image

Roermond lekt BSN inwoner bij versturen jaaropgaven bijstandsuitkeringen

woensdag 7 februari 2024, 14:56 door Redactie, 9 reacties

De gemeente Roermond heeft bij het versturen van de jaaropgaven van de bijstandsuitkeringen het burgerservicenummer (BSN) van een inwoner gelekt. Het BSN van deze persoon kwam door een menselijke fout op alle verstuurde jaaropgaven terecht, in plaats van het BSN van de betreffende ontvanger. "Er stonden verder geen gegevens van deze persoon op de jaaropgave zodat het BSN niet direct aan de persoon te linken is", aldus het college van burgemeester en wethouders van Roermond in een brief aan de gemeenteraad (pdf).

Hoe de fout precies kon plaatsvinden wordt niet gemeld. Wel heeft de gemeente actie ondernomen door de betreffende persoon telefonisch te benaderen. Tevens heeft deze persoon inmiddels persoonlijk excuses aangeboden gekregen. De overige betrokkenen zijn per brief gevraagd om de jaaropgaven met het foutieve BSN per direct te vernietigen. Tevens is het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

"Hoewel we dit soort datalekken niet 100% kunnen voorkomen, gaan we er al het mogelijke aan doen om zoveel mogelijk uit te sluiten dat dit niet nog een keer gebeurt. Een evaluatie van het werkproces en verbeterpunten doorvoeren, horen daar bij", zo laat het college verder weten.

Reacties (9)
07-02-2024, 15:06 door Anoniem
Dat is kwalitatief uitermate teleurstellend voor die bewoner...

En zoiets wordt niet even van tevoren gecontroleerd. We vertrouwen teveel op de techniek en controleren niet meer handmatig, al is het maar steekproefsgewijs...
07-02-2024, 15:24 door Anoniem
Nou en. In feite is een BSN niet meer dan een gebruiker's ID bij de overheid. Hoeveel vertrouwen zou je hebben in bijvoorbeeld een bank als iemand toegang tot je rekening kan krijgen als diegene slechts je klant ID weet? Het probleem zit hem niet in het BSN of het bekend raken ervan, maar in dat sommige partijen genoegen nemen met het noemen van een nummer (het BSN). We betalen veel geld voor een paspoort / ID-kaart omdat daar allerlei echtheidskenmerken en anti-fraude middelen in zitten. En dan gaan sommige partijen genoegen nemen met het noemen van een nummer in plaats van een goede controle op een paspoort/ID-kaart?
07-02-2024, 17:39 door Anoniem
Deze persoon is vervloekt ;-)

Het BSN moet veranderbaar worden.

Er zal nog veel meer over BSN te horen zijn in 2024-2025 ,dat weet ik zeker!
07-02-2024, 17:42 door Erik van Straten
Door Anoniem: En dan gaan sommige partijen genoegen nemen met het noemen van een nummer in plaats van een goede controle op een paspoort/ID-kaart?
Ja (https://security.nl/posting/828090).
07-02-2024, 17:54 door Anoniem
Roermond, breek mij de de bek niet open, op zijn Kerkraadts
07-02-2024, 18:38 door Briolet
Door dit bericht openbaar te maken wordt er juist informatie gelekt. Voor die tijd wist je alleen maar dat je een BSN nummer had. Dit had ook gewoon een random BSN nummer geweest zijn voor het testen van de software#.

Door dit bericht weet je nu dat je een BSN nummer hebt van een inwoner van Roermond.

# Hoewel er voor testen volgens mij wel een reeks gereserveerd is. (https://www.rvig.nl/testbestanden-bvbsn. Het AP schrijft tot mijn verbazing dat je elk verzonnen BSN nummer mag gebruiken voor het testen van software. Dat kunnen dus ook bestaande nummers zijn van personen.
07-02-2024, 20:55 door Anoniem
Tevens heeft deze persoon inmiddels persoonlijk excuses aangeboden gekregen.
Hopelijk heeft daar ook een heel groot duur bloemenboeket bijgezeten en een paar cadeaubonnen voor de plaatselijke horeca, zaken die hij/zij zich nooit kan permitteren.
Alleen excuses is zó schraal.
07-02-2024, 21:19 door Anoniem
Tijd voor een nieuw BSN nummer voor deze persoon denk ik.
Waar zou dit nummer nog meer terecht gekomen kunnen zijn?
08-02-2024, 11:27 door Anoniem
Is er nu ook 1 iemand die wel de juiste brief heeft gekregen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.