image

Politie houdt zes verdachten aan voor phishing en bankhelpdeskfraude

dinsdag 30 januari 2024, 10:21 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft zes mannen aangehouden op verdenking van phishing en bankhelpdeskfraude, waarbij tientallen slachtoffers voor zo'n 70.000 euro werden bestolen. De verdachten zouden op grote schaal phishingmails hebben verstuurd, waarin ze zich onder meer voordeden als de KVK en DigiD. Wanneer slachtoffers op de gelinkte phishingsites hun informatie achterlieten werden ze meestal een dag later door een zogenaamde bankmedewerker gebeld.

In werkelijkheid ging het om een oplichter die slachtoffers liet weten dat ze slachtoffer waren geworden van een hack. Slachtoffers werden vervolgens overgehaald om het programma AnyDesk te installeren, waarmee hun computer door de 'bankmedewerker' op afstand kon worden overgenomen, waarna via internetbankieren duizenden euro's werden gestolen, aldus de politie. Bij sommige slachtoffers kwamen de verdachten ook aan de deur om een pinpas of andere waardevolle spullen op te halen.

Professioneel belpanel

Dertig slachtoffers uit het hele land die slachtoffer werden deden aangifte. Het lukte de politie zelfs om live met de verdachten mee te luisteren, die als een 'professioneel belpanel' te werk gingen, zo staat in het persbericht. Dit leidde er mede toe dat vorige week woensdag de zes verdachten in Amsterdam zijn aangehouden. De mannen komen uit Amsterdam, Almere en Heemskerk en zijn in leeftijd variërend van 23 tot 48 jaar oud. Vijf verdachten zitten nog vast en worden verhoord. De politie verwacht dat op basis van verder onderzoek meer slachtoffers naar voren zullen komen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.