/dev/null - Overig

LIVE CD tooling? Gebruikt iemand dat nog?

23-02-2024, 17:33 door Anoniem, 16 reacties
Ik was vandaag mijn Ventoy, Yumi en E2B disken aan het updaten, dus ik deed een google search op live cd's....
Krijg ik allemaal onzin over continious improvement...
Hoe ik ook zocht, kreeg geen lijst van handige live-cd's en hun updates zoals die vroeger binnen 2 seconden te vinden was via google. Zelfs BING kon het vinden.

Als google het niet meer (wil) vinden, wordt het niet meer gebruikt?

Ik heb altijd een een secure usb of een ruggedized SSD bij me met daarop de meest voorkomende zaken die ik wel eens ooit nodig heb, zoals gparted, ubuntu, kali, kodachi, mint, parrot, opensuse, systemrescue, tails, fos, dban/blancco, clonezilla, centos, truenas, opnsense, arch en een windows 10 of windows 11 iso en wat qcow2's..

Zo kan ik wel een systeem wissen, een ssd/hdd clonen, iets recoveren en een servertje installeren.

Zijn er inmiddels weer of nieuwe dingen die handig zijn en die ik nog niet weet? Is dit zo ouderwets dat niemand dit meer heeft? ik heb geen idee.
Reacties (16)
23-02-2024, 23:23 door Anoniem
ik gebruik zelf debian live build. ik gooi alle packages als .deb in config/packages en heb zo mijn custom live linux. zet in de config de bootparams 'toram=filesystem.squashfs' zodat ik de USB/CDROM kan unpluggen. Mijn aim is ongeveer 1.5G groot maar daarmee heb je toch al aardig een custom linux met bv GNOME, libreoffice, clonezilla, wireshark etc mee.

livebuild is zeer flexibel, je kan kiezen voor TAR,ISO,netboot format, met of zonder debian installer etc... fijne scripts..
24-02-2024, 00:30 door Anoniem
Hirens bootcd
24-02-2024, 08:06 door Anoniem
Debian heeft het pakket live-build, met een set scripts waarmee je zelf live-cd's en -usb's kan maken met de dingen erop die jij erop wil hebben.

De voorganger daarvan, live-wrapper (geen onderdeel meer van Debian), heb ik gebruikt. Na wat gepuzzel en gestudeer en geprobeer had ik een script waarmee ik na elke upgrade van mijn desktopsysteem een rescue-usb naar eigen smaak maakte. Dat verwaterde op een gegeven moment omdat ik het simpelweg in de praktijk nooit nodig had.

Met live-build heb ik geen ervaring, maar het is zo te zien gemaakt omdat men bij Debian live-wrapper niet meer vond voldoen voor de live-images die ze zelf maken.
24-02-2024, 10:55 door Anoniem
Er is inmiddels een nieuwe build van DSL (Damn Small Linux) misschien dat dit handig is om te weten!
Ook Puppy Linux is misschien handig om mee te nemen omdat deze puur in RAMdisk draait, dan kunnen mensen de USB stick al uit de computer halen na het opstarten.
24-02-2024, 21:58 door Anoniem
Ik heb nog spindels vol met CD's en DVD's met van alles erop dat kan booten. Memtest, Harddisk tools, Linux, Windows. Het mooie van branden is dat een finalized CD of DVD niet meer beschreven kan worden of geïnfecteerd.

Het lijkt er op dat dit snel over is met de beveiligingsupdates voor Secure Boot die dit jaar uitgerold worden. https://support.microsoft.com/en-us/topic/kb5025885-how-to-manage-the-windows-boot-manager-revocations-for-secure-boot-changes-associated-with-cve-2023-24932-41a975df-beb2-40c1-99a3-b3ff139f832d#timing5025885.

Nog voordat Windows 10 End-of-Life is zullen er allerlei combinaties bestaan van systemen die de nieuwe 2023-certificaten wel of niet hebben en die UEFI Forbidden List (DBX) wel of niet van Microsoft gekregen hebben bij Patch-Dinsdag.

