image

'Ruim honderd supermarkten hebben camera's die verdacht gedrag detecteren'

dinsdag 20 februari 2024, 11:40 door Redactie, 46 reacties

In Nederland zijn er ruim honderd supermarkten met camera's die verdacht gedrag van klanten detecteren, zo stelt het Franse bedrijf Veesion dat de gebruikte software levert. Twee weken geleden kondigde Jumbo aan dat het camera's met gedragsdetectie gaat inzetten, maar in verschillende winkels van de supermarktketen wordt de technologie al enige tijd toegepast. Het gaat dan om supermarkten van franchisenemers, waaronder in Hengelo.

Naast Jumbo is het systeem ook aanwezig in supermarkten van PLUS en Boon's Markt, zo meldt RTL Nieuws. DekaMarkt heeft de camera's als onderdeel van een test nu in één winkel proefdraaien. SPAR zegt de inzet van 'slimme camera's' te onderzoeken. "We kijken er zeker naar in de nabije toekomst", aldus een woordvoerder. Lidl wil tegenover RTL geen details over 'gevoelige informatie' delen en ook Albert Heijn laat niet weten of het gedragsdetectie toepast. ALDI geeft aan er geen gebruik van te maken.

De software blijkt niet feilloos. Zo vindt Veesion het verdacht wanneer een klant een paar keer een product pakt en weer terugzet in het schap. Ook wanneer mensen met hun telefoon in de hand boodschappen doen en die in hun zak stoppen kan het systeem alarm slaan, zo stelt één van de supermarkteigenaren die van het systeem gebruikmaakt.

"Mensen worden niet als verdacht gezien om hoe ze eruitzien, maar omdat een handeling als verdacht is aangemerkt. Dat is goed", zegt Cynthia Liem van de TU Delft. "Zolang het bedrijf ervoor zorgt dat de software niet naar persoonskenmerken kijkt, kan het vooroordelen voorkomen." In totaal zijn er in Nederland nu meer dan 110 supermarkten die de technologie van Veesion inzetten.

Image

Reacties (46)
20-02-2024, 11:58 door Anoniem
Ohh fijn dus twijfelaars en mensen die ffe appen in de winkel. je weet wel die er op uit worden gestuurd om voor iemand anders boodschappen te doen en 10 verschillende variaties van dat ene product zien. Die worden blijkbaar vaker als verdacht gezien.
20-02-2024, 12:01 door Anoniem
Ik vraag me altijd af of er ook andere analyses worden gedaan op verdacht gedrag. Ik maak altijd gebruik van een handscanner bij de supermarkt waar ik altijd kom, en heb de indruk dat als ik artikelen scan, en vervolgens weer verwijder (omdat ik ze toch niet ga kopen, of een foutje heb gemaakt bijv.), dat ik dan vaker aan de beurt ben voor een controle. Maakt mij verder weinig uit, maar het valt me wel op.
Er zullen ongetwijfeld bepaalde algorimtes worden gebruikt om te bepalen wie en wanneer aan de beurt is voor een controle
20-02-2024, 12:04 door Anoniem
Is er niet iets van een WOB verzoek maar dan voor bedrijven. Dat ze de info wel geven?
20-02-2024, 12:07 door Anoniem
Als het systeem off-grid is en enkel naar gemaakte bewegingen kijkt, dan lijkt mij dat redelijkerwijs prima?

In de VS hebben ze vaak al alles achter slot en grendel staan, ik wil er niet aan denken dat dat ook hier gebeurt.
Dus het hoog houden van de pakkans lijkt mij cruciaal voor het laag houden van deze criminaliteit.

