image

Bestuurders wijzigden stilletjes kaart Hollands Kroon voor bouw mega-datacenters

dinsdag 12 maart 2024, 12:07 door Redactie, 12 reacties

Een 'kleine kring' van bestuurders en ambtenaren van de gemeente Hollands Kroon heeft stilletjes een kaart van de omgeving aangepast zodat er meer mega-datacenters in het gebied gebouwd konden worden, zo blijkt uit onderzoek van bureau Berenschot (pdf). De aanpassing in de omgevingsvisie maakte het mogelijk om in een groter gebied datacenters te bouwen. De gemeenteraad ging uiteindelijk akkoord met de omgevingsvisie waarin de aangepaste kaart stond.

"Hoe en waarom het kaartje in de omgevingsvisie terecht is gekomen hebben we niet volledig kunnen reconstrueren in dit onderzoek", aldus de onderzoekers. "Wel is duidelijk dat er in eerdere versies van de omgevingsvisie een ander kaartje heeft gestaan en dat een kleine kring van bestuurders en de ambtenaren betrokken bij de ontwikkeling van Agriport A7 ervoor gezorgd hebben dat het kaartje is vervangen voor de huidige versie."

"De reden daarvoor was dat de wethouder de ontwikkelingsmogelijkheden vanuit Venster-West naar deelgebied B1 in de omgevingsvisie wilde opnemen. Een verdere inhoudelijke onderbouwing voor deze ontwikkelingsrichting is niet ‘zwart op wit’ terug te vinden", zo laten de onderzoekers verder weten. Die voegen toe dat Microsoft op dat moment uitbreidingsmogelijkheden op Agriport A7 aan het verkennen was en er gedacht werd aan uitbreiding richting Venster-West.

Dit gebied zou echter te klein zijn, waardoor ook de grond ten noorden van Venster-West nodig was. "Als deze ambitie er was, dan moet dit bij de kleine kring van betrokken bestuurders en de ambtenaren bekend zijn geweest", stellen de onderzoekers. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad de omgevingsvisie met het desbetreffende kaartje in 2016 zonder discussie vast. Daarmee werd de kaart onderdeel van het ruimtelijke beleidskader.

De onderzoekers komen ook tot de conclusie dat er vanaf 2019 bij de vestiging van datacenters in Hollands Kroon veel aandacht was vanuit de media, politiek en maatschappij, maar dat de gemeente zich terughoudend opstelde. "Er is weinig en defensief omgegaan met de media. Dit heeft tot effect gehad dat het verhaal zoals geschetst door de media veel mensen heeft bereikt en het eigen verhaal van de gemeente is ondergesneeuwd. Hierdoor is de invloed van framing groter."

Het college van Hollands Kroon zegt de uitkomsten van het onderzoeksrapport te onderschrijven. Dat stelt ook zich te herkennen in de kritische analyse van de onderzoekers. "Zij schrijven dat de beleidskaders tekort zijn geschoten in het aansluiten bij de veranderende situatie in de regionale economie, en daarbij veranderende opvattingen in de samenleving. Wij zien daarom dat er in het samenspel tussen bestuur, organisatie, gemeenteraad en samenleving een andere werkwijze nodig is voor de toekomst."

Reacties (12)
12-03-2024, 12:19 door Anoniem
De onderzoekers van bureau Berenschot halen hard uit naar het (vorige) gemeentebestuur, dat vooral oog had voor de veronderstelde positieve effecten van de megahallen en negatieve effecten, zoals het massale gebruik van elektriciteit en koelwater, onderbelicht liet. Ook blijkt dat de gemeente niet bevoegd was om vergunningen af te geven.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/136623562/ambtenaren-en-bestuurders-wijzigden-stilletjes-kaart-van-gemeente-hollands-kroon-zodat-techgiganten-mega-datacenters-konden-bouwen
12-03-2024, 12:50 door Anoniem
...en nu volgt een onderzoek naar corruptie met hoofdelijke gevolgen?
12-03-2024, 12:51 door Anoniem
Wel nu overgaan tot hooggerechtshof voor de complete sloop van het datacenter op de illegale grond op kosten van gemeente en betrokkenen op persoonlijke titel.

Dan houdt deze ongein direct op. Nu gokken ze erop dat een rechter zegt dat nu nog maatregelen nemen te ontwrichtend is.
Gaat niet gebeuren maar dat is de enige manier dat je corrupte lieden kan raken. In hun eigen portomonee.
12-03-2024, 13:05 door Anoniem
Hierdoor is de invloed van framing groter."
En alweer een voorbeeld hoe de huidige overheid werkt.

Ik ben al vele jaren met het milieu bezig geweest maar al een tijdje geleden gestopt om dat wij burgers van alles minder
moeten en die grote techbedrijven gaan gewoon door met geld boven een bewoonbare planeet te stellen.
12-03-2024, 13:09 door Anoniem
En wie is er verantwoordelijk en wordt aangeklaagd voor fraude?
12-03-2024, 13:20 door Anoniem
Internationaal bekend staan gemeenten/regio's met mogelijkheden voor een 'easy bribe'.
Woekering van datacentra is in NL een belangrijke indicator van (lokale) corruptie. Goed ingedekt, malversaties moeilijk te bewijzen, raadsleden met niet-actieve herinneringen, etc.
De dooddoener 'werkgelegenheid' als de eeuwige kers op de taart.

