image

Microsoft lanceert testversie van gezichtsverificatietool Face Check

woensdag 7 februari 2024, 14:43 door Redactie, 12 reacties

Microsoft heeft een testversie van een nieuwe tool genaamd Face Check gelanceerd, waarbij een selfie van gebruikers met een foto van hun identiteitsbewijs wordt vergeleken. Daarbij benadrukt het techbedrijf dat er geen sprake van gezichtsherkenning is. Microsoft omschrijft Face Check als een 'privacy-respecting facial matching feature' van Microsoft Entra Verified ID. Entra ID stond eerder nog bekend als Azure Active Directory.

Face Check maakt gebruik van 'Azure AI services' waarbij een real-time selfie van een gebruiker met de foto op zijn paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs wordt vergeleken. "Door alleen de matchresultaten te delen en geen gevoelige identiteitsgegevens, verbetert Face Check de privacy van gebruikers terwijl organisaties zeker kunnen zijn dat de persoon die een identiteit claimt te zijn dit ook echt is." Daarbij stelt Microsoft dat Face Check in allerlei situaties is te gebruiken waarbij bijvoorbeeld personeel of klanten moeten worden geverifieerd.

'Controversiële gezichtsherkenning'

In een uitleg over Face Check laat Microsoft weten dat er een groot verschil is tussen gezichtsverificatie en 'controversiële gezichtsherkenning'. Bij gezichtsverificatie is er volgens het techbedrijf sprake van een op toestemming gebaseerd proces, waarbij een persoon kan aantonen dat hij is wie hij zegt te zijn. "Gezichtsherkenningstools zijn controversieel en worden, buiten medeweten van een persoon om, door overheidsinstanties gebruikt voor surveillance en onderzoeken", aldus Microsoft.

Reacties (12)
07-02-2024, 15:02 door Anoniem
Je dacht toch niet dat ik mijn id kaart ga fotograferen of voor de camera gaat houden?
De overheid waarschuwt altijd dat je je ID kaart voor jezelf moet houden!
Net zoals je pinpas of rijbewijs...
07-02-2024, 15:24 door Anoniem
Microsoft heeft een testversie van een nieuwe tool genaamd Face Check gelanceerd, waarbij een selfie van gebruikers met een foto van hun identiteitsbewijs wordt vergeleken.
Ik weet niet hoe dit werkt maar als je je ID voor de camera op de computer moet houden lijkt mij dit
zeer onwenselijk.
07-02-2024, 15:31 door Anoniem
Hoezo wordt er geen gevoelige data gedeeld? Hoe komt die paspoort/rijbewijs/id kaart foto bij Microsoft, en wat heeft die daar te zoeken? de foto waar het over gaat valt onder de gevoelige privacy data.

Klanten verifieren? Personeel verifieren? Via een lekke commerciele organisatie? Het moet echt niet gekker worden. Dit is zo controversieel als je het maar krijgen kunt.
07-02-2024, 16:03 door Anoniem
Het is gewoon gezicht herkenning punt uit.

Gezicht verificatie in de zin van A.I is het proces dat een CNN wordt gevraagd bevat deze media een gezicht ja of nee.
Hier wordt specifiek gevraagt komt het gezicht van media A overeen met media B dat is niks anders dan een douane ambtenaar zou doen bij een vliegveld.

Treurige is dat de algemene bevolking hier natuurlijk wel weer intrapt.

Even quoten

Is the Face Check biometric vision check performed on the mobile device?
No. The biometric check between the photo and the liveness data captured is performed in the cloud, using Azure AI Vision Face API. The user selfie capture during the process isn't shared with the requesting ID verifying site.


