image

Veel Vlamingen voelen zich gedwongen mee te doen met de digitalisering

zondag 10 maart 2024, 09:10 door Redactie, 8 reacties

Veel Vlamingen vinden de ontwikkelingen op het gebied van de digitalisering te snel gaan en voelen zich gedwongen mee te doen, zo blijkt uit onderzoek van het Belgische onderzoekscentrum imec. Sinds 2009 worden via de imec.digimeter trends rond bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart gebracht. Volgens de onderzoekers, die bijna drieduizend Vlamingen ondervroegen, digitaliseert de Vlaamse samenleving steeds verder, maar kan niet iedereen meekomen.

Bijna veertig procent van de ondervraagde Vlamingen gaat wel aan de slag met die technologie, maar voelt zich daarin tegelijkertijd gedwongen. De helft van de Vlamingen geeft eveneens aan dat technologische veranderingen en innovaties te vlug na elkaar komen. Zo blijkt dat Vlamingen bankzaken vaker online moeten regelen dan ze eigenlijk willen. Ook blijkt dat het invullen van de belastingaangifte en communicatie met de overheid vaker online plaatsvindt dan gewenst.

"We spreken hier dus over de ‘digitale kloof’ waarbij er een verschil te zien is op vlak van toegang, vaardigheden en attitudes tussen diegenen die hier klaar voor zijn en diegenen voor wie het allemaal wat te snel gaat", zo stellen de onderzoekers. Die voegen toe dat organisaties en samenleving niet blind mogen zijn voor de groep die wel behoefte heeft aan offline dienstverlening. Het gaat dan niet alleen om shoppen, maar ook voor burgerzaken, voor het raadplegen van de doktersgegevens, voor bankzaken en voor overheidscommunicatie.

"Op het pad richting een inclusieve digitale transformatie zien we een nog steeds overwegend positieve, maar alsmaar minder naïeve Vlaming ten aanzien van technologie; maar ook de kiem voor uitdiepende kloven en weerstand die moeten worden overwonnen, en vaardigheden en vertrouwen die moeten worden gewonnen", concluderen de onderzoekers.

Jongeren niet digitaal vaardig

Volgens Erik Gilissen, Kamerlid van Vlaams Belang, zijn het niet alleen ouderen die moeite hebben om met de digitalisering mee te komen. "Ook een op drie jongeren geeft aan sommige digitale toepassingen niet goed te begrijpen. Op het eerste zicht lijkt het prima te lukken, ze zitten op Facebook en gebruiken de zoekmachine van Google. Maar die relatief eenvoudige digitale handelingen maken hen nog niet digitaal vaardig."

Gilissen stelt dat deze jongeren voor het aanvragen van documenten, bankzaken en belastingaangiftes noodgedwongen een beroep moeten doen op de hulp van familie, vrienden of buren. "Die hebben daar jammer genoeg niet altijd de tijd of het geduld voor. Dat leidt op termijn tot een vorm van sociale uitsluiting. Een aanzienlijk deel van de bevolking kan door de digitale kloof onvoldoende deelnemen aan de samenleving of gebruikmaken van voorzieningen die voor hen bedoeld zijn."