Ik denk dat het nog neutraler kan zijn dan een medewerker die verdachte dingen kan zien, aangezien medewerkers mensen zijn wat hun gevoelig maakt voor discriminatie.
Maar dan moet het systeem ook écht enkel kijken naar de bewegingen van de klant.
20-02-2024, 12:12 door Anoniem
Albert Heijn past het toe.
Anders zouden ze het makkelijk kunnen ontkennen, maar dat doen ze niet, dat is "verdacht gedrag", lol.
20-02-2024, 12:13 door Anoniem
Ik stop weleens wat in mijn zak, mijn boodschappenlijstje, met enige regelmaat.
20-02-2024, 12:20 door Anoniem
Weer een stukje dystopie er bij.
In ruil voor een beetje tijdelijke veiligheid wordt er een stukje vrijheid opgeoffert.
Ik vraag me af hoe we ooit de jaren '80 overleefd hebben, en hoe arm die winkelketens werden omdat "verdacht gedrag" niet automatisch werd gedetecteert...
Uiteraard is dit verbonden met proprietaire online systemen en wordt deze info gedeeld (schuldig of niet) met derden zoals sleepwetten. (NSA, AIVD)
20-02-2024, 12:21 door Anoniem
er lopen ook security mensen in de supermarkt, mogelijk kijken ze ook naar de beelden van de camera's (dit laatste kan ik niet zien). Deze mensen maken ook beslissingen op basis van het gedrag (en misschien zelfs op het uiterlijk) van mensen in de winkel.

In theorie zou een computersysteem neutraler kunnen zijn. Al weten we inmiddels dat dat niet altijd zo is. Ik heb te weinig verstand van hoe dit soort verdachte-beweging-detectie-systemen werken of dat hier ook een probleem kan zijn. Dat ze false positives hebben is evident. Maar dat is bij een menselijke bewaker ook zo.

Hoe weten we of na verloop van tijd er toch niet andere analyses op de beelden worden gedaan? Zoals identificatie van personen gelinkt aan een black list. Maar ja, ook dat is weer niet anders dan een lijst met mug shots die verspreid wordt, hoewel dat normaalgesproken door de politie gedaan wordt en niet door commerciële bedrijven...
20-02-2024, 12:21 door Anoniem
Hulde aan de Aldi!
20-02-2024, 12:32 door Anoniem
Door Anoniem: Is er niet iets van een WOB verzoek maar dan voor bedrijven. Dat ze de info wel geven?
Alleen bij de Overheids Supermarkt.
20-02-2024, 12:50 door Anoniem
We zouden ook hard kunnen straffen.
Technische oplossingen verzinnen omdat de politieke wil ontbreekt.
Dat laatste is mogelijk het grootste probleem in dit land, zo niet in de top 3.
20-02-2024, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik maak altijd gebruik van een handscanner bij de supermarkt waar ik altijd kom, en heb de indruk dat als ik artikelen scan, en vervolgens weer verwijder (omdat ik ze toch niet ga kopen, of een foutje heb gemaakt bijv.), dat ik dan vaker aan de beurt ben voor een controle.

Herkenbaar. Ook Jumbo?
20-02-2024, 13:06 door Bitje-scheef
Het loopt vanzelf uit de hand. Als maar genoeg mensen "verkeerde" bewegingen maken.
20-02-2024, 13:16 door Anoniem
Ik wil namen.

Op de website van Veesion: "Our AI is continuously learning, and this allows our technology to become more and more efficient, until we eventually will reach a 99% detection rate."

Thank you for your data, citizen number 586938. Now move along, consume and be safe.
20-02-2024, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ohh fijn dus twijfelaars en mensen die ffe appen in de winkel. je weet wel die er op uit worden gestuurd om voor iemand anders boodschappen te doen en 10 verschillende variaties van dat ene product zien. Die worden blijkbaar vaker als verdacht gezien.
Wetboek van Strafvordering:

1) Als verdachte wordt, vóórdat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit.

2) Daarna wordt als verdachte aangemerkt degene tegen wie de vervolging is gericht.

