image

Europees Parlement akkoord met Europese digitale identiteit

vrijdag 1 maart 2024, 15:27 door Redactie, 22 reacties

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de plannen voor een Europese digitale identiteit. De Piratenpartij in het Parlement waarschuwt voor ongelimiteerde surveillance van burgers die de online privacy en veiligheid in gevaar brengt. De Europese Commissie presenteerde in 2021 plannen voor de invoering van een digitale identiteit waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren.

Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones en 'andere apparaten' moeten burgers zich kunnen identificeren en elektronische documenten delen. Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren. Het plan werd gisteren met 335 stemmen voor, 190 stemmen tegen en 31 onthoudingen aangenomen. Het Europees Parlement claimt dat het gebruik van de digitale identiteit op een vrijwillige basis zal zijn.

Daarnaast zouden er waarborgen zijn om discriminatie van mensen die de digitale wallet niet willen gebruiken te voorkomen. Verder wordt de client-app open source en krijgen burgers geen Europees burgerservicenummer toegekend. De server-side van de Europese digitale identiteit hoeft niet open source te zijn. Via een privacydashboard moeten Europese burgers controle over hun gegevens krijgen en kunnen ze verzoeken doen om hun data te laten verwijderen.

Certificaten

Al lange tijd maakten techbedrijven en beveiligingsexperts zich grote zorgen over een onderdeel van het voorstel, aangeduid als Artikel 45. Dit artikel verplicht browserleveranciers om Qualified Website Authentication Certificates (QWACs) te accepteren die door Qualified Trusted Service Providers worden uitgegeven. Qualified Trusted Service Providers is een andere naam voor certificaatautoriteiten, de partijen die tls-certificaten uitgeven gebruikt voor identificatie en versleutelde verbindingen tussen websites en bezoekers.

Op dit moment accepteren browsers alleen certificaatautoriteiten die aan verschillende standaarden voldoen. De Europese Commissie wil browserleveranciers kunnen dwingen om Qualified Trusted Service Providers te vertrouwen en aan hun browser toe te voegen, ongeacht of ze aan de eisen voldoen die voor andere certificaatautoriteiten gelden. Daarnaast hebben browserleveranciers geen mogelijkheid om Qualified Trusted Service Providers die zich misdragen uit de browser te verwijderen. Na kritiek van browserontwikkelaars en beveiligingsexperts zijn er aanpassingen aan het artikel doorgevoerd, tot grote tevredenheid van Mozilla en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF (pdf).

'Lokkertje'

De Piratenpartij is niet te spreken over de Europese digitale identiteit en noemt de 'aantrekkingskracht' om eenvoudig via een enkele, officiële identiteits-app in te loggen een valstrik. "Overidentificatie zal geleidelijk onze rechten om diensten anoniem te gebruiken aantasten", aldus de partij. Die stelt ook dat de Europese digitale identiteit geen aparte gebruikersprofielen biedt, waar juist kwetsbare personen gebruik van maken.

"Mark Zuckerberg heeft geen recht om onze identiteit te zien", zegt Patrick Breyer van de Piratenpartij. "Het toevertrouwen van onze digitale levens aan de overheid in plaats van Facebook en Google doet ons van de regen in de drup belanden." Volgens Breyer zal de Europese identiteits-app dan ook niet betrouwbaar zijn en er niet in slagen om de ontwikkeling van digitale overheidsdiensten aan te moedigen.

Reacties (22)
01-03-2024, 15:39 door Anoniem
Hoe hou je identiteitsdiefstal en ander oneigenlijk gebruik buiten de deur?

