image

WhatsApp kan binnenkort berichten naar andere chatapps sturen

woensdag 7 februari 2024, 13:04 door Redactie, 10 reacties

WhatsApp ondersteunt binnenkort de mogelijkheid om berichten naar andere chatapps te sturen, maar het kan nog wel even duren voordat gebruikers daadwerkelijk met gebruikers van andere chatapps kunnen communiceren. De ondersteuning van 'third-party chats' is een gevolg van de Europese Digital Markets Act, die met name aan grote platforms allerlei regels en verplichtingen stelt. Zo mogen app-ontwikkelaars niet meer worden gedwongen om het betaalsysteem van de betreffende appstore te gebruiken en mogen platforms eigen producten of diensten niet bevoordelen, bijvoorbeeld door ze bovenaan de zoekresultaten te zetten.

De DMA, die volgende maand voor zes grote platforms van kracht wordt, regelt ook dat gebruikers data van het ene platform naar een ander platform kunnen meenemen en vooraf geïnstalleerde apps kunnen verwijderen. Verder komt er een ruimere meldingsplicht om fusies en overnames in de digitale economie te kunnen beoordelen. Tevens kunnen gebruikers van grote chatdiensten straks individuele berichten van de ene naar de andere berichtendienst sturen.

In een interview met Wired laat Dick Brouwer van WhatsApp weten dat deze interoperabiliteit binnenkort in de chatapp beschikbaar komt. De aanwezigheid van 'third-party chats' was eerder al in een testversie opgemerkt. Het gaat hier wel om een opt-in. WhatsApp-gebruikers die hier straks voor kiezen zullen berichten van andere chatapps in een aparte sectie bovenaan hun inbox zien verschijnen. Volgens Brouwer is er bewust voor een aparte inbox gekozen. "We kunnen niet hetzelfde privacy- en securityniveau bieden."

Het kan echter nog enige tijd duren voordat WhatsApp-gebruikers daadwerkelijk met gebruikers van andere chatapps kunnen communiceren. Andere chatapps die interoperabel met WhatsApp of Messenger willen zijn moeten een akkoord met het bedrijf tekenen en de gestelde voorwaarden volgen. De volledige details van het plan worden volgende maand openbaar.

Daarbij heeft WhatsApp een voorkeur dat andere chatapps gebruikmaken van het Signal-encryptieprotocol, dat het zelf ook gebruikt. Toch zal de chatapp ook andere encryptieprotocollen kunnen ondersteunen, als die aan de gestelde voorwaarden voldoen. Het is op dit moment nog onduidelijk of en welke chatapps interoperabel met WhatsApp willen zijn. Wired deed een rondgang maar kreeg van de meeste bedrijven geen reactie. De makers van chatapp Threema lieten weten dat de plannen van WhatsApp niet aan security- en privacy-eisen van Threema voldoen.

Reacties (10)
07-02-2024, 13:20 door Anoniem
Ik ben benieuwd of dit het gewenste effect gaat hebben. Het klinkt alsof ze al voldoende loopholes hebben gevonden die het doel compleet negeren. En dat is dat we concurrentie krijgen op de apps en je er maar 1 of 2 nodig hebt ipv 10.
07-02-2024, 13:20 door Anoniem
En nu maar hopen dat "third-party" app die interoperabel wil/mag zijn met meta/whatsapp wel de mogelijkheid biedt om meta/whatsapp te blokkeren. Kost altijd maar steeds weer meer moeite om ver weg te blijven bij datagraaiers.
07-02-2024, 16:41 door Anoniem
Dus als je zelf een privacy vriendelijke methode gebruikt (bijvoorbeeld signal), dan kan er alsnog een (deel van) je chatgesprek in handen komen van een datagraaier omdat die whatsapp gebruikt. Dat is nog eens vooruitgang!
07-02-2024, 19:16 door Anoniem
Door Anoniem: En nu maar hopen dat "third-party" app die interoperabel wil/mag zijn met meta/whatsapp wel de mogelijkheid biedt om meta/whatsapp te blokkeren. Kost altijd maar steeds weer meer moeite om ver weg te blijven bij datagraaiers.
Inderdaad! En sleepwetten niet te vergeten... Huiver...
07-02-2024, 19:17 door Anoniem
:) Heb ik iets van 5-6 jaar geleden naar alle Europese parlementsleden gestuurd, waarom met de telefoon dit wel kan en niet met online messengers.
Maar als ik daar een baantje had gehad, was het dus al 5-6 jaar geleden gedaan. EU is nu continu te laat, als de markt al kapot is gemaakt.
07-02-2024, 19:18 door Anoniem
Laten we hopen dat xmpp gewoon geaccepteerd word. Wat ik heb begrepen is whatsapp all een rip off van xmpp.
07-02-2024, 19:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als je zelf een privacy vriendelijke methode gebruikt (bijvoorbeeld signal), dan kan er alsnog een (deel van) je chatgesprek in handen komen van een datagraaier omdat die whatsapp gebruikt. Dat is nog eens vooruitgang!

