image

NSC wil opheldering of politieke leiding afwist van Stuxnet-operatie in Iran

maandag 8 januari 2024, 16:26 door Redactie, 8 reacties

Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft demissionair premier Rutte om opheldering gevraagd of de politieke leiding zestien jaar geleden afwist van de Stuxnet-operatie in Iran. Vanochtend kwam de Volkskrant met een verhaal dat een AIVD-agent verantwoordelijk was voor de verspreiding van het Stuxnet-virus in de Iraanse uraniumverrijkingscentrale van Natanz, zonder dat de Nederlandse politiek hier van afwist.

NSC-Kamerleden Six Dijkstra en Palmen willen dat Rutte met een reactie op het artikel komt. Daarnaast willen ze weten of de Nederlandse politieke leiding vooraf volledig is geïnformeerd en of er vooraf politiek groen licht is gegeven voor de operatie in kwestie. "Wordt de minister-president en worden de leden van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) altijd op de hoogte gesteld van operaties van de diensten met een hoog geopolitiek afbreukrisico?", vragen de Kamerleden verder.

De premier moet verder duidelijk maken of de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten onder de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002), de Wiv 2017 of de Tijdelijke wet cyberoperaties beschikken/beschikten over de wettelijke bevoegdheid om (digitale) sabotage te plegen op kritieke systemen van antagonistische landen.

Als laatste moet Rutte laten weten of hij het onwenselijk vindt dat de Nederlandse inlichtingendiensten door buitenlandse partners over cruciale details in het ongewisse worden gelaten, welke controlemechanismen er zijn om dit te voorkomen en of deze controlemechanismen voldoende functioneren. De premier heeft drie weken om met een reactie te komen.

"Dat I&V-diensten niet in de openbaarheid kunnen treden over staatsgeheime operaties, is logisch en wenselijk. Maar cybersabotage-operaties als deze vereisen een bredere belangenafweging. Hierover zouden de regering en de CIVD wel (vertrouwelijk) geïnformeerd moeten worden", zo laat Six Dijkstra op X weten.

Reacties (8)
08-01-2024, 19:45 door Anoniem
Vragen naar de bekende weg. Natuurlijk wisten ze er van en natuurlijk geven ze dat niet toe.
08-01-2024, 20:59 door Anoniem
Ja, hoor!
De Mossad en CIA gaan aan de Nederlandse regering vragen of ze het Iraanse kernprogramma mogen saboteren.
Ik ga ervan uit dat de betrokken Nederlander zelf ook niet wist dat hij een pion was is het spionage-schaakspel
09-01-2024, 00:45 door Anoniem
Ik zie uit naar de formulering en uitspraak van het antwoord van Rutte op de vraag van NSC (spreek uit: en es see) om de hergeprogrammeerde computers van NSA (spreek uit en es see) te voorzien van een antwoord dat genoeg duidelijk maakt, en genoeg verzwijgt.

Twee pratende computers, en van de NSC en een van de NSA, en toch blijken ze eender te zijn.
09-01-2024, 12:08 door Anoniem
Om met Modderkolk te werken, moesten we speciale maatregelen treffen, vertelt Dols de Jong. “Zo communiceerden we naast persoonlijke ontmoetingen alleen via versleutelde telefoongesprekken, werkten we met speciale e-mailadressen, en de harde schijven met ons beeldmateriaal mochten niet verbonden zijn met internet. Dat lijkt misschien een beetje paranoia, maar dat is nodig om zijn bronnen te beschermen.”

interview met regisseur Mea Dols de Jong, over het maken van haar recente tv-documentaire Niemand die het ziet

https://www.trouw.nl/cultuur-media/ook-nederland-is-kwetsbaar-voor-een-cyberoorlog~bec29e3b/
11-01-2024, 13:56 door Anoniem
Dat geheime diensten op eigen houtje opereren is een lacune in de wet