Die DBX lijsten hoeven echt niet van mij, maar staan wel op de agenda van Microsoft.

In https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/disabling-secure-boot?view=windows-10 staan de twee mogelijke uitwegen die Microsoft biedt.
24-02-2024, 22:35 door Anoniem
Als ik met duckduckgo zoek op live cd dan zijn de eerste resultaten livecd.com en livecdlist.com.
25-02-2024, 01:51 door Anoniem
netboot.xyz ... en dan heb je nooit meer iets nodig (zolang je nog netwerk hebt)
26-02-2024, 14:35 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik met duckduckgo zoek op live cd dan zijn de eerste resultaten livecd.com en livecdlist.com.

laatste update: 2017-07
26-02-2024, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Als google het niet meer (wil) vinden, wordt het niet meer gebruikt?
Dit klinkt wel heel erg kort door de bocht. Als je het niet met google kan vinden betekend het dat je een betere zoekmachine moet gebruiken :-). (Iets wat je volgens mij ook gedaan hebt).
26-02-2024, 16:09 door Bitje-scheef
Ja wel op USB-key. Iik heb het altijd achter de hand.
27-02-2024, 15:35 door Anoniem
Ik zou hier eens naar kijken: https://medicatusb.com/

Is een collectie van allemaal tooling die jij noemt. Het is gebasseerd op Ventoy, dus je kunt eenvoudig je eigen ISO's eraan toevoegen.
28-02-2024, 09:29 door Anoniem
Ik maak altijd mijn eigen rescue iso die ik dan op een USB stick zet. Als je debian Live 12 de filesystem.squashfs uitpakt, je eigen dingen toegvoegd en dan weer inpakt, dan heb je een eigen build met de secure boot die debian standaard heeft. Da;s echt ideaal !
28-02-2024, 12:13 door Anoniem
Ik heb op mijn proxmox server een pxe server (met dhcp proxy) met diverse kali en ubuntu live omgevingen clonezilla windows 10 (pe) setup en nog veel tools. zodat ik over het netwerk al mijn systemen via het netwerk kan booten en al die tools kan gebruiken en/of mijn systemen over het netwerk kan backuppen en restoren. Dit heb ik al jaren en heb nog geen handigere oplossing gevonden of bedacht.
28-02-2024, 15:22 door Anoniem
Installatie media heeft denk ik tegenwoording een "try before installing" mogelijkheid het is dan dus niet meer iets aparts. Dan nog hoe defineer je Live Media. Ik zou zeggen een gewone installatie op USB of optical media met een volatile overlay. Met andere woorden: de lines are blurred.
29-02-2024, 21:18 door Anoniem
Je zou hier kunnen kijken:
https://livecdlist.com/purpose/
Klik op wat voor soort live CD je zoekt.

Gaat het specifiek om updaten van Ventoy, Yumi en/of E2B, dan kan je vermoedelijk beter op hun websites kijken.
https://pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/
https://www.ventoy.net/en/index.html
https://easy2boot.com

Het zou kunnen dat bepaalde ontwikkelaars niet toestaan dat hun software op een live-cd van een andere partij terecht komt.
29-02-2024, 22:04 door Anoniem
Door Anoniem: Installatie media heeft denk ik tegenwoording een "try before installing" mogelijkheid het is dan dus niet meer iets aparts. Dan nog hoe defineer je Live Media. Ik zou zeggen een gewone installatie op USB of optical media met een volatile overlay. Met andere woorden: de lines are blurred.
Bij een live-cd/-usb start je een OS zonder dat je het op de SSD/HDD in je systeem installeert. Dat kan wel als optie aanwezig zijn, maar de essentie is dat je een OS kan starten zonder het te installeren en zonder dat het de data op je vaste opslagmedia aantast. Die "line" is helemaal niet "blurred" wat mij betreft.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.