Dus hier is nog steeds niet sprake van een verdachte, geachte schrijver. Dat wordt pas anders als de goederen voorbij de kassa worden gebracht en er niet betaald is. Dan wordt het delict als volledig uitgevoerd beschouwd, aangezien de goederen buiten de macht van de eigenaar zijn gebracht. Daar is Jurisprudentie over.
20-02-2024, 13:37 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Het loopt vanzelf uit de hand. Als maar genoeg mensen "verkeerde" bewegingen maken.
Daar hoopt u kennelijk op. Maar aangezien niemand de toekomst kan voorspellen......
20-02-2024, 14:03 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Het loopt vanzelf uit de hand. Als maar genoeg mensen "verkeerde" bewegingen maken.
lees de vulploeg medewerkers.

Zulke systemen gaan altijd false positives opleveren en meeste managers gaan dan simpelweg de boel negeren of ze gaan als een dictator erop zitten. Hoe dan ook uiteindelijk kost het nog steeds meer dan het verhelpt gezien de tijd die een heterdaadje kost en de politie ga je ook echt niet elke keer er krijgen. Dus ja tof je hebt ze op beeld maar vervolgens mag je er niks mee tot de politie hun administratie op orde heeft.

Daarom willen ze zelf boetes uit kunnen delen wat niet gaat gebeuren maar daar gokken ze wel op met deze aanpak.
20-02-2024, 14:05 door Anoniem
Dat is ook weer een behoorlijke investering.
Die diefjes kosten de samenleving bakken met geld.
20-02-2024, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem: Hulde aan de Aldi!

Die is er mee begonnen! Ziet u die grote doorkijkspiegel bij binnenkomst waarmee de hele winkel te overzien is?
Evenals de kassa.

Overigens bestaat dit systeem allang, nog zonder AD, ook via de camera's: Bij binnenkomst krijg je een stip op je kop, en wordt er een vector gegenereerd, die afhankelijk van je gedrag groen, oranje of rood kleurt.
20-02-2024, 14:50 door Anoniem
Dweilen met de kraan open.

Problemen, die eerder elders dienen te worden opgelost.

Gaat ook weer ten koste van het vergelijkend prijsonderzoek.
20-02-2024, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me altijd af of er ook andere analyses worden gedaan op verdacht gedrag. Ik maak altijd gebruik van een handscanner bij de supermarkt waar ik altijd kom, en heb de indruk dat als ik artikelen scan, en vervolgens weer verwijder (omdat ik ze toch niet ga kopen, of een foutje heb gemaakt bijv.), dat ik dan vaker aan de beurt ben voor een controle. Maakt mij verder weinig uit, maar het valt me wel op.
Er zullen ongetwijfeld bepaalde algorimtes worden gebruikt om te bepalen wie en wanneer aan de beurt is voor een controle

Dat idee heb ik ook. Ook als ik niet gebruik maak van de handscanner, maar van de zelfscan kassa's. Zodra ik een product pak en deze terug leg, of als ik te lang in de supermarkt bent, bijvoorbeeld langer dan 15 minuten dan ben ik vrijwel altijd aan de beurt voor een controle. Ik weet dat dit komt door slimme camera's.
20-02-2024, 15:07 door Anoniem
Als aanvulling op mijn vorige bericht. Een pet dragen is verboden in de supermarkt waar ik altijd kom, ondanks dat ik mij niet laat zeggen wat ik aantrek, heb ik wel altijd het idee gehad dat dit komt door slimme camera's.
20-02-2024, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hulde aan de Aldi!

Die is er mee begonnen! Ziet u die grote doorkijkspiegel bij binnenkomst waarmee de hele winkel te overzien is?
Evenals de kassa.

Overigens bestaat dit systeem allang, nog zonder AD, ook via de camera's: Bij binnenkomst krijg je een stip op je kop, en wordt er een vector gegenereerd, die afhankelijk van je gedrag groen, oranje of rood kleurt.
Ah, nee... Dat wist ik niet... )-:
Excuses.
20-02-2024, 15:24 door Anoniem
Dus je moet als stelende klant een paar maanden je filiaal trainen met verdachte handelingen (discreet , en dan doen alsof je neus bloedt) om de medewerkers te laten werken dat er iets niet klopt het systeem.. bij jou...

Na 5x je onterecht er tussenuit gehaald hebt, gaan ze je echt niet blijven apart zetten............