Zal het uitkomen op het beschrevene in Openbaring 13:16-18?
01-03-2024, 15:48 door Anoniem
Dat wisten we van tevoren. Het is slecht voor de burger, dus gaat het door. Er zit een patroon in zeg maar.
01-03-2024, 16:25 door Anoniem
Juist om deze redenen stem ik op Europees niveau op PiratenPartij.
01-03-2024, 16:47 door Anoniem
wanneer was de laatste poging ook al weer om mensen digitaal te verwerken?
oja.. ergens in 194x... toen kregen mensen een barcode op hun arm..
mensen hebben nu al een chip in hun paspoort, een chip in hun pinpas, een chip in hun hoofd, een chip in hun persoonlijk aftap/afluister/volg apparaat (GSM) en de barcode is nu voor heel europa aangemaakt...
kan vast niet mis gaan toch..
01-03-2024, 16:51 door Anoniem
Door Anoniem: Juist om deze redenen stem ik op Europees niveau op PiratenPartij.
Als je met mensen praat over de Piratenpartij dan kent in mijn omgeving niemand deze partij en de naam piratenpartij
schrikt mensen ook af. Ik vind dit zeer jammer want ben er van overtuigd dat we zo'n partij hardt nodig willen we weer
naar normaal gaan.

Hier zie je weer wie voor de huidige politiek is, niet voor de gewone burgers maar voor die datagraaiers en lobbyisten.
01-03-2024, 17:09 door Anoniem
Gaat ongetwijfeld leiden tot allerlei diensten en producten die geweigerd gaan worden omdat je geen trek hebt om je digitale identiteit te geven. Als je die al wilt hebben. Helemaal een gotspe dat "grote platformen" verplicht worden om je digitale identiteit te eisen. Dat was ongeveer het laatste stukje data dat ze nog niet hadden om mijn gebruikers ervaringen te verbeteren! Daarnaast gaat elke private partij het natuurlijk gewoon aan je opleggen, of anders loop je maar door.

Briljant bedacht!
01-03-2024, 17:29 door Anoniem
Hier moet men toch wel weten, waar de Europese Piratenpartij voor staat.

Hier moet men ook wel op de hoogte zijn van de aanbevelingen van Arjen Kamphuis.
Er is een boek over verschenen: Infosecurity (Gran knows why).

Eens met anoniem van 16:51 - de bestaande macht behartigt niet onze belangen, niet die van de burger/eindgebruiker;
terwijl een overheid pretendeert dat wel te doen of althans die schijn ophouden wil. doet ze het tegenovergestelde.
01-03-2024, 19:43 door Anoniem
Het Europees Parlement claimt dat het gebruik van de digitale identiteit op een vrijwillige basis zal zijn.
Net zoals DigiD en het corona vaccinatie bewijs vrijwillig waren natuurlijk... Of terwijl je moet wel zo ontzettend veel moeite doen om je eromheen te werken dat het voor de meeste mensen het totaal niet waard is om het te proberen. En dus zo'n geval net als bij WhatsApp dat je digitaal wordt uitgesloten als je er niet aan mee doet. Kan niet wachten tot een digitale paspoortcontrole voor elke goksite, nepnieuwssite of 18+ site geldt. Alleen maar in de naam van betuttelen en sturen van mensen naar hun ideologieën.
01-03-2024, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem: Juist om deze redenen stem ik op Europees niveau op PiratenPartij.

Misschien is het een beter idee om welke politicus of partij dan ook niet meer van een mandaat te voorzien door gewoon niet meer naar de stembus te gaan. Het idee dat er wel een politicus of partij zal zijn die de mensheid zal komen redden is achterhaald en nergens op gebaseerd.
01-03-2024, 23:50 door Anoniem
Controlestaat 2.0 is weer een stap dichterbij en het simpele volk ziet uiteraard alleen maar voordelen in minder pasjes bij zich hoeven hebben. De vrijheid die we volgens onze grondwet zouden moeten hebben wordt vrijwillig opgegeven door deze simpele en luie mensen. Simpel betekend overigens niet laag opgeleid want de meest simpele zielen die ik tegenkom zijn juist hoog opgeleid. Hoe hoger opgeleid hoe dommer is het dus eigenlijk.

