image

Amazon Frankrijk krijgt boete van 32 miljoen euro voor monitoren personeel

dinsdag 23 januari 2024, 13:17 door Redactie, 0 reacties

Amazon Frankrijk heeft van de Franse privacytoezichthouder CNIL een boete van 32 miljoen euro gekregen vanwege de manier waarop het personeel monitorde en videosurveillance toepaste. Amazon France Logistique beheert de Franse goederenmagazijnen van Amazon. Medewerkers moeten een scanner dragen waarmee hun taken worden gemonitord, zoals het oppakken van een voorwerp.

Bij elke scan die een medewerker uitvoert wordt data gegenereerd, die vervolgens wordt opgeslagen en gebruikt voor het berekenen van indicatoren over bijvoorbeeld productiviteit en inactiviteit de medewerker. CNIL stelt dat de nauwkeurigheid waarmee de inactiviteit van personeel werd gemeten illegaal was, en er eigenlijk voor zorgde dat personeel elke pauze of onderbreking moest rechtvaardigen. Verder stelt de toezichthouder dat het systeem, waarmee de snelheid van het scannen van goederen werd gemeten, buitensporig was.

Tevens noemt CNIL het buitensporig en disproportioneel om alle data die de scanner genereert voor een periode van 31 dagen te verzamelen, alsmede de indicatoren die hieruit voortvloeien, zowel voor vaste als tijdelijke medewerkers. De continue monitoring van alle taken zet personeel onder continue druk. Amazon heeft dan ook de AVG met betrekking tot dataminimalisatie en rechtmatige verwerking van persoonsgegevens overtreden, oordeelt de toezichthouder.

Amazon heeft de privacywet ook overtreden met de videosurveillance die het toepaste. Zowel personeel als bezoekers werden niet volledig geïnformeerd zoals wettelijk verplicht is. Daarnaast was de toegang tot de videosurveillancesoftware niet voldoende beveiligd. Hiervoor werd een zwak wachtwoord gebruikt en het account onder meerdere gebruikers gedeeld. Daardoor was ook lastig te bepalen wie er toegang tot het systeem had gehad.

Vanwege de impact op personeel en het grote aantal medewerkers dat hiermee te maken heeft gehad, alsmede de concurrentievoordelen die Amazon hierdoor verkreeg, besloot CNIL een boete van 32 miljoen op te leggen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.