image

VS legt sancties op aan vermeende leden LockBit-ransomwaregroep

dinsdag 20 februari 2024, 17:15 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse overheid heeft sancties opgelegd aan twee Russische mannen die onderdeel van de LockBit-ransomwaregroep zouden zijn. Vandaag werd bekend dat bij een internationale operatie tientallen servers van de ransomwaregroep in beslag zijn genomen, alsmede meer dan duizend decryptiesleutels waarmee slachtoffers hun bestanden kunnen terugkrijgen. Tevens zijn vijf verdachten aangeklaagd.

Twee van deze personen zijn nu op een sanctielijst van de Amerikaanse overheid geplaatst. Alle tegoeden van de Russen zijn bevroren en moeten bij het Office of Foreign Assets Control worden gerapporteerd. Ook alle entiteiten die in bezit van de twee mannen zijn en zich in de VS bevinden zijn geblokkeerd of bevroren. Tevens mogen Amerikanen of personen in de VS geen zaken met de twee verdachten doen.

In de aankondiging haalt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uit naar Rusland. "Rusland blijft cybercriminelen een veilige haven bieden, waar groepen zoals LockBit vrij hun gang kunnen gaan om ransomware-aanvallen uit te voeren tegen de Verenigde Staten, diens bondgenoten en partners." De Amerikaanse autoriteiten willen dat Rusland concrete maatregelen neemt om te voorkomen dat cybercriminelen hun gang kunnen gaan. Naast de sancties heeft de VS een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding of veroordeling van een derde LockBit-verdachte.

Reacties (7)
20-02-2024, 21:36 door Anoniem
In hoeverre zijn ze dan nog Russisch ? Ben inmiddels wel beetje klaar met dat moddergooien richting nationaliteiten.
21-02-2024, 09:35 door Anoniem
Als je de mafia zijn gang laat gaan krijg je wat nu Rusland heet; martelen, moorden en wetteloosheid.
Ik kan me niet voorstellen dat die Amerikanen zo naïef zijn, alsof deze mafia zich hier wat van aantrekt.
Er is maar 1 manier helaas en dat is deze bende ten val brengen, maar dan blijken de Mexicanen belangrijker. Slaap verder.
21-02-2024, 10:48 door Anoniem
Alvast sancties vóór toetsing door een rechter?
21-02-2024, 11:38 door _R0N_
Door Anoniem: Alvast sancties vóór toetsing door een rechter?

in de VS mag dat hangende het onderzoek.
21-02-2024, 11:40 door _R0N_
Door Anoniem: In hoeverre zijn ze dan nog Russisch ? Ben inmiddels wel beetje klaar met dat moddergooien richting nationaliteiten.

het oorspronkelijke stuk zegt wat anders
two individuals who are affiliates of the Russia-based ransomware group LockBit

Dat hoeven geen Russen te zijn dus.
21-02-2024, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem: In hoeverre zijn ze dan nog Russisch ? Ben inmiddels wel beetje klaar met dat moddergooien richting nationaliteiten.
Hoe kan dat nou? Gisteravond hadden ze het nog over iemand uit Polen en Oekraïne.
21-02-2024, 21:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In hoeverre zijn ze dan nog Russisch ? Ben inmiddels wel beetje klaar met dat moddergooien richting nationaliteiten.
Hoe kan dat nou? Gisteravond hadden ze het nog over iemand uit Polen en Oekraïne.
Misschien woonde de ene Rus in Polen en de andere Rus in Oekraïne. Of ze hebben vandaag de Russische nationaliteit gekregen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.