image

Overheid investeert 4 miljoen euro om digitale dienstverlening te verbeteren

maandag 4 maart 2024, 10:46 door Redactie, 6 reacties

De overheid heeft vier miljoen euro beschikbaar gesteld om de digitale dienstverlening aan burgers te verbeteren. Overheidsdiensten kunnen het geld via het Innovatiebudget Digitale Overheid aanvragen. Vorig jaar ging het innovatiebudget naar onder andere een Digitale Identiteit Wallet om woondiscriminatie te voorkomen, een scan die mkb-bedrijven test op hun digitale weerbaarheid en het toepassen van synthetische data, waarbij gegevens van nepindividuen worden gebruikt.

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt innovatieve dienstverlening van groot belang", zo stelt het platform Digitale Overheid dat onder het ministerie valt. "In de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren speelt innovatie een belangrijke rol. Het innovatiebudget is een bedrag van 4 miljoen euro bedoeld om projecten op te starten, op te schalen of te borgen. Zo kan men de digitale dienstverlening van de overheid verbeteren."

Een jury bepaalt uiteindelijk welke overheidsprojecten en vraagstukken een bijdrage krijgen. Zo moet elk voorstel aan een aantal harde eisen voldoen. Daarnaast zijn er een aantal criteria die worden meegewogen, zoals het onderscheidend vermogen, betrokkenheid van gebruikers en herbruikbaarheid van de innovatie.

Reacties (6)
04-03-2024, 11:04 door majortom
Ik had liever een budget gezien om analoge dienstverlening door de overheid te verbeteren.
04-03-2024, 14:25 door Anoniem
4 miljoen? Met de huidige implementatiestandaard binnen de overheid zal dat 3 servers en een keyboard opleveren
04-03-2024, 16:26 door Anoniem
Door majortom: Ik had liever een budget gezien om analoge dienstverlening door de overheid te verbeteren.
Ja, dit aantachtgebied lijkt wel actief te worden genegeerd in bestuurlijk Nederland. Het is net alsof alles wat niet digitaal is als achterlijk wordt gezien, terwijl er veel voor te zeggen is om ook de niet-digitale opties in leven te houden.

Maar hoe dan ook, 4 miljoen is op welk gebied dan ook een druppel op een gloeiende plaat.
04-03-2024, 19:48 door Anoniem
4 miljoen... 4 miljard... Het is alsof je een luie koe voortduwt, als mensen er geen initiatief in nemen of er geen interesse in hebben gaat geld niet helpen, ergens kan ik me dat wel voorstellen, niet iedereen heeft behoefte aan deze digitalisering met goede redenen.
Mensen hebben de juiste stimulans nodig, een reden om het wel te doen, een beetje zoals van die stickertjes in een rekenschrift van een kind.
Misschien kunnen we het "leuker" maken, en speelser.
...Maar ik heb geen idee hoe we dat voor elkaar zouden moeten krijgen, lol!
Misschien grotere toetsen op het scherm, duidelijke simpele grote koeienletters en een grote rode hulpknop onderaan een interface.
En misschien een groen schattig olifantje als embleem.
04-03-2024, 20:30 door Anoniem
Je krijgt ook vrijwel niemand meer te spreken of straks een chatbot van de overheid. Big Tech idem dito.
04-03-2024, 21:20 door Anoniem
Door Anoniem: Je krijgt ook vrijwel niemand meer te spreken of straks een chatbot van de overheid. Big Tech idem dito.
Ik me wel bij een loket vervoegen, maar daar zit ook een chatbot van de overheid tegenover me.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.