image

VVD wil dat kabinet techniek achter cyberaanvallen vaker openbaar maakt

donderdag 8 februari 2024, 10:56 door Redactie, 6 reacties

De VVD wil dat het kabinet, als de nationale veiligheid dit toelaat, de techniek achter cyberaanvallen vaker openbaar maakt. Aanleiding is een rapport van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) over malware die het vorig jaar op FortiGate-apparaten van Defensie aantrof. Het was de eerste keer dat de MIVD een dergelijk rapport openbaar maakte. De openbaarmaking moet bijdragen aan de digitale weerbaarheid van Nederland, aldus demissionair minister Ollongren van Defensie.

Als het aan de VVD ligt worden vaker dit soort technische rapporten openbaar gemaakt. Volgens VVD-Kamerlid Erkens is er sprake van een strijd op het gebied van cyber die meestal niet zichtbaar is en het kabinet de aangetroffen malware openbaar heeft bekendgemaakt om zo de weerbaarheid tegen "cyberagressie van rivaliserende landen" te vergroten.

"Wij denken als partij dat het goed is om dat vaker naar buiten te brengen, ook om daarmee het maatschappelijk bewustzijn te bevorderen op het gebied van die cyberoorlog, die vaak eigenlijk toch wat op de achtergrond woedt. Het kan ook helpen om het maatschappelijk draagvlak te vergroten voor de benodigde versterking op het gebied van cyberveiligheid in Nederland", zo liet Erkens tijdens een debat over de begroting van Defensie weten.

"Verzoekt de regering om, indien de nationale veiligheid het toelaat, vaker dergelijke cyberaanvallen en bijbehorende technische werkwijzen openbaar te maken om het bewustzijn en de weerbaarheid in Nederland op het gebied van cyberveiligheid te vergroten", aldus het VVD-Kamerlid in zijn motie. De Tweede Kamer moet nog over de motie stemmen.

Reacties (6)
08-02-2024, 12:34 door Anoniem
Mooie motie op de beraadslagingen van de defensiebegroting. Bij zulke begrotingen wil de Tweede Kamer iets terug in de vorm van informatie. Ben benieuwd of de motie wordt aangenomen.
08-02-2024, 13:51 door walmare
Graag ook transparantie over wat voor software er allemaal wordt aangeschaft en tegen welke prijs.
08-02-2024, 14:47 door Ron625
Alles wordt betaald door de belastingbetaler, het hoort dus allemaal openbaar te zijn.
Er is alleen een "tenzij de veiligheid ..........."
08-02-2024, 16:59 door Anoniem
Door walmare: Graag ook transparantie over wat voor software er allemaal wordt aangeschaft en tegen welke prijs.

Dit is onverstandig want dan weet de tegenstander wat je hebt, het beste is om daar niks over te vertellen
08-02-2024, 22:54 door Anoniem
Als je een beetje goede CAO hebt, dan mag je ook op kosten van de baas cursussen volgen.

Dat mogen ze voor kamerleden ook eens invoeren.
09-02-2024, 09:13 door Anoniem
Veel van deze aanvallen worden ook (ge)(mis)bruikt door westerse spionagediensten. Dus de medaille heeft hier twee kanten. Meer informatie is niet altijd goed.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.