En daarna ben je vrij spel
20-02-2024, 15:27 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is ook weer een behoorlijke investering.
Die diefjes kosten de samenleving bakken met geld.

Als mensen hun boterham moeten stelen in een "" rijk land "" dan klopt er eerder iets niet met de samenleving.


Vandaag gezien hoe 30 man voorbij lopen aan de zwerver, en 1tje vraagt dan of hij wat wilde. Dus deze man ging voor de zwever de winkel in om hem boodschappen te kopen, en hij krijg ook wat wisselgeld. Dat is wel netjes vind ik..;

Dat is ook een Samenleving , maar het is sneu dat de meesten alleen een negatieve gedachte hebben (want ze willen er niet mee geconfronteerd worden), en voor bij lopen
20-02-2024, 15:29 door Anoniem
Dus je wordt niet gediscrimineerd op basis van hoe je eruit ziet, maar op basis van hoe je je gedraagt.

Dus als je niet gediscrimineerd wil worden, dan moet je je precies zo gedragen als een vage AI ergens in een cloud dat graag ziet... Je moet dan constant gaan denken welk gedrag wenselijk is en mag niet meer jezelf zijn.
20-02-2024, 15:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Bitje-scheef: Het loopt vanzelf uit de hand. Als maar genoeg mensen "verkeerde" bewegingen maken.
lees de vulploeg medewerkers.

Zulke systemen gaan altijd false positives opleveren en meeste managers gaan dan simpelweg de boel negeren of ze gaan als een dictator erop zitten. Hoe dan ook uiteindelijk kost het nog steeds meer dan het verhelpt gezien de tijd die een heterdaadje kost en de politie ga je ook echt niet elke keer er krijgen. Dus ja tof je hebt ze op beeld maar vervolgens mag je er niks mee tot de politie hun administratie op orde heeft.

Daarom willen ze zelf boetes uit kunnen delen wat niet gaat gebeuren maar daar gokken ze wel op met deze aanpak.

Het lijkt de NS wel. Iedereen wil zelf kunnen bekeuren en identificeren.
Geen wonder dat de misdaad-cijfers van de politie niet overeenkomen met "de werkelijkheid".
Als iedereen zijn eigen ding gaat doen...
20-02-2024, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem: Dweilen met de kraan open.

Problemen, die eerder elders dienen te worden opgelost.

Gaat ook weer ten koste van het vergelijkend prijsonderzoek.

Het wordt in de prijs verrekend. Je betaalt er zelf uiteindelijk voor.
Ze kunnen de goederen beter veel goedkoper gaan verkopen.
Dat zal uiteindelijk rendabeler zijn. Voor iedereen.

Maar zolang de winkels de pijn niet zelf voelen in hun winsten...
20-02-2024, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik stop weleens wat in mijn zak, mijn boodschappenlijstje, met enige regelmaat.
Daar dacht ik ook gelijk aan!
Aangezien ik toch vrijwel altijd bij de kassa afreken*, gaat ik maar vaker dat boodschappenlijstje in en uit m'n zak pakken en meer om me heen kijken, rondjes draaien en weet ik wat voor verdacht gedrag ik nog meer kan vertonen. 's Kijken wat ze dan gaan doen als ik 'dan' bij de kassa afreken met de gedachte 'onschuldig tot dat schuld bewezen is'; daarbij het geduld opbrengend dat ze de politie erbij halen.... voor niets. Kijken of dat het systeem onderuit kan gaan halen.... hoop dat er meerdere dit gaan doen!

Langzaam, maar gewillig (concluderend aan sommige reacties hier) gaan we naar een surveillance-samenleving. In '1984' was er nog sprake van een soort oorlog/revolutie, maar in onze werkelijkheid sluipt het langzaam (als de kokende kikker) maar zeker die kant op.

