image

FTC verbiedt opnieuw verkoop van locatiegegevens door datahandelaar

vrijdag 19 januari 2024, 10:13 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft opnieuw de verkoop van locatiegegevens door een datahandelaar verboden. Dit keer gaat het om datahandelaar InMarket Media die niet meer de precieze locatiegegevens van mensen mag verkopen of licenseren. Vorige week legde de FTC datahandelaar Outlogic een soortgelijk verbod op.

Het nieuwste verbod is onderdeel van een schikking die de FTC met InMarket Media sloot. Volgens de toezichthouder werden mensen niet volledig door de datahandelaar geïnformeerd over het verzamelen en gebruik van hun locatiegegevens voor advertenties en marketing, en had het hier ook geen toestemming voor verkregen. Verder mag InMarket Media ook geen diensten meer aanbieden waarbij mensen op basis van gevoelige locatiegegevens worden benaderd.

Het Amerikaanse InMarket verzamelt op allerlei manieren locatiegegevens. Het doet dit via de eigen apps die het aanbiedt en third-party apps die van de InMarket software development kit (SDK) gebruikmaken. Vervolgens worden locatiegegevens van mensen vergeleken met 'interessante locaties', om zo individuen te identificeren. Op basis van de locatie krijgen mensen dan gerichte advertenties te zien.

Zo beschikt InMarket over bijna tweeduizend soorten categorieën, zoals 'christelijke kerkgangers', 'rijk' en 'gezond'. Op basis van deze categorisering krijgen mensen advertenties te zien, maar ook op basis van hun locatie. De FTC stelt dat de datahandelaar geen geïnformeerde toestemming van mensen verkreeg voor het verzamelen van hun locatiegegevens. Daarnaast werd ook niet gecontroleerd dat third-party apps die de InMarket SDK gebruiken dergelijke toestemming hadden.

De datahandelaar bleek deze app-ontwikkelaars niet eens te vertellen dat locatiegegevens die via de SDK werden verzameld werden gecombineerd met andere data om zo profielen van mensen op te stellen. Tevens werden locatiegegevens onnodig lang verzameld, aldus de FTC.

De toezichthouder heeft InMarket ook opgedragen de eerder verzamelde locatiegegevens te vernietigen, tenzij het toestemming van gebruikers krijgt. Ook moet het mensen informeren dat hun locatiegegevens zijn verzameld en een manier bieden voor mensen om deze data te verwijderen. Tevens moet de datahandelaar een uitgebreid privacybeleid implementeren en de bewaartermijn van gegevens terugschroeven.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.