Oekraine is blijkbaar te risicovol op dit moment...?
12-03-2024, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem: En wie is er verantwoordelijk en wordt aangeklaagd voor fraude?
Welke fraude?
12-03-2024, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: Internationaal bekend staan gemeenten/regio's met mogelijkheden voor een 'easy bribe'.
Woekering van datacentra is in NL een belangrijke indicator van (lokale) corruptie. Goed ingedekt, malversaties moeilijk te bewijzen, raadsleden met niet-actieve herinneringen, etc.
De dooddoener 'werkgelegenheid' als de eeuwige kers op de taart.

Oekraine is blijkbaar te risicovol op dit moment...?
Even de Nederlandse politiek ontdoen van het idee dat er verschillende partijen waren. Nawijn (uit de Fortuyn kliek) heeft als burgemeester deze VVD-PVV agenda vormgegeven. Kwestie van geschiedenis. Het idee dat in Nederland oligarchen actief zijn, zou verhelderend werken op benadering van de politiek van de afgelopen decennia. Het vehikel was de partij, niet het idee, dat was bij alle partijen hetzelfde. Vul zelf maar in welke partij dit is.
12-03-2024, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En wie is er verantwoordelijk en wordt aangeklaagd voor fraude?
Welke fraude?
Afspraak onder valse voorwendselen
Als ik tegen het bestuur zeg van we gaan hier bouwen en beweer het is conform de omgevingsvisie. Maar ondertussen heb ik zonder eerst toestemming en toetsing de kaarten aangepast kleurtjes verandert lijntjes opgeschoven en men gaat daarmee onder goed vertrouwen akkoord of communiceert deze wijziging niet naar alle betrokkenen dan is er sprake van fraude met het bestemmingplan.

Dan maakt de uiteindelijke stemming en handtekeningen niet uit het is onder valse voorwendselen geregeld.
En een omgevingvisie is geen vrijblijvend iets het is een verplicht instrument binnen dit soort afspraken.
12-03-2024, 17:46 door Anoniem
Helmond, Hellendoorn, Hellegatsplein, alle richtingsaanwijzers van Google maps wijzen naar Hollands Kroon, toch? Of zou die ANWB toch weer stiekem de bordjes gedraaid hebben?
13-03-2024, 09:51 door Anoniem
Grondspeculatie. De sloopplannen van de boerderij van Sicco Mansholt, landbouwhervormer, verzetsheld en voormalig minister Sicco Mansholt (PvdA), tekenen het gebrek aan historisch bewustzijn bij Agriport en de lokale politiek. "Aan het eind van zijn leven durfde Mansholt te erkennen dat zijn beleid ontspoord was. Hij besefte dat landbouw en veeteelt, naast rationeel van opzet, ook ecologisch verantwoord moesten zijn. Dat de akkers van deze historische figuur nu in zijn geheel geasfalteerd worden voor een multinational als Microsoft, is een heel wrange manier van omgaan met de historie."

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/12/iemand-vroeg-een-ambtenaar-even-een-kaartje-te-tekenen-waarna-het-perceel-van-de-grondhandelaar-in-een-klap-in-potentie-tientallen-miljoenen-euros-meer-waard-werd-a4192814
13-03-2024, 13:06 door Anoniem
Door Anoniem: Grondspeculatie. De sloopplannen van de boerderij van Sicco Mansholt, landbouwhervormer, verzetsheld en voormalig minister Sicco Mansholt (PvdA), tekenen het gebrek aan historisch bewustzijn bij Agriport en de lokale politiek. "Aan het eind van zijn leven durfde Mansholt te erkennen dat zijn beleid ontspoord was. Hij besefte dat landbouw en veeteelt, naast rationeel van opzet, ook ecologisch verantwoord moesten zijn. Dat de akkers van deze historische figuur nu in zijn geheel geasfalteerd worden voor een multinational als Microsoft, is een heel wrange manier van omgaan met de historie."

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/12/iemand-vroeg-een-ambtenaar-even-een-kaartje-te-tekenen-waarna-het-perceel-van-de-grondhandelaar-in-een-klap-in-potentie-tientallen-miljoenen-euros-meer-waard-werd-a4192814

Dit artikel in NRC gaat over grondspeculatie en de dienstbaarheid van ambtenarij aan dergelijke corruptie, en geen jurist die deze zaak op pakt, en onderzoeksjournalisten pakken niet door. Er meer aan de hand: opslag van data in een lekke cloud, gebruikte software bij de Gemeente, wellicht ambtelijke loslippigheid of afluisteren van ambtelijk overleg. Dit maakt grondspeculatie door Agriport mogelijk. Google zit allang bij die GPDR-landerij op Argriport, die had alle toetsaanslagen van het netwerk van de Gemeente al gelogd, geanalyseerd en verhandeld. Let op: GPDR is dubbelspraak van grote broer: Gross regional domestic product.https://en.wikipedia.org/wiki/Gross_regional_domestic_productHet gaat niet alleen om datahandel van individuen, het gaat om eigendom van gronden om datacentre uit de grond te stampen en die op naam te zetten van een Big Tech bedrijf.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.