image

Belgische fotografen tegen gratis pasfoto's door gemeenten: 'broodroof'

woensdag 6 maart 2024, 11:15 door Redactie, 16 reacties

Belgische fotografen zijn een campagne gestart tegen gemeenten die zelf gratis pasfoto's van inwoners maken voor een identiteitsbewijs. "Broodroof", zo vinden ze. Zeven van de tien Belgische gemeenten bieden inwoners inmiddels de mogelijkheid, of zijn dit van plan, om via Live Enrollment­ een pasfoto te maken. Die wordt dan voor het paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gebruikt.

"In het kader van de strijd tegen de identiteitsfraude stelde de FOD Buitenlandse Zaken fotoapparatuur ter beschikking van het lokaal bestuur. De digitale foto's (of Live Enrollment-systeem) bestrijden niet alleen de identiteitsfraude, ook zijn ze gratis, recent en voldoen ze aan de normen. Ze nemen de foto's dus aan het loket", aldus de uitleg van het systeem door Belgische gemeenten.

Belgische fotografen waarschuwen voor de gevolgen van het systeem. "Indien alle gemeenten zouden overstappen op het live enrollment systeem, zou dit grote financiële gevolgen hebben voor veel lokale fotografen. Aangezien pasfoto’s een aanzienlijk deel van de omzet van professionele fotografen uitmaken, zou het wegvallen van deze inkomstenbron voor velen een faillissement betekenen." De fotografen stellen dat als live enrollment in heel België wordt uitgerold, de meeste fotocabines in het land zullen verdwijnen.

"We zijn al een hele tijd in gesprek met de overheid waarin wij aangeven dat wij apparatuur kunnen voorzien met een digitaal veilig platform om identiteitsvervalsing tegen te gaan. Heel wat landen doen het op die manier: ze zetten in op fraudebestrijding, maar laten het maken van de pasfoto’s aan de privé. Als zoiets in Frankrijk of Engeland kan, waarom dan niet bij ons?", zegt Mieke Coppieters van beroepsfotografen.be, de Belgische beroepsvereniging voor fotografen, tegenover Het Nieuwsblad.

"Het is duidelijk dat taken die deskundig en veilig kunnen worden uitgevoerd door de privésector niet moeten worden overgedragen aan de staat, en zeker niet ten koste van de lokale economie", aldus de fotografen op de campagnewebsite 'Stop Live Enrollment'. Daarop worden burgers opgeroepen om een petitie tegen live enrollment te tekenen.

Reacties (16)
06-03-2024, 12:14 door Anoniem
Deze fotografen werken gewoon van thuis uit en je moet meestal op een obscuur uur voor maar een paar minuten binnengaan om dan een foto met de kwaliteit zoals in een een pasfoto-hokje voor 30 euro te laten maken.

Voor mij hoeft dat niet.
06-03-2024, 12:24 door Anoniem
"Het is duidelijk dat taken die deskundig en veilig kunnen worden uitgevoerd door de privésector niet moeten worden overgedragen aan de staat, en zeker niet ten koste van de lokale economie", aldus de fotografen op de campagnewebsite 'Stop Live Enrollment'. Daarop worden burgers opgeroepen om een petitie tegen live enrollment te tekenen.

Veilig... Maar ik moet wel eerst langs een andere lokatie om een foto te laten maken. Waarvan ik er 4 krijg... Waarvan ik de meeste niet kan hergebruiken.

Ik zou veel liever mijn foto willen laten maken bij de gemeente. Veel sneller en gemakkelijker.
06-03-2024, 12:33 door Anoniem
En dat is erg omdat? Als dat je zaak overeind houdt als beroeps fotograaf dan zit je in verkeerde beroep.

Ik ga naar een fotograaf om hun kennis, inovatie en visie niet om het kunstje van een klik maken op een apparaat met autocorrectie en stabilsering want dat kan ik zelf ook. Dus waarom zou ik betalen voor een kunstje dat ik A zelf kan B goedkoper kan en C sneller kan. Als dat je verdien model was tja dan ga je maar failiet. Had je maar moeten ondernemen risico spreiden en een uniek iets aan moeten bieden.

Kan ik mooie trouwfotos of portretten maken oh nee absoluut niet. Kan ik een pasfoto maken absoluut en doe het zelf al jaren als de grootste kluns met foto's maken en die komen er ook gewoon doorheen qua goedkeuring.
06-03-2024, 12:36 door Anoniem
Ik doe het altijd zelf, mensen vindnen mij altijd een Jan met de korte naam, misschien bedoelen ze mijn hoofd...
06-03-2024, 13:24 door Anoniem
Ik wil wel een tegen campaigne beginnen. Stop fotografen die denken dat de wereld van hun is. "Je bent geen graaf maar fotograaf" lijkt me de juiste titel.
06-03-2024, 13:41 door johanw
Aangezien pasfoto’s een aanzienlijk deel van de omzet van professionele fotografen uitmaken, zou het wegvallen van deze inkomstenbron voor velen een faillissement betekenen."
Als gedwongen winkelnering je zaak overeind moet houden ga dan maar liever failliet.
06-03-2024, 14:06 door Anoniem
Hij doet dit, hij doet dat.... En wat heb je nu zelf allemaal (niet) gedaan?
Als pasfoto's geen bijzaak zijn in "fotofrafie" dan is er iets echt niet goed met je zaakvoering...

4 foto's 30 euro, ik heb al 2x gehad dat de gemeente ze afkeurde, toen was de fotograaf alweer dicht en daar sta je dan :P

Fijn weekend alvast!
06-03-2024, 14:39 door Anoniem
In Belgische ambassades en consulaten, naar ik weet, is dit al jaren gebruikelijk. Wat bepaald niet dom is. Want je weet als uitgever van de papieren in elk geval helemaal zeker dat de benodigde foto echt en onbewerkt van de persoon is die voor je staat. Is de foto niet goed, maken ze er gewoon ter plaatse nog eentje. Wat een enorme hoop gedoe scheelt!