* Ik ken maar 2 AH filialen (en boycot sowieso al -als mogelijk- de AH) waar er één scankassa is waar je contant kan betalen. Bij de Dirk hebben ze er meer, maar daar hebben ze weer tassencontrole waar ik ook niet over te spreken ben, dus die vermijd ik helemaal als ik een volle/rug/tas bij me heb.
20-02-2024, 16:02 door Anoniem
Als wij nou allemaal lekker verdacht doen!
20-02-2024, 16:05 door Anoniem
Niet klagen wij willen allemaal die zelfscan kassa zodat wij sneller uit die winkel zijn heb ik pas geleden
op de TV gehoord volgens mij bij kassa. En nu kan het zijn dat je in een keer als een crimineeltje wordt
gezien. Wat maakt het uit we leven toch in een wereld waar je als je geboren wordt en niet bij de top hoort
al als een crimineel wordt gezien. P.s ik wil die zelfscan kassa’s helemaal niet het voordeel zit gewoon
in je hoofd en bent ook nog gratis aan het werk voor die winkel.

Maar trouwens wie zijn de criminelen, zij die geld verdienen over de rug van de medemens door de prijzen
op bijvoorbeeld de boodschappen te verhogen zodat ze hier rijk door worden en die werken een laag loon
te geven, de normale man. Dat is dom van mij, wij leven in een kapitalistische systeem en daar gaat het er
om via je medemens te besodemieteren en over zijn rug rijk worden. Dus stoppen met klagen wij willen dit
toch allemaal!
20-02-2024, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat is ook weer een behoorlijke investering.
Die diefjes kosten de samenleving bakken met geld.

Als mensen hun boterham moeten stelen in een "" rijk land "" dan klopt er eerder iets niet met de samenleving.


Vandaag gezien hoe 30 man voorbij lopen aan de zwerver, en 1tje vraagt dan of hij wat wilde. Dus deze man ging voor de zwever de winkel in om hem boodschappen te kopen, en hij krijg ook wat wisselgeld. Dat is wel netjes vind ik..;

Dat is ook een Samenleving , maar het is sneu dat de meesten alleen een negatieve gedachte hebben (want ze willen er niet mee geconfronteerd worden), en voor bij lopen

Gelul. Als je niks hebt krijg je hier alles.
Sigaretten, bier, chips en redbull heb je niet nodig.
20-02-2024, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem: Als wij nou allemaal lekker verdacht doen!

Break the algoritms! Kunnen ze opnieuw gaan modelleren.... gaan de cams snel genoeg weg
20-02-2024, 19:02 door Anoniem
Die object en gedrag identificatie is al lange tijd in ontwikkeling en in gebruik. Zo wordt er op stations gekeken of iemand bijvoorbeeld een pakettje achterlaat dat mogelijk als verdacht gekenmerkt kan worden of nabij overheidsgebouwen waar verhoogde alertheid gewenst is.

Intel heeft hier mooie dingen voor ontwikkeldt maar zijn ook gigantisch duur in licentiekosten dus of het voor diefstalpreventie de kosten die het met zich meeneemt ook kan opleveren zal me benieuwen.
20-02-2024, 19:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat is ook weer een behoorlijke investering.
Die diefjes kosten de samenleving bakken met geld.

Als mensen hun boterham moeten stelen in een "" rijk land "" dan klopt er eerder iets niet met de samenleving.


Vandaag gezien hoe 30 man voorbij lopen aan de zwerver, en 1tje vraagt dan of hij wat wilde. Dus deze man ging voor de zwever de winkel in om hem boodschappen te kopen, en hij krijg ook wat wisselgeld. Dat is wel netjes vind ik..;

Dat is ook een Samenleving , maar het is sneu dat de meesten alleen een negatieve gedachte hebben (want ze willen er niet mee geconfronteerd worden), en voor bij lopen

Gelul. Als je niks hebt krijg je hier alles.
Sigaretten, bier, chips en redbull heb je niet nodig.

