image

Signal ziet gebruikers niet snel berichten naar WhatsApp sturen

dinsdag 5 maart 2024, 11:29 door Redactie, 13 reacties

Het zal niet snel gebeuren dat gebruikers van chatapp Signal berichten naar WhatsApp-gebruikers kunnen sturen, zo stelt Meredith Whittaker, president van Signal. Grote platforms, waaronder WhatsApp, moeten vanaf deze maand aan de Europese Digital Markets Act voldoen. Als onderdeel van de nieuwe wetgeving moeten grote chatdiensten interoperabel worden, zodat gebruikers berichten van de ene naar de andere berichtendienst kunnen sturen.

WhatsApp kondigde onlangs aan dat het bezig is met de voorbereidingen om dit mogelijk te maken. Zowel Signal als WhatsApp maken gebruik van het Signal-protocol voor het end-to-end versleutelen van berichten. Toch zal het nog wel even duren voordat communicatie tussen Signal en WhatsApp mogelijk is. "Signal kan niet zomaar met een ander chatplatform communiceren, zonder dat die eerst hun privacylat aanzienlijk hoger leggen", zo laat ze tegenover TechCrunch weten.

Zelfs in het geval andere chatdiensten al met het Signal-protocol werken zijn er obstakels die interoperabiliteit lastig maken. "We versleutelen niet alleen de inhoud van berichten via het Signal-protocol. We versleutelen metadata, we versleutelen profielnaam, je profielfoto, wie erin je contactenlijst staat, met wie je praat, wanneer je met ze praat. Dat moet over de hele linie het niveau van privacy en security zijn voordat we toestemming geven om interoperabel te zijn."

Whittaker is zelfs bang dat het tegenovergestelde zal gebeuren, waarbij security en privacy in de naam van gemak worden afgezwakt. Het kan zelfs de standaard van privacy verlagen, waarbij er een grote organisatie komt die partijen die om privacy vragen een marginale positie geeft, zo waarschuwt ze.

Reacties (13)
05-03-2024, 12:21 door Anoniem
Whatsapp gebruikers zijn groen, Signal is blauw, dat gaat inderdaad niet samen volgens de colorshaming van Apple.
Hopelijk doet WhatsApp niet een soortgelijk smerig truucje.
05-03-2024, 12:38 door Anoniem
Gewoon die inferieure platformen standaard black-listen op applicatie niveau ter bescherming en awareness.

En/of start elke chat/dag met "jouw applicatie voldoet niet aan de standaard van platform/app x" zie lijst x (https://www.freie-messenger.de/dateien/system/Messenger_NL.PDF?platform=signal o.d ) voor alternatieven die de privacy van jouw en je gesprekspartner evengoed respecteren.
05-03-2024, 12:58 door Anoniem
Daarom adviseert de NCTV ook aan Kaag om Signal te gebruiken
Ze snappen heel goed hoe het werkt daar in Den Haag
vanwege open overheid
05-03-2024, 13:01 door Anoniem
En wat als ze dat niet gaan doen of als het niet gaat lukken.
Ik gebruik juist Signal omdat ik niets te maken wil hebben met dat k*t facebook.
Wordt het dan verboden, gaan ze dan boetes opleggen net zolang tot Signal zelf de stekker uit de EU servers trekt.
Die achterlijke EU moet zich ook overal tegenaan bemoeien.
Was ooit bedoeld om zich bezig te houden met een aantal kernzaken, maar net zoals altijd gaan ze zelf wel weer nieuwe dingen bedenken om zich mee te bezigen. Als ze dit gedaan hebben dan bedenken ze weer iets nieuws om te gaan doen. Ad infinitum..
05-03-2024, 13:23 door johanw
Door Anoniem: En wat als ze dat niet gaan doen of als het niet gaat lukken.
Niks. Signal valt als non-profit sowieso niet onder deze regelgeving (nog afgezien van het feit dat ze daar ook te klein voor zijn maar dat kan natuurlijk veranderen).
05-03-2024, 16:26 door Anoniem
Maak je geen zorgen mijn lieve schaapjes.

https://english.almayadeen.net/articles/analysis/signal-facing-collapse-after-cia-cuts-funding

En slaap gerust verder.
05-03-2024, 17:34 door Anoniem
Je kunt mensen die op Signal zitten en willen whatsappen ook gewoon zeggen 'hier is de link naar whatsapp'... als je toch niets geeft om privacy en security kun je gewoon ook het product van meta gebruiken.
06-03-2024, 10:14 door Anoniem
WhatsApp gebruikers betreden Signal;
https://youtu.be/pKoAaHSMmkQ&t=40
There goes the neighbourhood...
06-03-2024, 12:59 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon die inferieure platformen standaard black-listen op applicatie niveau ter bescherming en awareness.

En/of start elke chat/dag met "jouw applicatie voldoet niet aan de standaard van platform/app x" zie lijst x (https://www.freie-messenger.de/dateien/system/Messenger_NL.PDF?platform=signal o.d ) voor alternatieven die de privacy van jouw en je gesprekspartner evengoed respecteren.

Je hebt beslist veel vrienden die je ontzettend gezellig vinden en graag met je chatten.

Heb je ze ook overtuigd van Linux op de desktop en PGP voor e-mail ?
06-03-2024, 14:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Je hebt beslist veel vrienden die je ontzettend gezellig vinden en graag met je chatten.

Heb je ze ook overtuigd van Linux op de desktop en PGP voor e-mail ?
Grappig dat je er een overstap naar Linux bij betrekt, dit is namelijk hoe Microsoft/Windows dit doet, en men slikt dergelijke bemoeienis/opdringerigheid dan gewoon, waarvan een groot deel zich er dan gewoon door laat leiden, dus zou ik dat probleem niet zien voor die groep gebruikers.
06-03-2024, 16:39 door Anoniem
Door Anoniem: Maak je geen zorgen mijn lieve schaapjes.

https://english.almayadeen.net/articles/analysis/signal-facing-collapse-after-cia-cuts-funding

En slaap gerust verder.

Als iemand slaapt zal jij dat zijn, want een beetje meer onderzoek doen zou geen kwaad kunnen voordat je dit soort onzinartikels als waarheid aanneemt en verder verspreidt. Zie ook tweet Meredith Whittaker hierover:

https://twitter.com/mer__edith/status/1731972111269581017?t=QN6iux0pm5utnyxO86m-mw&s=19

Onzin dus. Sorry dat ik je wakker maak
06-03-2024, 16:59 door Anoniem
Ik gebruik vaak TORchat en Briar, die hebben dit probleem niet. (Eigen apparaat is server, geen bemoeienis van bedrijven en overheden, geen achyerdeurtjes)
06-03-2024, 17:02 door Anoniem
Onionshare bedoelde ik, niet TORchat, lol.
Onionshare kan eveneens worden gebruikt om te chatten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.