Heb je de pech dat je Nederlander bent, dan moet je in het buitenland een jezuseind reizen, vaak ook een hotel nemen daardoor. Maar eerst een hele ingewikkelde pdf afdrukken voor een fotograaf ergens. Met allemaal eisen. Dat mijn bril dan spiegelt en dus af moet, daar kan ik nog inkomen. Maar dat je niet mag lachen vind ik echt te erg. Zelfs niet een beetje. Waardoor, als je er eenmaal bent, met je online afspraak die doorgaans pas dik een maand later kan, dan kan het dus nog steeds zijn dat je foto wordt afgekeurd. Omdat je te veel op Mona Lisa lijkt en we zien nog steeds een lachje. Dan kunnen ze je prima zien, door het doorgaans kogelvrije glas, overdadig duidelijk dat je het echt zelf bent, maar die foto is niet goed.

Dat doen de Belgen veel slimmer. Heb je mazzel, komt de consul of ambassadeur zelf ook nog even voorbij om een Belgisch chocolaatje uit te delen. Dat je ook eventjes weer het gevoel hebt dat je thuis bent daar. Als staatsburger. Het zijn die kleine aangenaamheden juist. Zeker als je niet mag lachen op een foto.
06-03-2024, 15:04 door Anoniem
De Gemeente Reiniging is ook broodroof van commerciele partijen.
De EOD is ook broodroof van commerciele partijen (die enkel bommen detecteren, en nooit ontmanteling doen)
Etc, etc.
06-03-2024, 15:43 door Anoniem
Ach, sinds de digitalisering van foto's zijn ze wel meer inkomsten kwijtgeraakt. Verkoop van fotorolletjes en ze vervolgens ontwikkelen in de DoKa. Hebben ze toen ook een campagne gestart tegen de canons, samsungs en apples?
06-03-2024, 16:31 door Anoniem
Door Anoniem: Ach, sinds de digitalisering van foto's zijn ze wel meer inkomsten kwijtgeraakt. Verkoop van fotorolletjes en ze vervolgens ontwikkelen in de DoKa. Hebben ze toen ook een campagne gestart tegen de canons, samsungs en apples?

Misschien omdat dit de definitieve “ financiële doodklap “ is voor deze groep?
Ik kan me hun zorgen wel voorstellen.
06-03-2024, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ach, sinds de digitalisering van foto's zijn ze wel meer inkomsten kwijtgeraakt. Verkoop van fotorolletjes en ze vervolgens ontwikkelen in de DoKa. Hebben ze toen ook een campagne gestart tegen de canons, samsungs en apples?

Misschien omdat dit de definitieve “ financiële doodklap “ is voor deze groep?
Ik kan me hun zorgen wel voorstellen.
Ik ken het gevoel wel als amateur(hobbie)fotograaf, met al die tools, smartphones die steeds beter worden wens ik soms dat die dingen niet bestaan, maar aan de andere kant is het altijd goed om je niet op één ding te richten en ook andere mogelijkheden bekijkt.
06-03-2024, 18:20 door Briolet
Het is blijkbaar gemakkelijk verdiend geld voor de fotografen. Dat houdt ook in dat de consument gedwongen wordt om te veel geld voor een paspoort of rijbewijs uit te geven.

Dat foto's maken is zo lucratief dat hier in het dorp ook de "Primera" en "het onderdelenhuis" zulke pasfoto's zijn gaan maken. Concurrentie is goed voor een eerlijke prijs van zo'n product.
06-03-2024, 18:34 door Anoniem
Door Anoniem: Hij doet dit, hij doet dat.... En wat heb je nu zelf allemaal (niet) gedaan?
Als pasfoto's geen bijzaak zijn in "fotofrafie" dan is er iets echt niet goed met je zaakvoering...

4 foto's 30 euro, ik heb al 2x gehad dat de gemeente ze afkeurde, toen was de fotograaf alweer dicht en daar sta je dan :P

Fijn weekend alvast!
In Ons Dorp werkt het anders. Als de pasfoto van de dorpsfotograaf komt (dat ziet de gemeenteambtenaar aan het hoesje), dan zijn ze gelijk goedgekeurd. Zo niet, afkeur en laat maar nieuwe maken.
07-03-2024, 01:54 door Anoniem
Ik maak ze al 20 jaar zelf. Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit. Lamp op je bakkes, achtergrond egaal maken, even googlen op fotomatrix overheid, beetje bijsnijden en klaar. Naar de printshop of de buurman (wel op echt fotopapier) of anders wat duurder bij de Hema 2,50 opstartkosten + 0,39 voor de foto waar er dan 6 op passen. Goedkoper dan €15 voor 4.

Iedere keer weer "ja deze foto is een beetje raar, ik keur het niet goed hoor". En dan zeg je "sorry hoor maar dat is echt bullshit. Hij voldoet aan alle regels en maten, pak de fotomatrix er maar bij". Dan gaan ze even met een collega overleggen en dan is ie goedgekeurd.

Als je inkomen bestaat uit pasfoto's maken met een marge van 1500%, dan mag je van mij harder huilen. Dit had al 20 jaar geleden, vanaf het moment dat zelfs particulieren een digitale camera konden betalen, gedigitaliseerd moeten worden.
07-03-2024, 11:45 door Anoniem
Zo snel mogelijk ook in Nederland doorvoeren ! Simpel pasfotootje laten maken 10 Euro.
Dit kan toch ook anders. Sorry fotografen, heb niets tegen jullie, maar van mij mag het anders...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.