image

Openbaar Ministerie eist 4 jaar cel voor 'schofterige' bankhelpdeskfraude

maandag 11 maart 2024, 17:30 door Redactie, 6 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen van vier jaar geëist tegen twee mannen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan bankhelpdeskfraude. De officier van justitie noemde het optreden van de verdachten schofterig, gewetenloos en doortrapt. Vandaag maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend dat vorig jaar tienduizend Nederlanders slachtoffer van bankhelpdeskfraude werden, waarvan een aanzienlijk deel de schade niet vergoed kreeg.

De verdachten in deze zaak, een 20-jarige man uit Emmen en een 22-jarige man uit Delfzijl, belden slachtoffers op, waarbij ze zich voordeden als bankmedewerker, aldus het OM. De verdachten zeggen tegen slachtoffers dat criminelen hebben geprobeerd een paar honderd euro af te schrijven van hun rekening en die daardoor is geblokkeerd. Om het probleem op te lossen wordt slachtoffers gevraagd een aantal online checks uit te voeren.

Bij deze checks moet de klant zeggen hoeveel geld er op de rekening staat en moeten ze de daglimiet verhogen, omdat daarmee het verzekerde bedrag omhoog zou gaan. Slachtoffers wordt ook gezegd dat hun pinpas wordt opgehaald door een ‘rechercheur’ voor sporenonderzoek en dat ze de nieuwe en oude pincode op een briefje moeten schrijven. Deze moeten ze dan samen met de pas in een dichtgeplakte enveloppe doen, die wordt opgehaald door de 'rechercheur'. Zodra de pinpas is opgehaald wordt het geld van de rekening gestolen. Bij de twee verdachten draait het om een bedrag van zo’n 75.000 euro, zo stelt het Openbaar Ministerie.

'Schofterig'

Tijdens de rechtszaak vertelde de officier van justitie van een oudere vrouw die door de mannen wordt opgelicht. Zij zegt tegen de twee mannen dat zij en haar man een paar jaar eerder ook al slachtoffer zijn geworden van bankhelpdeskfraude, waardoor ze allemaal fysieke klachten hebben. Ook laat ze weten dat ze de rekening beheren voor hun geestelijk gehandicapte zoon. Deze rekening willen ze goed voor hem achterlaten. Ze zegt stress te hebben van het telefoontje.

"Desondanks gaan verdachten koelbloedig door met het plan om de rekening leeg te roven”, zegt de officier van justitie, die het handelen van de verdachten schofterig noemt. “In de opgenomen tapgesprekken is te horen dat verdachten meerdere malen slachtoffers aan het huilen maken, totale stress en een zware ademhaling bezorgen. Het remt de verdachten niet. Ze voeren de druk op en proberen genadeloos en gewetenloos toe te slaan." De rechtbank doet op 8 april uitspraak.

Geen vergoeding

Vandaag liet de NVB weten dat vorig jaar tienduizend Nederlanders het slachtoffer van bankhelpdeskfraude werden, met een schadebedrag van 28,2 miljoen euro. Slachtoffers van bankhelpdeskfraude kunnen in bepaalde gevallen de schade vergoed krijgen. Zo moeten criminelen zich hebben voorgedaan als medewerkers van de eigen bank en niet van een andere organisatie. Ook slachtoffers die al eens een vergoeding hebben gehad voor bankhelpdeskfraude komen niet nog een keer in aanmerking voor een vergoeding. In 2023 werd de schade door bankhelpdeskfraude in 31 procent van de gevallen niet vergoed.

Reacties (6)
11-03-2024, 20:17 door Anoniem
Bestaat er ook beschaafde bankhelpdeskfraude!?
Of is het simpelweg een pleonasme (zoals een oude bejaarde)?
Misschien 'een Robin Hood', die alleen van drugsdealers of oplichtende ondernemers hun geld op deze wijze buitmaakt.
Neh, pleonasme van het OM, om het erger te doen klinken omdat er een geestelijk gehandicapte bij betrokken is.
De rest wordt danwel een beetje als oerdom neergezet om nu nog in bankhelpdeskfraude te trappen.
12-03-2024, 07:13 door Anoniem
Door Anoniem: Bestaat er ook beschaafde bankhelpdeskfraude!?
Natuurlijk niet, en iemands geld jatten is hoe dan ook schofterig. Maar zelfs dan er zijn nog steeds gradaties in schofterig gedrag en je hoeft het artikel maar te lezen om te snappen dat deze mensen wel erg schofterig waren en dat dat het nog eens extra zwaar maakte voor de slachtoffers. Dat is ook onderdeel van wat ze hun slachtoffers hebben aangedaan, dat omvat meer dan alleen het geld. Het zou raar zijn om dat niet mee te laten wegen.
12-03-2024, 08:02 door Anoniem
4 Jaar, dat zal ze leren!
12-03-2024, 09:29 door Anoniem
4 jaar, het is een lachertje voor het leed wat word aangedaan.
12-03-2024, 19:33 door Anoniem
Door Anoniem: 4 jaar, het is een lachertje voor het leed wat word aangedaan.
Je hebt in ieder geval 4 jaar geen last van ze. (En nu maar hopen dat geen vriendje van hun een telefoon over de muur gooien)
13-03-2024, 09:29 door Anoniem
Door Anoniem: En nu maar hopen dat geen vriendje van hun een telefoon over de muur gooien

Sinds afgelopen zomer is bij alle gevangenissen een dronedetectiesysteem operationeel. Met behulp van radartechniek, frequentiedetectie en slimme camera’s probeert de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) drones te detecteren. Daarna kan de politie worden ingeschakeld. Ook kijkt de dienst naar manieren om drones radiografisch te verstoren, zodat ze niet bij gevangenissen kunnen vliegen. Er zijn daarnaast zogenaamde no-fly zones en "gsm-paraplu's" ingericht.

https://www.trouw.nl/binnenland/met-drones-krijgen-gevangenen-telefoons-en-drugs-tot-aan-het-celraam-bezorgd~b5ff671f/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.