Waar woont u? Nederland? Waar dan?
20-02-2024, 19:43 door Anoniem
Door Anoniem: Weer een stukje dystopie er bij.
In ruil voor een beetje tijdelijke veiligheid wordt er een stukje vrijheid opgeoffert.
Ik snap dit niet.
In de supermarkt doe ik mijn ding en ik let er niet op of er een camera is en wat hij wel of niet registreert. In welk opzicht wordt jouw vrijheid beperkt?
20-02-2024, 20:03 door Anoniem
En straks komt iemand met het geweldige idee om al die beelden alvast met onze natonale Stasi te delen. Zo komt de digitale gevangenis steeds dichterbij. We staan er bij en kijken er na maar we laten het over ons heen gaan. Pas als het echt te laat is en onze vrijheid is weg dan pas gaan mensen inzien dat ze eigenlijk eerder iets hadden moeten doen. Maar ja, te laat hé?
Generaties na ons weten straks niet meer dat er ooit een tijd was dat je zomaar zonder toestemming vrij over straat kon lopen en zomaar een winkel in kon op iets te kopen wat niet van te voren was goedgekeurd. En dat is onze schuld dat we het zover hebben laten komen.
21-02-2024, 08:40 door Anoniem
Ik snap dit niet.
In de supermarkt doe ik mijn ding en ik let er niet op of er een camera is en wat hij wel of niet registreert. In welk opzicht wordt jouw vrijheid beperkt?
Ik begrijp dit ook niet, zie als voorbeeld China je wordt zowat overal gevolgd door camera’s doe je iets fout
dan krijg je blijkbaar de boete thuis zonder dat iemand je hier op aanspreekt, zeer gemakkelijk. En zo iets
gaat hier in onze beschaafde wereld nooit gebeuren. En net zoals in winkels zijn camera’s heel goed voor
de veiligheid, criminelen worden gelijk opgepakt en daarom hebben we zowat geen criminaliteit in dit land.
Ja ik doe ook mijn ding net zoals het voorbeeld in China, het is alleen maar in het voordeel van de brave
burger die toch al weinig fout doet maar totaal niet snapt wat het gevaar van die camera’s inhoud.


https://www.koelman.com/china-de-ultieme-surveillance-staat/

https://sargasso.nl/wat-de-camera-niet-ziet/
21-02-2024, 10:32 door Anoniem
Er moet nu eenmaal iets gebeuren om dat smerige dieventuig aan te pakken.
21-02-2024, 11:35 door MathFox
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ohh fijn dus twijfelaars en mensen die ffe appen in de winkel. je weet wel die er op uit worden gestuurd om voor iemand anders boodschappen te doen en 10 verschillende variaties van dat ene product zien. Die worden blijkbaar vaker als verdacht gezien.
Wetboek van Strafvordering:

1) Als verdachte wordt, vóórdat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit.
Het woord verdacht wordt in het algemeen spraakgebruik losser toegepast dan in deze wet:
Als ik bij de drogist drie tubes tandpasta in de (geprepareerde) binnenzak van mijn jas stop is dat verdacht. Verdachte wordt ik pas bij het verlaten van de winkel.
21-02-2024, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Weer een stukje dystopie er bij.
In ruil voor een beetje tijdelijke veiligheid wordt er een stukje vrijheid opgeoffert.
Ik snap dit niet.
In de supermarkt doe ik mijn ding en ik let er niet op of er een camera is en wat hij wel of niet registreert. In welk opzicht wordt jouw vrijheid beperkt?
Precies, mensen snappen het niet, vandaar dat we straks in een digitale gevangenis zitten, als niemand het snapt en niemand er wat aan doet worden deze gluurders straks genormaliseerd.
U staat straks in een online database, dat gaat ten koste van uw integriteit.
21-02-2024, 12:14 door Anoniem
Voortaan petjes en zonnebrillen op.
Als ik er "verdacht" uitzie is dat niet mijn probleem, ik heb niks misdaan, wel bescherm ik mijn privacy.
21-02-2024, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem: Als het systeem off-grid is en enkel naar gemaakte bewegingen kijkt, dan lijkt mij dat redelijkerwijs prima?

