image

OM eist vijf jaar cel tegen Barendrechter voor fraude met gestolen inloggegevens

woensdag 24 januari 2024, 09:20 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 33-jarige man een gevangenisstraf van vijf jaar geëist voor fraude met gestolen inloggegevens. Volgens het OM was de verdachte de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market. Een online marktplaats waarop gestolen gegevens van met malware besmette computers werden aangeboden. Het ging om zaken als inloggegevens, cookies en andere data. De Genesis Market werd vorig jaar offline gehaald.

Door middel van een aparte browser en browserplug-in die de Genesis Market had ontwikkeld was het voor afnemers mogelijk om met gestolen inloggegevens op allerlei diensten in te loggen. De marktplaats beweerde dat zolang het toegang tot de besmette computer van een slachtoffer had, de gestolen data van het slachtoffer up-to-date werd gehouden, maar de gegevens ook werden doorgestuurd wanneer die een nieuw account aanmaakte. De gegevens werden in de vorm van zogenoemde ‘bots’ aangeboden.

Volgens het OM beschikte de verdachte over 1885 bots. "Omdat er vaak meerdere personen gebruikmaken van dezelfde computer ligt het aantal slachtoffers waarvan de inloggegevens gestolen werden hoger. In totaal kon verdachte over zo’n 330.000 unieke inlogcombinaties beschikken." Verder stelt het OM dat de man bij de beheerders van Genesis Market klaagde dat ze meer Nederlandse slachtoffers moesten toevoegen.

Het dossier tegen de verdachte bevat drie aangiftes van slachtoffers die voor in totaal ruim 40.000 euro bestolen zijn. Bij een vierde slachtoffer werd 55.000 euro buitgemaakt. De bank heeft dat bedrag kunnen terughalen. Volgens de officier van justitie heeft de verdachte waarschijnlijk veel meer slachtoffers gemaakt, maar die konden niet worden geïdentificeerd. Verder zou de man, afkomstig uit Barendrecht en woonachtig in Brazilië, bezig zijn geweest met de voorbereidingen van een phishingaanval.

De man heeft zich tijdens alle verhoren op zijn zwijgrecht beroepen. Op de telefoon van de 33-jarige man werd wel een compleet dagboek gevonden waarin hij onder andere schrijft over de door hem gepleegde strafbare feiten. Het dagboek met de titel ‘My life’ is opgenomen als bewijsstuk in het strafdossier. Het is niet de eerste keer dat verdachte voor de rechter staat voor het plegen van cybercrime. In 2015 kreeg hij 4,5 jaar cel opgelegd voor het digitaal stelen van bankgegevens. Onlangs werd een andere Nederlandse gebruiker van de Genesis Market veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar De rechter doet over twee weken uitspraak.

Reacties (3)
24-01-2024, 14:21 door Anoniem
Dat er maar veel van dit soort figuren mogen worden aangehouden.
25-01-2024, 00:39 door Anoniem
n 2015 kreeg hij 4,5 jaar cel opgelegd voor het digitaal stelen van bankgegevens. "Deze fikse gevangenisstraf heeft verdachte er niet van weerhouden om gewoon door te gaan", aldus de officier van justitie ter zitting. "Sterker nog, het einde van zijn detentietijd en het aanmaken van zijn account op Genesis Market lopen naadloos in elkaar over. Alsof hij de gevangenis uitwandelt en een computer opstart om door te gaan."

Maar waarom dan weer een eis van maar 5 jaar , voor een hardleerse recidivist ?
25-01-2024, 12:54 door Anoniem
Inherent aan het vervagen van normen en waarden
en de daardoor vrijkomende ruimte voor o.a. cybercrime.

We zitten in een fase van totale maatschappelijke aftakeling. Zowel in de US of A alswel in de EU en daarbuiten.

Tot het moment dat mensen bang worden om buiten te komen.

En op de infrastructuur zien we ook de gevolgen van deze dystopische implosie t.b.v. Ordo ab Chao.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.