image

Experts vrezen gevolgen VN-verdrag voor onderzoek naar cybersecurity

woensdag 7 februari 2024, 12:40 door Redactie, 5 reacties

Allerlei bekende beveiligingsexperts en -onderzoekers vrezen dat een verdrag waar de Verenigde Naties over onderhandelt grote gevolgen voor de wereldwijde cybersecurity kan hebben, omdat het de rechten en werkzaamheden van onderzoekers die te goeder trouw handelen ernstig beperkt. Het gaat dan om zaken als het analyseren van netwerkverkeer en het zonder toestemming zoeken naar kwetsbaarheden.

Het verdrag gaat onder andere over de juridische samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het uitwisselen van persoonsgegevens. Ook wordt omschreven wat als misdrijf moet worden aangemerkt en wat onder cybercrime valt. In het huidige voorstel staan onder andere bepalingen over het grensoverschrijdend opvragen van persoonlijke data voor strafrechtelijke onderzoeken.

Verschillende bepalingen van het verdrag hebben betrekking op beveiligingsonderzoek. Zo wordt beveiligingsonderzoek waarbij een onderzoeker zonder toestemming naar kwetsbaarheden in systemen zoekt strafbaar gesteld. Ook zaken als het analyseren van netwerkverkeer kunnen worden gecriminaliseerd, alsmede het beïnvloeden van data en systemen. Een ander artikel kan het legitiem gebruik van tools gebruikt voor cybersecurity-onderzoek criminaliseren, aldus de onderzoekers.

Die stellen dat de gebruikte bewoordingen bij de betreffende bepalingen veel te breed zijn en er geen rekening wordt gehouden met beveiligingsonderzoekers die te goeder trouw handelen. Meer dan honderdtwintig beveiligingsexperts en -onderzoekers hebben nu een brief ondertekend waarin ze hun zorgen kenbaar maken. Het gaat onder andere om Runa Sandvik, Bruce Schneier, Matthew D. Green, Jon Callas, Ross Anderson en meerdere Nederlandse experts en onderzoekers.

Reacties (5)
07-02-2024, 13:05 door Anoniem
Kunnen we die club niet gewoon opheffen? Bij andere zaken zijn ze ook nutteloos ivm vetorecht dus krijgen ze effectief weinig voor elkaar. Bespaar dan geld en bedenk iets nieuws.
07-02-2024, 15:08 door Anoniem
Oftewel, het is niet meer waard je bevindingen netjes bij de bedrijven of overheden te rapporteren.
Dus gewoon verkopen op het darkweb of zo...

Dat is het gedrag dat je gaat krijgen als je hard goedbedoeld werk gaat bestraffen.
Natuurlijk, echte "slechteriken" ga je niet met deze wet tegenhouden.
07-02-2024, 17:33 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen we die club niet gewoon opheffen? Bij andere zaken zijn ze ook nutteloos ivm vetorecht dus krijgen ze effectief weinig voor elkaar. Bespaar dan geld en bedenk iets nieuws.
De verenigde nazi's, wilt u nog meer indiginous languages beschermen? Bijvoorbeeld dat Noord Koreaans? Ik heb ook Google translate op mijn computer
07-02-2024, 18:13 door Anoniem
Waarmee ga je echte slechterikken wel tegenhouden, dan?

Ze werken niet en lopen toch binnen.

Calimero is het er niet mee eens. Punt uit.
08-02-2024, 09:56 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen we die club niet gewoon opheffen? Bij andere zaken zijn ze ook nutteloos ivm vetorecht dus krijgen ze effectief weinig voor elkaar. Bespaar dan geld en bedenk iets nieuws.
Iets nieuws dat de beperking van dat vetorecht niet kent, dus? Landen die nu niet bereid zijn om hun vetorecht op te geven gaan daar echt niet aan meewerken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.