image

Lockbit slaat toe bij kinderziekenhuis VS

zaterdag 3 februari 2024, 08:00 door Redactie, 0 reacties

Het Saint Anthony Hospital, een kinderziekenhuis in het Amerikaanse Chicago, is getroffen door ransomware. De aanvallen zijn het werk van LockBit. Waar een eerdere aanval door de groep op het SickKids ziekenhuis in het Canadese Toronto werd teruggedraaid, weigeren de aanvallers dat in het geval van het Saint Anthony Hospital.

Systemen van het ziekenhuis zijn door ransomware van Lockbit in gijzeling genomen. De aanvallers eisen een betaling van 800.000 dollar van het Saint Anthony Hospital. Het ziekenhuis bevestigt (pdf) getroffen te zijn door een aanval, en meldt daarbij dat de aanvallers vertrouwelijke patiëntinformatie in handen hebben. Het benadrukt daarbij dat medische of financiële gegevens niet zijn gestolen.

De aanval vond plaats op 18 december. Pas op 7 januari bleek echter uit intern onderzoek dat patiëntgegevens zijn buitgemaakt. Het belooft patiënten die getroffen zijn door de datadiefstal hiervan op de hoogte te stellen. Het adviseert patiënten waakzaam te zijn voor identiteitsfraude of pogingen tot financiële fraude. Ook krijgen patiënten een gratis jaar kredietmonitoring aangeboden.

Dat het Saint Anthony Hospital doelwit is van Lockbit is opvallend, aangezien de groep vorig jaar een aanval op het SickKids ziekenhuis in Toronto terugdraaide. Het bood zijn excuses aan voor deze aanval en stelde gratis een decryptietool beschikbaar aan het ziekenhuis. Lockbit meldde toen zelf dat de aanval in strijd was met zijn eigen interne beleid. Het weigert nu echter een vergelijkbare tool beschikbaar te stellen voor het Saint Anthony Hospital. In een blogpost schrijft Lockbit dat 'Amerikaanse ziekenhuizen hun gierige belangen altijd boven die van hun patiënten en cliënten stellen'.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.