image

Slachtoffers van ransomware betalen steeds minder vaak

zaterdag 3 februari 2024, 08:33 door Redactie, 3 reacties

Steeds minder slachtoffers van ransomware gaat tot betaling over. Waar in 2019 nog zo'n 85% van de slachtoffers betaalden, lag dit percentage in het vierde kwartaal van 2023 op 29%. Dit blijkt uit cijfers van Coveware, een bedrijf dat zich specialiseert in het afhandelen van ransomwarebesmettingen. Het ziet verschillende oorzaken voor de daling. Zo groeit de veerkracht van veel grootzakelijke IT-omgevingen en zijn slachtoffers steeds vaker in staat zonder gebruik van een decryptietool hun data te ontsleutelen.

Ook zetten bedrijven steeds vaker vraagtekens bij beloftes van cybercriminelen, zoals de claim dat organisaties na betaling in de toekomst niet meer aangevallen worden. Door deze vraagtekens neemt de weerstand om te betalen toe. Coveware brengt ook de meest voorkomende ransomwarevarianten in beeld. Akira is goed voor 17% van alle ransomware, terwijl BlackCat volgt met 10%. In 8% van de gevallen gaat het om Lockbit 3.0. De meeste ransomwarebesmettingen waarvan de bron bekend is vonden plaats via RDP, gevolgd door e-mail en kwetsbaarheden in software.

In de blogpost die Coveware over de cijfers publiceert uit het bedrijf felle kritiek op plannen van diverse overheden om betalingen bij ransomwarebesmettingen te verbieden. Het stelt onder meer dat landen hiermee in feite capituleren en het signaal afgeven dat zij niet in staat zijn zich te verdedigen tegen cyberafpersing. Daarbij moet als kanttekening worden opgemerkt dat Coveware zich onder meer richt op onderhandelingen na ransomwarebesmettingen over het te betalen losgeld.

Reacties (3)
03-02-2024, 11:35 door Anoniem
Coveware is niet de enige die kritiek uit op een eventueel verbod tegen ransomwarebetalingen, omdat dat hun businessmodel zou raken. Ook in Nederland is er vanuit enkele security bedrijven kritiek geweest toen er kanttekeningen geplaatst waren door overheidsinstanties bij de ransomwarebetaling door de KNVB. Zoals bijvoorbeeld Pim Takkenberg die in verscheidene media als "onafhankelijke" security specialist het betalen van ransomwaregeld probeert te normaliseren. Terwijl hij zelf een van van de onderhandelaars is bij zijn werkgever.

Een (gedeeltelijk) verbod betekend ook dat bedrijven zich wel weerbaarder moeten maken en dat het geld gebruikt wordt voor het verbeteren van de beveiliging in plaats van dat daarmee aanvallers gefinancieerd worden en gemotiveerd om nieuwe slachtoffers te maken. Dan is het toch jammer dat er partijen zijn die weer een slaatje uit het onderhandelen proberen te slaan en deze criminaliteit toch in stand proberen te houden.
03-02-2024, 15:37 door Anoniem
Wie de chaos in het algemeen nastreven, is dus het verdwijnen van een aanvalsvector als ransomware een gruwel.

We have to be prepaired for an angrier world. En ze nemen er zelfs een voorschotje op via statelijke actoren.

Ook cyberworld wordt op den duur Mad Max World.

#laufer
03-02-2024, 17:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Een (gedeeltelijk) verbod betekend ook dat bedrijven zich wel weerbaarder moeten maken en dat het geld gebruikt wordt voor het verbeteren van de beveiliging in plaats van dat daarmee aanvallers gefinancieerd worden en gemotiveerd om nieuwe slachtoffers te maken. Dan is het toch jammer dat er partijen zijn die weer een slaatje uit het onderhandelen proberen te slaan en deze criminaliteit toch in stand proberen te houden.

Je hebt een raar beeld van de wereld.

Je denk dat degenen die nu NIET voorbereid zijn een bewuste keuze gemaakt hebben om niks te hebben aan weerbaarheid/recovery "want als het gebeurd betalen we gewoon en dat is goedkoper" .

En die partijen gaan dan zitten opletten voor een wetje, en bedenken DAN opeens "oh, we mogen niet betalen, nu gaan we WEL voorbereiden op weerbaarheid en recovery ?"

Waar haal je precies vandaan dat degenen die makkelijk slachtoffer zijn daar zo'n bewuste keuze voor maken om kwetsbaar te blijven , en die keus dan anders gaan maken als er zo'n verbod op losgeld zou zijn ?

En waar zit de logica van zo'n bedrijf om (ook) kwetsbaar te zijn voor niet-herstelbare aanvallers - ideologisch die het bedrijf hoe dan ook om zeep willen helpen, of doodgewoon een bug/crash/incident waar achteraf ook geen geld helpt om de zaak waar snel draaiend te maken ?
Waar je van "professionele" ransomware in zekere zin nog recovery mag verwachten na betaling - 'gewone' brand,inbraak, amateur hackers gericht op chaos - dan valt er niks meer te betalen.
Een 'bewuste' keus om te gokken op 'betalen is een goedkopere optie' is gewoon een heel onlogisch wereldbeeld.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.