In de jaren 30 vond men het ook een goed idee om religie aan de burgerlijke stand toe te voegen Wat kon dat nu voor kwaad dacht me toen nog. Ieder jaar op 4 mei staan drommen simpelen om 8 uur 's avonds 2 minuten stil voor iets wat ze totaal niet begrepen hebben want ze zijn weer dezelfde fouten aan het maken en trappen weer in de mooie praatjes van de overheid en tegenwoordig ook in die van de ongekozenen in de EU. Deze simpele zielen werken mee aan hun eigen ondergang, maar helaas gaan ze het pas zien als het te laat is. Waarschuwen heeft geen zin want ze zijn door de media zo geconditioneerd dat het niet in ze op komt om te denken dat de EU en hun eigen overheid weleens aan de verkeerde kant zou staan. De lessen uit het verleden zijn niet geleerd en allang weer vergeten. Laten we 4 mei gewoon maar opheffen want niemand heeft ervan geleerd of gaat ervan leren.
02-03-2024, 02:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Juist om deze redenen stem ik op Europees niveau op PiratenPartij.
Misschien is het een beter idee om welke politicus of partij dan ook niet meer van een mandaat te voorzien door gewoon niet meer naar de stembus te gaan. Het idee dat er wel een politicus of partij zal zijn die de mensheid zal komen redden is achterhaald en nergens op gebaseerd.
(nieuwe anoniem)
Er zijn in deze kwestie geen goede ideeën: ga je niet stemmen dan is de reactie van het establishment en een hele zwik stemmers: "had je maar moeten stemmen, hoe weten ze anders wat ze moeten doen"; ga je wèl stemmen dan weet je vrijwel zeker dat elk radicaal kritisch geluid binnen de kortste keren geneutraliseerd wordt.
Kijk voor dat laatste eens naar wat er nu gebeurt met "grote winnaar" Wilders: grote kans dat exact de items waarop Wilders zoveel stemmen heeft gekregen vakkundig ondergesneeuwd gaan worden. Resultaat: gefrustreerde kiezers, die de volgende keer weer hetzelfde proberen en weer dezelfde behandeling krijgen. Een oneindig draaiend rad van (Pim) Fortuin.
Dus niet stemmen lijkt de betere optie.
Maar dacht je dat nationale of Europese parlementen zich ooit de legitimiteitsvraag gaan stellen wanneer nog maar een minderheid van stemgerechtigden op hen stemt? Of überhaupt dat risico gaan lopen?
Nog eerder gaan ze verkiezingsuitslagen vervalsen en berichten die dat vervolgens aan de kaak stellen tot "desinformatie" of "anti-institutioneel extremisme" of "Demokratiefeindlich" of weet ik wat bombarderen; de middelen daarvoor liggen klaar.
Nee, het behoud van de status quo zit volkomen dichtgetimmerd.
Om hier nog beweging in te krijgen zijn zeer onconventionele methodes nodig.
02-03-2024, 08:52 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe hou je identiteitsdiefstal en ander oneigenlijk gebruik buiten de deur?

Zal het uitkomen op het beschrevene in Openbaring 13:16-18?

Zie het volgende patent uit 2020.
W0 / 2020 / 060606
Cryptocurrency system using body activity data
02-03-2024, 10:04 door Anoniem
A) Het Europees Parlement claimt dat het gebruik van de digitale identiteit op een vrijwillige basis zal zijn.
B) Vanuit een speciale wallet-app voor smartphones en 'andere apparaten' moeten burgers zich kunnen identificeren
C) Grote platformen zullen worden verplicht om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren.
D) Daarnaast zouden er waarborgen zijn om discriminatie van mensen die de digitale wallet niet willen gebruiken te voorkomen.

A)
claimt : is gelijk aan vrijheid, eis, optie, voorrecht
Is er nog wat over van het inlegvelletje na de ukraine-referendum?
Hierna werd het adviserend referendum dan ook maar afgeschaft.
Ik vraag me af hoelang we die 'vrijheid' blijven behouden.

B)
Welke 'andere apparaten'? Is er een apparaat die niet door apple, meta, alphabet, ms op de markt is gebracht? Gaat EU zelf een 'ander apparaat' ontwikkelen en dat aanbieden aan de burger.
Een paspoort of ander id-bewijs wordt ook vanuit de overheid voorzien.
"moeten burgers" en "kunnen" in één zin. Welke houd stand in verloop van tijd?

