/dev/null - Overig

Invloed van eenzijdig nieuws

12-03-2024, 12:21 door Erik van Straten, 4 reacties
Vooraf: ik heb geen andere relatie met security.nl dan dat ik hier regelmatig (en al vele jaren) topics start en of reageer (ik ben daar nooit voor betaald). Mijn standpunten zijn puur de mijne, niet (noodzakelijkerwijs) die van de redactie en/of de eigenaar van deze website.

Eenzijdig nieuws is fake news
Ik start dit topic hier omdat ik, al vele jaren, een actieve reageerder en topic-starter (en dus enigszins bekend) ben op deze site, en mijn gehele gedachtengoed een essentieel onderdeel is van mijn identiteit.

Ietwat vergelijkbaar met de propaganda over onder andere CoronaMelder, CoronaCheck, Client Side Scanning, patiëntendossiers, EDIW/eID en dergelijke, voel ik mij ditmaal persoonlijk gekrenkt door recente, eenzijdige en onjuiste, berichtgeving in de media.

Mijn opa was een Jood
Mijn opa, geboren in 1900, was Jood. Het grootste deel van zijn familie is vergast tijdens de tweede wereldoorlog. Omdat hij getrouwd was met een Nederlandse vrouw, moest hij "slechts" naar een werkkamp in Drenthe (aanvankelijk dacht ik Groningen, mijn moeder (92) corrigeerde mij zondagavond op dit punt).

Opening Holocaust museum afgelopen zondag
President Herzog van Israel was uitgenodigd voor de opening van het nieuwe Holocaustmuseum in Amsterdam afgelopen zondag. In een (paywalled) artikel van 3 januari staat een foto waarop hij een granaat bestemd voor Gaza signeert, zie [1] (volledig te lezen op archive.is in [2]).

[1] https://www.haaretz.com/opinion/2024-01-03/ty-article/.premium/a-munition-signed-by-israeli-president-could-hit-a-child/0000018c-cbc4-d4e1-ad8f-fff5a0c70000

[2] https://archive.is/JDAVk

De mening van mijn grootvader?
Ik herinner me mijn opa als een hartstikke vriendelijk en vredelievend mens, zonder gevoelens van haat (ik was in de 20 toen hij overleed, zeker weten doe ik dit niet). Ik kan het helaas niet meer aan mijn grootvader vragen wat hij van de situatie in Gaza vindt, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij dit acceptabel zou vinden.

Joodse org. riep op to protest Waterlooplein
Mede omdat een Joodse organisatie [3] het protest op het Waterlooplein organiseerde, stond ook ik daar afgelopen zondagochtend (te kleumen tussen ca. 10:30 en 13:30, in de buurt van de toegang tot het metrostation) - tussen veel vredelievende mensen, ook veel met Nederlandse roots, zowel jong als oud. Een aantal van hen heb ik gesproken, geen van allen waren de typische demonstrerende relschoppers, maar duidelijk hoog opgeleide en goed geïnformeerde mensen die ook zelden demonstreren (dit was de eerste keer sinds vele jaren dat ik ergens voor "de straat op ging").

[3] https://events.todon.eu/event/jewish-led-protest-moment-during-the-opening-ceremony-of-the-national-holocaust-museum

Ik heb totaal niets gezien van eventuele ongeregeldheden, anders dan dat velen (ook ik) gezongen en geschreeuwd hebben, en dat de Joodse organisatie groepjes palestijnen verzocht om niet tussen tijdens sprekers op hun trommels te slaan en door megafoons te roepen (een aantal van hen vertrok vervolgens richting het Mr. Visserplein - buiten mijn gezichtsveld).

