image

Onderzoeker: negentien nieuwe malware-famlies voor macOS in 2023

dinsdag 2 januari 2024, 12:30 door Redactie, 3 reacties

Vorig jaar zijn er negentien nieuwe malware-families voor macOS ontdekt, zo stelt beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle. Hij publiceerde voor het achtste jaar op rij een jaaroverzicht van aangetroffen Mac-malware. Uit het overzicht blijkt dat de meeste malware-exemplaren voor macOS worden bestempeld als backdoor of infostealer, die bijvoorbeeld wachtwoorden en crypto-gerelateerde gegevens stelen.

Ook werden er in 2023 twee ransomware-exemplaren ontdekt, maar dat waren voornamelijk testversies en zijn voor zover bekend niet daadwerkelijk gebruikt om gebruikers of organisaties mee aan te vallen. Verder waren verschillende exemplaren door 'Advanced Persistent Threats' (APT's) ingezet. Er wordt dan vooral gewezen naar vanuit Noord-Korea en Iran opererende groepen.

Als er wordt gekeken naar de manier waarop de Mac-malware wordt verspreid blijkt dit niet altijd duidelijk te zijn. Voor de exemplaren waarbij dit wel het geval is, blijkt het te gaan om social engineering, malafide applicaties, getrojaniseerde applicaties, zogenaamde updates en supply chain-aanvallen.

Reacties (3)
02-01-2024, 21:40 door Anoniem
Dit is dus totaal niet interessant omdat niet bekend is of en hoe het er op komt.
02-01-2024, 22:14 door Anoniem
Is MacOS niet erg oud ? Als het nou over MAC OSX ging ?
03-01-2024, 13:50 door Briolet
Door Anoniem: Is MacOS niet erg oud ? Als het nou over MAC OSX ging ?

??? OSX is de voorganger van MacOS, dus nog veel ouder. De 10 (X) is al heel veel jaren uit het versienummer weg.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.