Dit gaat dus nog een stap verder dan het CSAM debakel van Apple.
07-02-2024, 16:39 door Anoniem
Goh! Wat ben ik blij dat ik GNU+Linux gebruik als ik dit soort dingen zie... Wat een ellende!
Bedrijven zijn erg gericht op het afnemen van uw gezicht en dit op te slaan om de metadata te verkopen/delen met derden. (En sleepwetten)
Straks wordt u overal op straat herkend met gezichtsherkenning en krijgen mensen daar gerichte advertenties zoals te zien in de film Minority Report. (Of erger)
Ik gebruik zelf liever een lang wachtwoord voor full-disk versleuteling, dat hoeft maar één keer tijdens het aanzetten van de computer, daarna alleen maar het gebruikerswachtwoord, het is echt geen moeite.
07-02-2024, 16:43 door Anoniem
Door Anoniem: Hoezo wordt er geen gevoelige data gedeeld? Hoe komt die paspoort/rijbewijs/id kaart foto bij Microsoft, en wat heeft die daar te zoeken? de foto waar het over gaat valt onder de gevoelige privacy data.

Klanten verifieren? Personeel verifieren? Via een lekke commerciele organisatie? Het moet echt niet gekker worden. Dit is zo controversieel als je het maar krijgen kunt.
Net als Microsoft passport. Ze geven niet op. Wat een verschrikking
07-02-2024, 18:54 door Anoniem
En straks een sociale kredietkaart als in Mainland China van de EU.

We gaan erheen of we nu willen of niet. Gezichtsherkenning overal, gekoppeld aan smart AI, uw slimme meter,
uw smart TV, uw buitenlantaarn, uw OV poortje, uw selfie (pas op).

Oh, er is helemaal niets van u bij. Nog fijner, dan.

En u dient er gelukkig mee te zijn. Brave New World is coming to a Face Checker near you.

De trekpopjes beslissen voor u en zij gaan dooooooor!!!!!!
07-02-2024, 19:06 door Anoniem
Straks wordt u overal op straat herkend met gezichtsherkenning en krijgen mensen daar gerichte advertenties zoals te zien in de film Minority Report. (Of erger)
Het bedrijf Clearview wil ook DNA van mensen dus het kan nog erger, heeft niets met MS te maken¡ nog even
af wachten.

https://www.kaspersky.nl/resource-center/definitions/what-is-facial-recognition
07-02-2024, 20:13 door Anoniem
Met een default Windowsinstallatie worden al je 'sensoren' naast herkend ook geactiveerd. Tel daar Smartscreen en je internetverbinding bij op. In die lijn is dit de zoveelste gimmick om de bereidwilligheid voor het 'gemak' te testen zoals Anoniem 16:43 aangaf.
07-02-2024, 22:54 door Erik van Straten
Misschien moet ik toch maar AitM worden, dat wordt big business komende jaren
08-02-2024, 00:54 door Anoniem
Er zijn maar heeeel weinig momenten dat identiteit van belang is.

Het is bijvoorbeeld in het belang van een bank. Dat is ik 100 euro kom brengen en het volgende maand weer kom ophalen, dat ze weten dat ik het weer ben. Want anders moeten ze het twee keer uitgeven. Dus daar heb ik alle begrip voor. Want anders gaat het allemaal van de bonuspot af. Ik begrijp hun belang ook.

Als ik reis naar minder vrije landen, zoals Noord Korea, Iran of de Verenigde Staten, dan willen die bij de voordeur ook even weten wie ze binnen laten. Ook daar heb ik alle begrip voor. Want ik begrijp hun belang ook.

Als ik naar een notaris ga voor wat formele zaken, zelfde verhaal. En alle begrip voor. Ik begrijp zijn belang ook.

Daarna heb je het in grote lijnen wel gehad. Min of meer. Want ik begrijp mìjn belang ook.
08-02-2024, 11:29 door Anoniem
Door Erik van Straten: Misschien moet ik toch maar AitM worden, dat wordt big business komende jaren
Doe geen moeite als het aan de VN ligt zijn we dat straks allemaal die gestoorden willen logging van informatie illegaal gaan maken bij cybersecurity in meeste gevallen.

At this point denk ik dat het beste wat we op kunnen hopen is catastrofaal falen van internet als geheel zodat ieder minimaal een jaar gedetoxed wordt. Dat of gewoon een komeet op ons dak.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.