ronselaars doen voorkomen dat je zonder risico snel wat geld kan verdienen door je bankpas te verkopen."

De gevolgen voor katvangers, naar wie het onderzoeksspoor vaak loopt, kunnen groot zijn. Banken kunnen de rekening van de katvanger blokkeren en hen op een zwarte lijst zetten. Daardoor is het niet mogelijk een nieuwe rekening te openen. Verder kunnen katvangers aansprakelijk worden gesteld voor de schade die slachtoffers hebben geleden en strafrechtelijk worden vervolgd, wat kan leiden tot een strafblad. "Dat kan een obstakel zijn bij een eventuele aanvraag voor een visum", waarschuwt Spoormans. "Reizen, studeren of werken in een ander land kan daardoor een probleem worden."

Het kan ook dat katvangers geen verklaring omtrent gedrag (VOG) krijgen en dat ze door de bank als fraudeur worden aangemerkt. Spoormans stelt dat veel katvangers worden ingezet om geld dat via bankhelpdeskfraude is gestolen wit te wassen. De schade door deze fraudevorm bedroeg vorig jaar bijna vijftig miljoen euro. De politie hoopt met de aanpak van katvangers het criminele proces te verstoren, waardoor de criminelen achter de fraude lastiger het geld kunnen wegsluizen. Vanwege het blokkeren van rekeningen van jongeren die als katvanger zich lieten gebruiken stelde de ChristenUnie Kamervragen.

Reacties (2)
06-12-2023, 15:40 door Anoniem
Als je zo dom bent om dit te doen dan verdien je ook niet beter.
06-12-2023, 19:11 door Anoniem
Het je ongestraft, al dan niet tijdelijk, de toegang ontzeggen tot je eigen geld gaat uiteindelijk alle banken om zeep helpen.

Wat best jammer is, want in uitzonderingsgevallen kunnen banken ook nog wel eens een nuttige bijdrage leveren aan de economie. Als je een nieuwe keuken wil, maar je hebt het even niet. Of je wilt aandelen kopen in privacyrovende tech bedrijven omdat je meent recht te hebben op een goed pensioen. Dan kunnen banken heel nuttig zijn. Voor het betaalverkeer zijn ze echter totaal nutteloos en zelfs schadelijk.

Verder denk ik dat discotheekportiers inmiddels een betere morele opvatting hebben. Als er klanten voor de deur staan die hopen hun geld te mogen komen brengen. Een zakenmodel waarbij het normaal is klanten in de bek te spugen, die men zelf inmiddels helemaal niet meer kent, maar er enkel in databases wordt gekeken, om witte voetjes te halen bij niet funcionerende polities, dat is gewoon aftellen tot het ploft. Gaat geen stand houden. Het wordt niet opgeheven, het is fanatiek bezig zichzelf op te heffen.

https://nos.nl/artikel/2500525-nederlands-spaargeld-in-het-buitenland-verdubbeld-maar-nog-altijd-beperkt
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.