Dat schreewen en zingen was geen "hate speak" zoals je in voetbalstadions hoort ("Hamas, Hamas, alle Joden...") maar bijv. "Free Palestine", "Herzog to the ICC" en "How many children did you kill today". Er waren zowel Joodse als Palestijnse spekers. Ik droeg een bord bij me met daarop de tekst:
   My grandpa was a Jew
      And now Gaza is a
     concentration camp

Iemand anders liep met een alleszeggend bordje:
    Museum: ja
    Herzog: nee

Waar ik ooggetuige van was, was een volstrekt vredelievend, maar wel lawaaiig, protest.

Waarom ik daar stond
De reden dat ik daar stond is dat m.i. Israel genocide pleegt in Gaza (en elders land van Palestijnen confisceert en hen discrimineert), en president Herzog (kennelijk voorstander van het uitroeien van de Palestijnen) in de synagoge aan het Waterlooplein kwam vertellen hoe erg het allemaal is voor de inwoners van Israel. En dat Israel "de westerse waarden verdedigt".

Dat zonder ook maar één woord "vuil" te maken aan de meer dan -geschat- 30.000 Palestijnse doden, waaronder meer dan -geschat- 12.000 onschuldige kinderen, en meer dan 2 miljoen vluchtelingen (wiens huizen zijn verwoest) waar Goliath, met de modernste wapens -maar ook met grof geschut- op schiet. Mensen die tevens worden uitgehongerd, gebrek hebben aan drinkwater en medische zorg, die zijn opgesloten tussen hekken zonder vluchtmogelijkheid. Dat noem ik afslachten in een concentratiekamp.

Wat er 80 jaar geleden is gebeurd vind ook ik onacceptabel, maar daar kunnen we, vandaag de dag, niks meer aan veranderen. De slachting in Gaza vindt echter nu plaats, en om mij totaal onbegrijpelijke redenen sluiten we daar onze ogen voor. Dit heeft niets meer met zelfverdediging, laat staan met gerechtigheid, te maken.

Ter vergelijking, de meeste Nederlanders vinden Putin een hufter omdat hij onschuldige en weerloze mensen (en zijn "eigen") soldaten laat doden. Echter, als Israel hetzelfde doet in Gaza (en elders), gedogen we dat, kennelijk omdat Joden - en Cinti, Roma, LGBTQ+, beschermers van voornoemde groepen, en (wat de Duitsers als terroristen beschouwden) verzetsstrijders, maar ook gewone Europeanen, minder of extreem hebben geleden onder de Duitse bezetting en hun afschuwelijke moordpartijen.

Eenzijdig nieuws
Steeds meer media en sommige politici spreken nu, met toenemende polarisatie, hun afschuw uit over de demonstratie van zondag, alsof er op het Waterlooplein iets vreselijks en onverteerbaars is gebeurd. Zonder er op in te gaan op waarom mensen daar stonden.

Er gebeurde en gebeurt inderdaad iets vreselijks, maar niet op het Waterlooplein. Ik schaam mij bijna dat mijn bloed voor een kwart Joods is.

Achtergronden
Voor mensen die wat meer over de achtergronden van het conflict willen weten, zie bijvoorbeeld de -luchtige- uitleg van Arjen Lubach in https://youtu.be/qMqq-dWCAd0.

Ten slotte: ik ben geen Hamas-aanhanger. Maar als je jaren achtereen 2+ miljoen mensen discrimineert en opsluit in een concentratiekamp, moet je m.i. niet verbaasd zijn dat daar gestoorde idioten tussen zitten (die in elke oorlog komen "bovendrijven") die voorop lopen zodra er een gat in het hek geknipt is (vergelijkbaar met de slachting in Bucha in Oekraïne).
Reacties (4)
12-03-2024, 14:10 door Anoniem
Religie kan mensen verbinden, maar religies kunnen ook voor mensen verschrikkelijke dingen veroorzaken.

Oordeel niet opdat u niet geoordeeld worde.

Homo homini lupus est. zei Plautus -
(de ene mens is een wolf voor de andere mens).