Reacties (8)
10-03-2024, 09:16 door Anoniem
Niet alleen Vlamingen hoor.
10-03-2024, 09:17 door Anoniem
Zal in Nederland niet anders zijn.
Hou het simpel en vooral veilig.
Stress is niet goed voor je gezondheid.
10-03-2024, 09:23 door Anoniem
We spreken hier dus over de ‘digitale kloof’ waarbij er een verschil te zien is op vlak van toegang, vaardigheden en attitudes tussen diegenen die hier klaar voor zijn en diegenen voor wie het allemaal wat te snel gaat", zo stellen de onderzoekers.
Of die hebben enkele behoefte om alles digitaal te doen, waarom wordt je digitaal onvaardig genoemd als
je dit gewoon niet wil ?
10-03-2024, 11:00 door Anoniem
Ik denk dat je ook de vraag moet stellen waarom het perse allemaal digitaal moet en waarom er naast het digitale het analoge gedeelte niet kan blijven voortbestaan. Geld kan het niet zijn want alles digitaal is in regel niet per definitie goedkoper dan een hybride oplossing. Nu moet ik zelf niet meer denken om de belastingaangifte nog op papier te moeten doen maar ik kan me voorstellen dat er voldoende mensen zijn, niet alleen de ouderen, die dat nog graag analoog via de papieren aangifte willen doen.
Het zelfde geld voor analoog geld. Er wordt gepusht om zoveel mogelijk digitaal te betalen, met als reden uiteraard dat de CDBC (de ultieme natte droom qua controle van een beetje Nationaal Socialist) dan makkelijk kan worden ingevoerd. Maar is dat wel een wenselijke ontwikkeling? Wat is er tegen contant analoog geld? Je bent geen crimineel als je contant wil betalen of contant uitbetaald wil worden. Dat is wel wat de media er graag van maakt, maar die moet je sowieso wantrouwen en met een kilo zout nemen.
Het is verdacht dat mensen die niet alles digitaal willen doen in het verdachte hokje of in het "je bent oud dus dom" hokje geplaatst worden. I.p.v. mensen verdacht te maken, die analoog zaken willen blijven doen, moet je juist degene die dat verdacht maken verdenken van allerlei snode plannen tegen het volk.
10-03-2024, 12:17 door Anoniem
Misschien moet Mw van Huffelen dit onderzoek ook eens bestuderen.
Ze kan er nog iets van op steken.

Bij twijfel (en die zal ze wel hebbem), wat geld veespillen, en in Nederland het onderzoek herhalen.
Gegarandeerd krijgt ze dan dezelfde uitslag.

Maar of er met zo'n onderzoek ook iets zinnigs gedaan wordt, dan is een andere vraag.
Wat gaat de Belgische overheid en politiek met deze uitkomst doen?
10-03-2024, 12:55 door Anoniem
Ik zou wel eens de cijfers willen zien die aangeven hoe groot de groep is die zaken niet digitaal maar wel analoog kan regelen. Het zou me niets verbazen dat een groot deel van de groep die niet zijn belastingaangifte digitaal kan doen, het ook niet op papier kan doen.
10-03-2024, 18:48 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou wel eens de cijfers willen zien die aangeven hoe groot de groep is die zaken niet digitaal maar wel analoog kan regelen. Het zou me niets verbazen dat een groot deel van de groep die niet zijn belastingaangifte digitaal kan doen, het ook niet op papier kan doen.

Met het huidige niveau van taal- en reken-(on)kunde kun je daar wel eens gelijk in hebben.
Er zal altijd een groep zijn die dit soort zaken door een ander zal moeten laten invullen.

Misschien het belastingstelsel versimpelen, zodat zelfs een 12 jariige het nog snapt?
Dat kan veel problemen verhelpen.
10-03-2024, 20:45 door Anoniem
Door Anoniem:
We spreken hier dus over de ‘digitale kloof’ waarbij er een verschil te zien is op vlak van toegang, vaardigheden en attitudes tussen diegenen die hier klaar voor zijn en diegenen voor wie het allemaal wat te snel gaat", zo stellen de onderzoekers.
Of die hebben enkele behoefte om alles digitaal te doen, waarom wordt je digitaal onvaardig genoemd als
je dit gewoon niet wil ?

Omdat ze dan wat extra hulp in de biep en hereducatie kunnen financieren en zeggen dat het goed komt.
En je moet ook niemand op iedeen gaan brengen met je onderzoek, straks gaan mensen zich nog afvragen dat het misschien ook wel zonder zou kunnen. Niet de victim blaming die nu plaatsvind "als je niet alles digitaal met je mobiel doet ben je achterlijk"
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.