image

RTL: geheime adressen bedreigde personen via datahandelaren te achterhalen

dinsdag 2 januari 2024, 13:55 door Redactie, 4 reacties

Geheime adressen van bedreigde journalisten, politici en advocaten zijn via databases van grote kredietinformatiebureaus zoals Experian en Focum te achterhalen, zo stelt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. De datahandelaren koppelen persoonsgegevens van mensen aan informatie over hun betaalgedrag. De informatie wordt vervolgens verkocht aan bedrijven die willen weten of klanten kredietwaardig zijn, maar ook aan incassobureaus en particuliere recherchebedrijven, die iemands adres willen weten.

Zo bieden de kredietinformatiebureaus diensten aan waarmee adressen van niet-betalende klanten kunnen worden gezocht. Mensen worden echter niet geïnformeerd dat hun gegevens worden doorverkocht of doorzoekbaar zijn. RTL Nieuws wist via de zoekfunctie de woonadressen van verschillende bedreigde personen te vinden, waaronder misdaadjournalist John van den Heuvel en VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. De adressen van de personen is in openbare registers zoals het Kadaster afgeschermd, maar wel in de databases van Focum en Experian te vinden.

Kredietinformatiebureaus geven bedreigde personen de optie om hun gegevens af te laten schermen. "Ze hebben die regels gewoon aan hun laars gelapt. En dan kunnen ze wel zeggen, 'ja, achteraf kunnen we dat allemaal corrigeren'. Dat hadden ze vooraf moeten doen. Dat hebben ze nu niet gedaan, dus eigenlijk is het leed al aangericht", reageert John van den Heuvel.

Branchevereniging VvKI stelt dat kredietinformatiebureaus niet weten welke mensen bedreigd worden of in het stelsel Bewaken en Beveiligen zitten. Experian geeft aan dat het per 31 maart stopt met de Autotrace-service, waarmee woonadressen zijn op te zoeken. Het bedrijf DataChecker, dat de database van Focum gebruikt, gaat kijken of het de adressen-zoekfunctie blijft aanbieden.

Reacties (4)
02-01-2024, 14:33 door majortom - Bijgewerkt: 02-01-2024, 14:35
De datahandelaren koppelen persoonsgegevens van mensen aan informatie over hun betaalgedrag. De informatie wordt vervolgens verkocht aan bedrijven die willen weten of klanten kredietwaardig zijn, maar ook aan incassobureaus en particuliere recherchebedrijven, die iemands adres willen weten.
Hoezo AVG? Dit lijkt me een datalek van formaat. Hoe komen dit soort bedrijven aan deze gegevens? Zijn de eigenaren van deze gegevens om toestemming gevraagd? Dit is blijkbaar het bedrijfsmodel van deze bedrijven: illegaal handelen in PI data. De maximale boete lijkt me hier op zijn plaats aangezien dit bewust wordt gedaan.
02-01-2024, 15:20 door Anoniem
Zo weet ik er nog wel eentje.
Onze pandjesprins, de UBO van cm.com
Die verkoopt nog data uit de KvK van 2009,
terwijl anno nu de KvK er -niet zomaar- gestopt is met te persoonlijke details verstrekken.

Daar zal ook nog een bedreigd persoon -of twee- tussen kunnen zitten.
02-01-2024, 21:27 door Anoniem
Door Anoniem: Zo weet ik er nog wel eentje.
Onze pandjesprins, de UBO van cm.com
Die verkoopt nog data uit de KvK van 2009,
terwijl anno nu de KvK er -niet zomaar- gestopt is met te persoonlijke details verstrekken.

Daar zal ook nog een bedreigd persoon -of twee- tussen kunnen zitten.

Zo ook FD Media Group (financieel dagblad) via company.info. maar je hebt er nog veel meer. Verbaast mij dat mensen dit niet weten, maar maakt het niet minder erg.
03-01-2024, 18:09 door Anoniem
Kredietinformatiebureaus geven bedreigde personen de optie om hun gegevens af te laten schermen.
Stellen ze je dan ook tevoren op de hoogte dat ze je gegevens hebben geregistreerd of gaan verkopen?
Of word je geacht om er zelf achter te komen in welke databases je allemaal bent opgenomen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.