Je hebt liever dat je geen bericht kan sturen? Voor veel mensen is dit goed genoeg. Volgende stap is gewoon een protocol forceren in wetgeving, waarbij je zelf het beheer over je private key hebt. Wie gebruikt dan nog Whatsapp? Geen idee of je aandelen whatsapp kunt kopen, maar die had je dus al een tijd geleden moeten verkopen.
07-02-2024, 22:17 door Anoniem
Door Anoniem: :) Heb ik iets van 5-6 jaar geleden naar alle Europese parlementsleden gestuurd, waarom met de telefoon dit wel kan en niet met online messengers.
Maar als ik daar een baantje had gehad, was het dus al 5-6 jaar geleden gedaan. EU is nu continu te laat, als de markt al kapot is gemaakt.
100 jaar geleden was telefonie ook een eilanden rijk.
Dus 5 of 10 jaar is nog niets....
08-02-2024, 09:29 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als je zelf een privacy vriendelijke methode gebruikt (bijvoorbeeld signal), dan kan er alsnog een (deel van) je chatgesprek in handen komen van een datagraaier omdat die whatsapp gebruikt. Dat is nog eens vooruitgang!
En toch is het wenselijk.

Voordat internet door de commercie werd omarmd werden allerlei communicatieprotocollen zo ontworpen dat iedereen ze kon gebruiken. Daarom kan elke webbrowser met elke webserver praten. Daarom kan je e-mails sturen naar mensen die bij heel andere providers dan jij zitten en heel andere software gebruiken als jij. Open standaards houden het internet open.

Partijen als Facebook hebben met handige marketing mensen lekker gemaakt om iets dat cool was (of leek) te gaan gebruiken, en omdat ze geen open wereldje creëerden maar juist een gesloten wereldje waarin iedereen die mee wil doen alleen bij hun terecht kan zijn ze heel groot en daarmee machtig geworden. Dat is het netwerk-effect: hoe meer mensen via een gesloten platform communiceren hoe meer mensen die met die mensen willen communiceren alleen om die reden ook dat platform gaan gebruiken.

Facebook (Meta) en andere big tech-bedrijven zijn problematisch geworden omdat ze gesloten wereldjes konden creëren. Wat de EU nu doet is precies dat mechanisme waarmee ze problematisch kunnen worden kapot maken. Als ze te groot worden moeten ze de deur voor anderen open zetten.

Als ik nu e-mail met anderen heb ik ermee te maken dat velen bij Gmail of Outlook zitten. Dat is precies hetzelfde probleem. Het is waar dat je je daar minder goed van kan afsluiten als er geen muren tussen zitten, maar het zijn juist die muren waardoor het uit de hand kan lopen. Die moeten dus weg, ondanks dat dat niet uitsluitend voordelen oplevert.
08-02-2024, 13:16 door Anoniem

En toch is het wenselijk.

Inderdaad. Infrastructuur moet publiek zijn, zoals http(s), email, telefonie, sms, autowegen, stopcontacten. Dus ook chatprotocol. Dat maakt technologie groot.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.