image

Fransman krijgt drie jaar cel voor afpersen bedrijven met miljoenen klantgegevens

woensdag 10 januari 2024, 16:44 door Redactie, 1 reacties

Een 22-jarige Fransman is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en het betalen van een schadevergoeding van meer dan vijf miljoen dollar wegens het afpersen van tientallen bedrijven met honderden miljoen gestolen klantgegevens.

De Fransman bekende vorig jaar dat hij als onderdeel van een groep criminelen genaamd ShinyHunters tientallen bedrijven met miljoenen gestolen klantgegevens heeft afgeperst, wat voor een schade van zes miljoen dollar zorgde. De Fransman maakte phishingsites die leken op de inlogpagina's van bedrijven. De criminelen stuurden vervolgens phishingmails naar de medewerkers van de betreffende bedrijven.

Wanneer slachtoffers inlogden kwamen de inloggegevens bij de criminelen terecht. De Fransman en de andere bendeleden gebruikten de inloggegevens om op accounts in te loggen en daar naar data en andere inloggegevens te zoeken. Zo wisten ze toegang te krijgen tot cloudopslagdiensten, third-party serviceproviders en bedrijfsnetwerken, waar nog meer gegevens werden gestolen.

Volgens de aanklacht werden zo honderden miljoenen klantgegevens gestolen en zijn meer dan zestig organisaties slachtoffer geworden. Wanneer de getroffen bedrijven geen losgeld betaalden dreigden de criminelen de gestolen data openbaar te maken of op internet te verkopen. De Fransman werd in 2022 in Marokko aangehouden en vorig jaar januari aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Vorig jaar september bekende hij.

Reacties (1)
10-01-2024, 23:26 door Anoniem
Ach ja, de kinderen zijn zo handig met computers tegenwoordig. Lijkt mijn buurjongetje wel.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.