image

RDI: aroma diffuser Action heeft geen invloed op bereikbaarheid 112

donderdag 8 februari 2024, 10:34 door Redactie, 0 reacties

De aroma diffuser van de Action waarvoor de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) laatst waarschuwde heeft geen invloed op de bereikbaarheid van 112 of het belverkeer, aldus de toezichthouder, die de eerdere waarschuwing offline heeft gehaald en met een rectificatie is gekomen. Eind januari plaatste de RDI een waarschuwing waarin werd gesteld dat de aroma diffuser een 'enorme storing' veroorzaakt.

Volgens de toezichthouder blijkt uit onderzoek dat het product de wettelijke eisen voor elektromagnetische golven in ernstige mate overschrijdt. "Daardoor kan andere (radio)apparatuur worden gestoord. De verstoring kan wel tot 30 meter ver reiken en doet zich voor in frequentiebanden tussen de 30 en 200 MHz. Dit betekent dat het de radio op FM- en DAB+ kan verstoren, de communicatienetwerken van schepen en vliegtuigen kan verstoren en de communicatieapparatuur van hulpverleningsdiensten, zoals ambulance of brandweer verstoort."

De toezichthouder laat vandaag weten dat in het eerste nieuwsbericht mededelingen werden gedaan, dan wel suggesties gewekt over storingen in de praktijk, die de RDI niet heeft vastgesteld met betrekking tot deze aroma diffuser en tot verwarring hebben kunnen leiden. "Een lezer zou bijvoorbeeld de indruk kunnen hebben gehad na onze berichtgeving dat de betreffende aroma diffuser de bereikbaarheid van 112 zou kunnen storen. Dat is echter niet het geval. Het gebruik van deze aroma diffuser heeft namelijk geen invloed op het belverkeer en ook niet op de bereikbaarheid van noodnummers. Het eerdere nieuwsbericht is daarom van de website verwijderd."

In het nieuwe bericht over de diffuser wordt alleen nog gesteld dat Action na onderzoek van de RDI een terugroepactie is gestart. Action laat op de eigen website weten dat de elektromagnetische golven van de diffuser het toegestane niveau overschrijdt en daarmee een risico bestaat dat het artikel tijdens gebruik signalen verstoort van spectrum apparaten. "Het product vormt geen risico voor de menselijke gezondheid, maar kan in extreme gevallen communicatieapparatuur storen."

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.