Helemaal niet prima. Dit soort AI-toezicht is een veredelde vorm van cameratoezicht. Net als met andere vormen van cameratoezicht zullen dergelijke systemen aan de AVG moeten voldoen. Dat betekent onder meer dat de vraag moet worden gesteld of het gebruik van dergelijke systemen echt de enige manier is om het doel (namelijk vermindering van winkeldiefstal) te bereiken of dat er wellicht andere minder in de privacy ingrijpende methoden zijn om dat te bereiken. Verder hoort het gebruik van dergelijk cameratoezicht onderdeel uit te maken van een geheel aan maatregelen om winkeldiefstal te voorkomen. Verder lees ik in de media niets over de verplicht uit te voeren Data Protection Impact Assessment (DPIA) en dat de nu toegepaste vormen van cameratoezicht mogelijk kunnen worden aangemerkt als permanent heimelijk cameratoezicht die verboden is en dat ook klanten erop gewezen worden waaraan zij zijn onderworpen. Wel een hoop jubelgeluiden want het is 'AI' en 'AI' is hip en in de mode momenteel.
22-02-2024, 10:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me altijd af of er ook andere analyses worden gedaan op verdacht gedrag. Ik maak altijd gebruik van een handscanner bij de supermarkt waar ik altijd kom, en heb de indruk dat als ik artikelen scan, en vervolgens weer verwijder (omdat ik ze toch niet ga kopen, of een foutje heb gemaakt bijv.), dat ik dan vaker aan de beurt ben voor een controle. Maakt mij verder weinig uit, maar het valt me wel op.
Er zullen ongetwijfeld bepaalde algorimtes worden gebruikt om te bepalen wie en wanneer aan de beurt is voor een controle


Op zich logisch, want de kans dat je dan per ongeluk het product toch in je mandje hebt liggen is er dan.
22-02-2024, 15:16 door Anoniem
Stel een puber jat iets uit de buurtsuper. Eenmaal thuis komen de ouders erachter (misschien wel omdat die puber spijt krijgt). Er volgt een stevig gesprek en een begeleiding met ouder richting supermarkt. Daar wordt de zak chips of blikje cola terugegeven met een duidelijke excuses en :"ik zal het nooit meer doen" aan de filiaalmanager.

Dat was vroeger en voor het gros was dit leren van je fouten en toch nog een toekomst hebben.

Waar we naar toe gaan is volledige controle door een geautomatiseerd werk dat menselijk gedrag niet begrijpt en alleen maar opgedragen regels volgt. Dus ook als dit de toekomst ruïneert van een mens dat juist gemaakt is om fouten te maken en daarvan te leren. Dit soort systemen werken hufterig gedrag alleen maar in de hand omdat mensen zelf geen verantwoording meer hoeven af te leggen en het systeem wel ingrijpt als ze iets verkeerd doen en als het systeem niet ingrijpt dan zal het dus wel oké zijn wat ze doen.
23-02-2024, 13:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ohh fijn dus twijfelaars en mensen die ffe appen in de winkel. je weet wel die er op uit worden gestuurd om voor iemand anders boodschappen te doen en 10 verschillende variaties van dat ene product zien. Die worden blijkbaar vaker als verdacht gezien.
Wetboek van Strafvordering:

1) Als verdachte wordt, vóórdat de vervolging is aangevangen, aangemerkt degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloeit.

2) Daarna wordt als verdachte aangemerkt degene tegen wie de vervolging is gericht.

Dus hier is nog steeds niet sprake van een verdachte, geachte schrijver. Dat wordt pas anders als de goederen voorbij de kassa worden gebracht en er niet betaald is. Dan wordt het delict als volledig uitgevoerd beschouwd, aangezien de goederen buiten de macht van de eigenaar zijn gebracht. Daar is Jurisprudentie over.


Let op in de wet is sprake van een zlefstandig naamwoord nl: verdachte.
de commentaarmaker heeft het over verdacht (bijwoord) en dus niet verdachte (zn) cfm de wet, een wezenlijk verschil.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.