image

Franse privacytoezichthouder waarschuwt: recreatieve dna-tests zijn verboden

donderdag 7 maart 2024, 13:19 door Redactie, 6 reacties

De Franse privacytoezichthouder CNIL heeft Fransen gewaarschuwd om geen recreatieve dna-tests aan te schaffen, aangezien dat verboden is en kan worden bestraft met een boete van ruim 3700 euro. Ook het aanbieden van recreatieve dna-tests in Frankrijk is niet toegestaan. Daarop staat een boete van 15.000 euro en een jaar gevangenisstraf.

Er zijn allerlei bedrijven zoals 23andMe, Family Tree en MyHeritage waar mensen hun dna kunnen laten testen om te zien waar hun voorouders vandaan komen en in contact te komen met andere familieleden op het platform. Daarnaast kan er vaak ook worden getest op gezondheidsgerelateerde zaken. Vorig jaar kreeg dna-testbedrijf 23andMe met een groot datalek te maken.

Ook de Franse privacytoezichthouder wijst naar dit datalek. Hij stelt dat dna-testbedrijven veel gegevens over hun gebruikers verzamelen die veel waard zijn. Daarnaast kunnen datalekken grote gevolgen hebben, zoals het datalek bij 23andMe liet zien. Daar werden de afstammingsgegevens van 6,9 miljoen gebruikers buitgemaakt. "In tegenstelling tot een wachtwoord is het niet mogelijk om je dna te veranderen", aldus de Franse toezichthouder.

Reacties (6)
07-03-2024, 13:49 door Anoniem
En heeft die Franse wet dan ook een definitie opgenomen van wat een "recreatieve dna-test" omvat?
Want als bedrijven zoals 23andMe, Family Tree en MyHeritage ook testen op gezondheidsgerelateerde zaken, dan is het toch een medisch product ipv. recreatief?
07-03-2024, 15:22 door Anoniem
Eindelijk is het ergens verboden. Die bedrijven zijn een zegen voor opsporingsdiensten die zo DNA kunnen plaatsten tot in de verre familie van verkregen DNA.

Het zal mij niets berbazen dat die bedrijven zijn opgericht met oogpunt wat ik hierboven aangaf.
07-03-2024, 16:23 door Anoniem
Als er dan toch al in recreatief DNA gehandeld wordt, is deze op lucratieve wijze te wijzigen ook. Het gaat buitengewoon ongezellig worden nu politie- (beveiligingsbedrijven met BOA's) en militaire diensten (PMC's) geprivatiseerd zijn, en in de toekomst nog verder overgelaten gaan worden aan marktwerking.
07-03-2024, 19:54 door Anoniem
Buiten dat deze bedrijven de dna gegevens delen met o.a. de FBI voor opsporingsdoeleinden. Stond ergens bij Myheritage in de voorwaarden opgenomen. Via de FBI krijgen andere opsporingsdiensten er ook toegang toe dus voor je het weet staan jou dna gegevens in een dna databank. De natte droom van vele EU dictators, een complete databank van het EU plebs. Koppelen aan het EU ausweis en daaraan weer de CDBC. Kortom, complete controle van het plebs.
Nu schijnt het al helemaal niet meer uit te maken of je nog DNA afgeeft omdat de DNA database nu al iets van een 90% match zou moeten genereren, omdat we allemaal ergens in de verte familie van elkaar zijn. Trace is dus vrij snel in een bepaalde richtig gemaakt. Of dit is natuurlijk blufpoker om ons doen laten geloven dat ze iedereen vrij makkelijk kunnen opsporen op basis van gevonden DNA sporen. Alleen lossen die cold cases zich maar niet op, ondanks alle dna die ze daarbij hebben.
07-03-2024, 21:09 door Anoniem
Door Anoniem: Buiten dat deze bedrijven de dna gegevens delen met o.a. de FBI voor opsporingsdoeleinden. Stond ergens bij Myheritage in de voorwaarden opgenomen. Via de FBI krijgen andere opsporingsdiensten er ook toegang toe dus voor je het weet staan jou dna gegevens in een dna databank. De natte droom van vele EU dictators, een complete databank van het EU plebs. Koppelen aan het EU ausweis en daaraan weer de CDBC. Kortom, complete controle van het plebs.
Nu schijnt het al helemaal niet meer uit te maken of je nog DNA afgeeft omdat de DNA database nu al iets van een 90% match zou moeten genereren, omdat we allemaal ergens in de verte familie van elkaar zijn. Trace is dus vrij snel in een bepaalde richtig gemaakt. Of dit is natuurlijk blufpoker om ons doen laten geloven dat ze iedereen vrij makkelijk kunnen opsporen op basis van gevonden DNA sporen. Alleen lossen die cold cases zich maar niet op, ondanks alle dna die ze daarbij hebben.
fingerprinting is een oude techniek met plakbandjes en grafiet. Misschien dat er binnenkort mooie scoops naar buiten komen.
08-03-2024, 08:36 door Anoniem
Door Anoniem: En heeft die Franse wet dan ook een definitie opgenomen van wat een "recreatieve dna-test" omvat?
Vast niet. Moet dat dan? Als je even een zoekopdracht op "recreatieve dna-test" doet zal je zien dat het inderdaad vaak zo genoemd wordt. Als dat is hoe erover gepraat en geschreven wordt is het niet vreemd dat CNIL die formulering ook gebruikt. De inleiding op de gelinkte pagina van CNIL, in het Nederlands vertaald door de tegenwoordig in Firefox ingebouwde vertaler, luidt:
Genetische tests die als een kit op het internet worden verkocht, met name voor genealogische doeleinden, zijn zeer succesvol. Het gebruik ervan wordt beschreven als "recreatief" en brengt het niettemin risico's met zich mee die verband houden met de betrouwbaarheid van de resultaten en het gebrek aan transparantie over het gebruik van de verzamelde gevoelige persoonsgegevens.

Want als bedrijven zoals 23andMe, Family Tree en MyHeritage ook testen op gezondheidsgerelateerde zaken, dan is het toch een medisch product ipv. recreatief?
Je gebruikt zelf het woord "ook". Wat dacht je van: naast recreatief ook medisch? De ene kwalificatie hoeft de andere niet meteen uit te sluiten. Er zullen inderdaad mensen zijn die het gebruiken omdat ze benieuwd zijn naar gezondheidsgerelateerde zaken, en voor die mensen voor wie het niet alleen leuk om te weten is zal het niet meer recreatief zijn. Maar ik betwijfel of deze bedrijven gecertificeerd zijn om medische onderzoeken te doen. Een arts zal dit soort onderzoeken laten doen door een gecertificeerd laboratorium en niet door deze bedrijven. Ik zou zelf de term "medisch" daar dan ook niet voor gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.