image

Leider achter Zeus- en IcedID-malware bekent stelen van miljoenen dollars

vrijdag 16 februari 2024, 10:50 door Redactie, 0 reacties

Een 37-jarige Oekraïense man heeft in de Verenigde Staten bekend schuldig te zijn aan het leiden van twee criminele groepen die aanvallen met de Zeus- en IcedID-malware uitvoerden en daarbij miljoenen dollars buitmaakten. De verdachte werd al begin 2014 door de Amerikaanse autoriteiten aangeklaagd en stond jarenlang op de 'Cyber's Most Wanted' lijst van de FBI. In 2022 werd hij aangehouden in Zwitserland. Vorig jaar werd hij aan de VS uitgeleverd.

Zeus is een zogenoemde 'banking Trojan'. Dit is malware speciaal ontwikkeld om gegevens voor internetbankieren te stelen, om daar vervolgens mee te frauderen. Naar schatting zou de bende achter de Zeus-malware vanaf 2009 zo zeventig miljoen dollar hebben gestolen. Van november 2018 tot en met februari 2021 gaf de Oekraïense man leiding aan een groep die aanvallen met de IcedID-malware uitvoerde. Deze malware stal allerlei gegevens van besmette systemen, onder andere voor het plegen van bankfraude, en kon andere malware installeren, zoals ransomware.

Eén van de slachtoffers van de IcedID-malware was het medisch centrum van de Universiteit van Vermont, dat met ransomware werd geïnfecteerd. De aanval veroorzaakte meer dan 30 miljoen dollar aan schade en zorgde ervoor dat er twee weken lang allerlei belangrijke medische diensten niet aan patiënten geleverd konden worden. De Oekraïner kan een gevangenisstraf van maximaal veertig jaar krijgen. De rechter wijst op 9 mei vonnis.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.