image

DSA geldt morgen voor alle digitale diensten, maar toezicht ontbreekt nog

vrijdag 16 februari 2024, 15:06 door Redactie, 12 reacties

Vanaf morgen gaan er nieuwe regels gelden voor alle digitale diensten, zoals marktplaatsen, sociale netwerken, en cloudaanbieders, maar in Nederland laat het toezicht nog op zich wachten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die toezicht moeten gaan houden zijn nog niet volledig bevoegd als toezichthouder op de DSA. De Nederlandse wetgeving die hiervoor nodig is, is nog niet van kracht.

De negentien allergrootste platforms moeten al sinds vorig jaar augustus aan de Digital Services Act (DSA) voldoen, maar vanaf 17 februari geldt de Europese wetgeving ook voor andere digitale diensten. Het gaat dan om partijen die digitale content doorgeven, opslaan of openbaar maken. Dat zijn online platforms, zoekmachines, marktplaatsen, internetproviders of hostingdiensten. In Nederland gaat het onder andere om bol.com, Marktplaats.nl en Catawiki.

Via de DSA wordt het online platforms verboden om nog langer advertenties te personaliseren op grond van bijvoorbeeld geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Minderjarigen zijn straks bovendien extra beschermd tegen gepersonaliseerde advertenties. "Voldoen aan de DSA betekent vertrouwen geven dat online gebruikers serieus genomen worden en draagt bij aan de legitimiteit van digitale diensten voor onze samenleving en economie", zegt Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM en AP gaan toezicht houden op het naleven van de DSA, maar zijn nog niet volledig bevoegd als toezichthouder op de DSA. De Nederlandse wetgeving die hiervoor nodig is, is nog niet van kracht. Wel heeft de demissionair minister van Economische Zaken een tijdelijke regeling opgesteld, waarmee de ACM al meldingen in ontvangst kan nemen en delen met andere toezichthouders in de EU. Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat wetsvoorstel dat het toezicht door de ACM en AP regelt op korte termijn wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Reacties (12)
16-02-2024, 15:49 door Anoniem
Wel nu is het wachten op de eerste advertentie trolls die hier goed gebruik van gaan maken en er is niks wat de ad spot partijen er tegen kunnen doen. Dit kan een zalige chaos worden voor ieder die niet ruimdenkend is en geen verstand van adblocking heeft.

Ik kan enkel hopen dat amerika dit overneemt dan kunnen we helemaal lachen.
16-02-2024, 19:24 door Anoniem
Kleinere aanbieders van digitale diensten, zoals Bol.com, Marktplaats of Fonq, moeten zich vanaf zaterdag net als de grote techreuzen van deze wereld gaan houden aan strengere Europese regels. Maar er is een probleem: de Nederlandse toezichthouder kan dit hier nog niet handhaven, omdat onze wet nog niet is aangepast. En dat zorgt voor verbazing onder Kamerleden.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5435258/acm-kan-nog-niet-handhaven-op-internetregels-kamerleden-eisen-opheldering
16-02-2024, 22:48 door Anoniem
Door Anoniem: Kleinere aanbieders van digitale diensten, zoals Bol.com, Marktplaats of Fonq, moeten zich vanaf zaterdag net als de grote techreuzen van deze wereld gaan houden aan strengere Europese regels. Maar er is een probleem: de Nederlandse toezichthouder kan dit hier nog niet handhaven, omdat onze wet nog niet is aangepast. En dat zorgt voor verbazing onder Kamerleden.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5435258/acm-kan-nog-niet-handhaven-op-internetregels-kamerleden-eisen-opheldering

De regering olv Rutte, kan nauwelijks betrapt worden op een vooruitziende blik dus dit is niet heel verbazingwekkend.
17-02-2024, 08:44 door Anoniem
Jéééééhhhh, joepie, Victory day,
we hebben onze eigen Ministry of Thruth, geen verwarring meer wat wel en niet waar is, het wordt alleemaal al voor je uitgezocht...voordat je het leest, geen eigen menig meer nodig die niet aansluit van wat er al aangekondigd staat. /s
17-02-2024, 11:04 door Anoniem
Is het nu alleen de ACM die niet kan handhaven of ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)?
Dit wetsvoorstel bevat bepalingen om de Europese Digital Services Act (DSA) uit te voeren. Op grond van het voorstel gaat de AP toezicht houden op 2 verboden op het gebruik van profilering bij het tonen van reclames op online interfaces van online platforms.

https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/documenten/advies-uitvoeringswet-digitaledienstenverordening
17-02-2024, 11:21 door Anoniem
Vanaf nu nog alleen goedgekeurde teksten plaatsen want anders ga je voor de bijl. De overheid bepaalt welke informatie goed is en welke niet.

Scheelt weer, kan mijn eigen hersenen nu in de koelkast zetten want ik heb ze niet meer nodig om mijn eigen gedachten te vormen.
17-02-2024, 12:46 door Anoniem
Is de BOOTLOADER op iphones nu ook unlocked? Want dat zou wel moeten...
17-02-2024, 12:47 door Anoniem
De Europese Commissie houdt primair toezicht op naleving van de DSA door de 19 grootste online platformen en zoekmachines. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de overige online diensten. In Nederland zijn de ACM en de AP de beoogde toezichthouders hiervoor.

Het wetsvoorstel dat dat regelt wordt op korte termijn aangeboden aan de Tweede Kamer. Vooruitlopend daarop, is de ACM deze week bij ministerieel besluit alvast aangewezen als zogenoemde digitaledienstencoördinator. Dit stelt de ACM in staat om een aantal taken onder de DSA alvast te verrichten. Het betreft onder meer deelname aan de digitaledienstenraad, het Europese samenwerkingsverband van toezichthouders.
17-02-2024, 16:01 door Anoniem
Het zal niet snel gaan maar stapje voor stapje. Eerst geen toezicht, daarna een beetje toezicht, zodat iedereen kan 'wennen' aan wat er niet meer gezegd of gedacht mag worden. Pas daarna 'echte' handhaving, als het grote publiek is klaargestoomd.
18-02-2024, 12:51 door Anoniem
Hele slechte zaak.
Maar helaas, zo werkt het in de EUSSR.
18-02-2024, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Is de BOOTLOADER op iphones nu ook unlocked? Want dat zou wel moeten...
die lui in pakken in brussel weten niet wat een bootloader is…
18-02-2024, 19:51 door Anoniem
Door Anoniem: Hele slechte zaak.
Maar helaas, zo werkt het in de EUSSR.
En we laten het zelf gebeuren. Het volk is lui en ongeinteresseerd in hun eigen vrijheid en houdt zich liever met die van een ander bezig. Een beetje zoals het boiling frog principe. De oogst van decennia lang de linkse doctrine die alle ongewenste meningen in een bepaalde hoek neerzet zodat mensen zich niet meer durven uiten. De komst van de DSA is dan ook het einde van iedere democratie want vrijheid van meningsuiting is d.m.v. de DSA opgeheven. En dan nog zijn er dommerikken die denken dat het alleen om cookies of gepersonaliseerde content gaat. Wanneer heeft Europa ook maar een ding gedaan wat alleen maar in het voordeel van het volk was? Wellicht USB-c? De rest van de zaken hebben allemaal een duivels staartje die juist tegen het volk werken.
Maar goed, geloof blind in de 'goedheid' van Europa maar wees niet verbaasd om straks wakker te worden in je eigen digitale cel. Sommige mensen zullen dat wellicht perfect vinden maar of dat nog wat met democratie te maken heeft?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.