C)
Welke "grote platformen"?
Als ze dat verplicht zijn, kan ik me dan nog wel op een andere manier identificeren, dus worden "grote platformen" óók verplicht om mijn 'voorrecht' (quoteA) te respecteren.
Want dit neigt naar de 'vrijheid' die de Jonge aangaf, dat je je niet hoeft te vaccineren, maar dan zonder geldig qr code er toch wel degelijk minder mogelijk was.

D)
Dus deze 'waarborgen' zullen niet zo verlopen zoals toendertijd met de qr code van éne H. de Jonge? Waarom geloof ik daar dan helemaal niets van?
Iets met: "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard "
Ik kan je zeggen adhv van dit politiek geneuzel, met deze 'loze' uitspraken, dat dat paard nog steeds in galop is!

En dus, ja , de enige zinnige partij, met zinnige uitspraken, die z'n naam helaas niet goed heeft gekozen, is de Piratenpartij.
02-03-2024, 10:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Juist om deze redenen stem ik op Europees niveau op PiratenPartij.

Misschien is het een beter idee om welke politicus of partij dan ook niet meer van een mandaat te voorzien door gewoon niet meer naar de stembus te gaan. Het idee dat er wel een politicus of partij zal zijn die de mensheid zal komen redden is achterhaald en nergens op gebaseerd.
Niet naar de stembus betekent dst je het eens bent met welke uitslag dan ook net als ongeldige /blankostemmen hebben ze geen invloed op een uitslag.
Het gaat uitsluitend over de verhouding in geldig uitgebrachte stemmen.
Dus als er uit 1 miljoen inwoners, er 3 een geldige stem uitbrengen dan zijn die 3 de bepalende stemmen, met verhouding 0/3, 1/3, 2/3, of 3/3...
02-03-2024, 10:59 door Anoniem
Zie hier de toespraak van Gerolf Annemans

Ik verzette mij gisteren tegen de European Digital Identity. De EU springt maar al te gretig op deze toegangspoort naar de QR-code-samenleving, de controle-maatschappij naar Chinees model. De digital wallet voor alle burgers is een gevaar voor onze vrijheden en voor onze privacy!

https://twitter.com/gannemans/status/1763258504314290467
02-03-2024, 11:44 door Anoniem
Het zal leiden tot nog verdere verharding in de diverse maatschappijen van Europa. Wat het nòg minder gezellig gaat maken. Het woord gezellig zelf is trouwens erg moeilijk te vertalen omdat het zo typisch Nederlands was. Bewust in verleden tijd geschreven, want het hele concept van gezellig is aan het verdwijnen.

Met krijgt meer en meer de pest in. Zeker met al die aandrang tot totale controle. Tot ver buiten de verantwoordelijkheden van de staat. Daardoor krijg je weer meer stemmen op groeperingen die dan maar van de hele democratische rechtsstaat af willen. Ze worden nog (extreem) rechts genoemd, maar als je ze goed bekijkt zijn ze helemaal niet rechts maar eenvoudig overal tegen. Het devies in de ijskast is meer, breek alles maar af en begin maar overnieuw. Want dit kan zo niet langer en dat vindt een groeiende groep van iedereen. Dus we hebben eigenlijk nu al absoluut gelijk. Terwijl ze geen enkel beter alternatief hebben. Ook niet nodig zolang het maar stemmen blijft trekken.

Als er op die manier iets de lul gaat zijn, dan is het wel het woord gezellig. Een proces dat trouwens al jaren bezig is. Met het zien van de staat als een bedrijf dat beter gemanaged moest worden, maar de staat ìs helemaal geen bedrijf of BV. De opkomst van Fortuyn en alles wat daarna zich kwam melden voor zetels. Omdat de politiek een spiegel van de cultuur is, terwijl de politiek altijd graag uitvent dat ze de cultuur kunnen veranderen terwijl ze dat helemaal niet kunnen (die vlieger gaat zelfs in rusland op!), krijg je dan een zichzelf verergend geheel. Wat niet enkel ten koste gaat van de gezelligheid, maar ook aan de economische bedrijvigheid, de zin om nog iets te gaan ondernemen, de vrijheid en de vooruitgang. Wat dan ook weer slagaders gaat blootleggen op gebied van nationale en europese veiligheid. Vogels voor de kat, maakt niet uit of die nou poetin heet of trump, maar die gaan met de prijzen lopen. Die zitten nu al gebakken, mits met wat geduld, want we hebben zelf niet meer door hoe gretiger we onze eigen kerstbomen al in de fik zitten te steken. Voordat het kerstmis is.