Dat er ook geen politieke afweging plaats hoefde te vinden over de risico’s of legaliteit van de operatie is geen vergissing, maar een expliciet onderdeel van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). In artikel 73 staat dat de diensten ‘maatregelen’ mogen nemen ‘ter bescherming van de te behartigen (Nederlandse, red.) belangen, al dan niet met behulp van een technisch hulpmiddel’. Daarvoor is geen groen licht van een minister nodig.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/dat-geheime-diensten-op-eigen-houtje-opereren-is-een-lacune-in-de-wet~b27f102c/
11-01-2024, 16:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Om met Modderkolk te werken, moesten we speciale maatregelen treffen, vertelt Dols de Jong. “Zo communiceerden we naast persoonlijke ontmoetingen alleen via versleutelde telefoongesprekken, werkten we met speciale e-mailadressen, en de harde schijven met ons beeldmateriaal mochten niet verbonden zijn met internet. Dat lijkt misschien een beetje paranoia, maar dat is nodig om zijn bronnen te beschermen.”
Is dat werkelijk zo? De enige die anoniem is, is de man die met een groots boek wil uitkomen, waarin 10 grote zaken staan.
Lijkt mij dat bovenstaande maatregelen niet gaan voorkomen dat hij herleidbaar is.
Daarnaast wordt het al als waarheid gezien dat diezelfde meneer een ambtenaar in functie is - dan lijkt het mij dat hij sowieso bij de loonadministratie bekend zal zijn, zelfs al mocht de directeur van de AIVD het niet willen weten.

https://www.trouw.nl/cultuur-media/ook-nederland-is-kwetsbaar-voor-een-cyberoorlog~bec29e3b/
onderschrift bij de foto:
Journalist Huib Modderkolk (rechts) voor zijn imposante wand met een tijdlijn vol briefjes en aanwijzingen.
Als je goed opgelet hebt dan zie je dat hij dat concept van een Chinese collega gecopieerd heeft, maar zelfs die transparante magneetjes zijn wel erg opmerkelijk identiek. Zou de Volkskrant die dan van Aliexpress gehaald hebben?
Ik ben niet onder de indruk - dus "imposant" is niet mijn kwalificatie van al dat spontane geacteer.
11-01-2024, 17:06 door Anoniem
De enige die anoniem is, is de man die met een groots boek wil uitkomen, waarin 10 grote zaken staan.
Je vergeet -zoals altijd- het slachtoffer.
Daarvan tonen ze wèl dat hem achterhalen doodsimpel is, maar zijn naam blijft geblurred.
Da's natuurlijk om de veiligheid van deze dode man te garanderen?
Al zou de AIVD toch moeten weten aan wie ze deze missie opdroegen.
En Iran (de veronderstelde dader van dit "eenzijdig ongeluk") zou inmiddels dan toch ook weten wie het betrof.

Schiet mij maar lek - in figuurlijke zin dan. Maar ik zeg; zonder lijk geen moord.

Eveneens mis ik het technische vernuft dat Stuxnet uniek maakte. Het verspreiden van payload files naar een geisoleerd netwerk. Hetgeen uit de hoek van Siemens kwam, doch minstens van iemand die bekend was met hun firmware. Als nu blijkt dat dat alsnog handmatig is gegaan, dan heeft die "tweetaps-raket" blijkbaar gefaald. Waarom zijn die details verdwenen? Dat vond "de regie" ineens liever niet relevant meer?
21-01-2024, 21:52 door Anoniem
Dit hier allemaal beschrijven, is de ondergang van het westen. Poetler, Iran, Noord-Korea - ze hebben maar google translate te gebruiken om hier te veel zinvolle info te oogsten. We zijn in het westen echt niet goed bezig.
Persvrijheid is belangrijk maar de pers moet zich wat dit soort berichtgeving betreft superhyperrestrictief gedragen. Het had NOOIT mogen uitkomen dat een nederlander betrokken was bij Stuxnet. Nu is die man door jullie sensatiezucht in levensgevaar.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.