Laten we met z'n allen werken aan betere tijden.
12-03-2024, 14:46 door MathFox
Laat me even heel filosofisch worden. Bestaat er maar een werkelijkheid of zijn er meerdere? Wat ik wel weet is dat ieder persoon zijn eigen beeld van de werkelijkheid heeft omdat haar/zijn zintuigen niet alles kunnen waarnemen wat er gebeurt. Dat geldt ook voor journalisten (en uitgevers). De goeden proberen belangrijke gebeurtenissen objectief weer te geven, anderen bedrijven propaganda onder de dekmantel van journalistiek.
Vergeet niet dat een belangrijk deel van het werk van een redactie (van een medium) het filteren van de informatie voor haar lezers is. Het is onvermijdelijk dat dat tot een zekere kleuring leidt, maar een goed medium probeert objectief te blijven.

Terug naar Gaza. Mijn eerste reactie toen ik over de Israëlische inval hoorde was "Netanyahu zaait 20 jaar terrorisme." Dat komt op de polarisatie die van beide kanten (door zowel Palestijnse als joodse extremisten) gecreëerd is. Moedwillig gecreëerd, want extremisten hebben een tegenstander nodig.
Wie herinnert zich de tijden van Arafat, Begin en Rabin en de Oslo akkoorden nog?
12-03-2024, 15:29 door Anoniem
We kunnen het hardgrondig oneens zijn over security keys, maar hier sla je gewoon weer de spijker op z'n kop.
Hetgeen ikzelf ook al opmerkte in het:
Eenzijdig nieuws...

Want je kunt er ook heel anders naar hetzelfde kijken:
vak pro- en vak anti- stonden gewoon -vrij vredelievend- naast elkaar.
Dat kan dus gewoon hier in Amsterdam.
En in nabijheid van een koning die koning wenst te zijn van elke ingezetene.
En een burgermeester die belang hecht aan vrijheid, en niet schijheilig de boel traineerd.

Plus jouw verhaal gaat dus nog verder; vanuit (gepolariseerd) kamp "pro" een mening hebben in de lijn "anti"
(onafhankelijk aan wie je welk label hangt).

Wat mij nog meer stoorde is de oproep om het "niet politiek te maken", "want dat gaan wij ook niet doen", en "het moet gaan over de holocaust herdenken".
...om vervolgens een Herzog te zien die in zijn speech aldaar oproept tot vrijlating van de gegijzelden.
Maar andersom (voor de deur protesteren) is blijkbaar een probleem - althans in de berichtgeving.

Heeft die Frits Barend zich best nogal druk lopen maken.

En mag Femke op de 21e uitleg komen geven aan de gemeenteraad,
nadat ze al heftig veroordeeld is in de Tweede Kamer.
12-03-2024, 16:11 door Anoniem
(..)Ten slotte: ik ben geen Hamas-aanhanger. Maar als je jaren achtereen 2+ miljoen mensen discrimineert en opsluit in een concentratiekamp, moet je m.i. niet verbaasd zijn dat daar gestoorde idioten tussen zitten (die in elke oorlog komen "bovendrijven") die voorop lopen zodra er een gat in het hek geknipt is (vergelijkbaar met de slachting in Bucha in Oekraïne).
De operatie van Hamas van 7 oktober 2023 was (al veel eerder) bekend bij de regering van Israël. Zij heeft deze operatie bewust niet tegengehouden om een excuus te hebben om Gaza binnen te vallen en te doen wat ze daar nu doet (genocide plegen).

Dat aan dit feit geen ruchtbaarheid wordt gegeven -door Nederlandse media- kan als eenzijdige berichtgeving beschouwd worden.
Het verspreiden van de halve waarheid in een conflict wordt regelmatig toegepast door (Nederlandse, Westerse) media.
Doel ervan is om het publiek een bepaalde politieke opvatting te laten volgen.
In dit geval is dat de opvatting dat wat de Israëlische regering doet oké is (zelfverdediging).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.