Neemt trouwens niet weg dat ik u allen een gezellige zaterdag wens. Voor wie zich nog kan herrinneren wat dat was dan. Misschien kunnen ze in je Europese ID aangeven dat je bekend bent met het woord, zodat er wellicht nog iemand een glimlach van krijgt.
02-03-2024, 12:36 door Anoniem
Ook Nederland heeft niets meer in te brengen in de EU.

Het commentaar van Nederland:
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/CRE-9-2024-02-28-ITM-024_EN.html

Michiel Hoogeveen, namens de ECR-Fractie. – Voorzitter, hoe de Europese digitale identiteit tot stand is gekomen, is een belediging voor de democratie. In het Nederlandse parlement werd in december 2022 een motie bij meerderheid aangenomen, waarbij staatssecretaris van Digitalisering Van Huffelen werd opgeroepen niet in te stemmen met de Raadsconclusies over de Europese digitale identiteit. Deze brengt namelijk ernstige risico’s met zich mee, zoals de centrale opslag van data en onveilig gebruikte technieken. Van Huffelen legde dit naast zich neer en stemde toch voor.

Het Nederlandse kabinet heeft dus ingestemd met een Europese wet waar de Tweede Kamer expliciet nee tegen heeft gezegd. Als in de EU nationale parlementen worden genegeerd, waarom zijn ze er dan überhaupt nog? De mensen die hierover moeten beslissen, zijn de Nederlandse kiezers via onze democratische mechanismen en procedures. Als we daartoe niet bereid zijn, dan kunnen we net zo goed onze nationale parlementen meteen sluiten en veranderen in een museum.
02-03-2024, 13:46 door Anoniem
De Nederlandse regering doet zoiets nu constant, ook nog eer er een parlementair debat zou plaatsvinden.

De demissionaire status maakt dit handelen alleen nog maar eenvoudiger, maar niet democratischer.

Bestaat Nederland in feite nog wel in die zin? Of is het steeds over ons zonder ons.
02-03-2024, 20:30 door Anoniem
Door Anoniem: De Nederlandse regering doet zoiets nu constant, ook nog eer er een parlementair debat zou plaatsvinden.

De demissionaire status maakt dit handelen alleen nog maar eenvoudiger, maar niet democratischer.

Bestaat Nederland in feite nog wel in die zin? Of is het steeds over ons zonder ons.

Europapa doet het fantastisch.
03-03-2024, 19:15 door Anoniem
@ anoniem van 20:30,

Ook een manier om te zeggen dat elke democratie zich op de lange duur
zal gaan ontwikkelen tot een soort van totalitair systeem.

Dat heeft de geschiedenis ons al meermalen willen leren,
maar we moeten het tot onze schade en schande steeds opnieuw gaan ontdekken.

Lees Gibson er maar eens op na over de neergang van het Late Romeinse Rijk,
zelfs de Spartanen waren er al eerder aan onderhevig geweest.

Er bestond altijd een vorm van slavernij, die weggeredeneerd werd met het uitzicht op een beter hiernamaals.
En de massa zwichtte er steeds weer voor na flink te zijn bang gemaakt.
03-03-2024, 22:01 door Anoniem
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240223IPR18095/meps-back-plans-for-an-eu-wide-digital-wallet
3e punt "The wallet is to be used on a strictly voluntary basis"

Nou dan gebruiken we het toch gewoon niet, net als het EHDS en andere onzin.
04-03-2024, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240223IPR18095/meps-back-plans-for-an-eu-wide-digital-wallet
3e punt "The wallet is to be used on a strictly voluntary basis"

Nou dan gebruiken we het toch gewoon niet, net als het EHDS en andere onzin.

Nee, nu is het nog niet verplicht. Maar het zal vast wel verplicht worden bij een volgende pandemie.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.