image

Mozilla: verbod uitrol end-to-end encryptie ondermijnt privacy voor iedereen

woensdag 13 maart 2024, 12:27 door Redactie, 1 reacties

Het plan van de Amerikaanse staat Nevada om de uitrol van end-to-end encrypte in Facebook Messenger te verbieden ondermijnt de privacy en veiligheid voor iedereen, zo stelt Mozilla. Dat schreef samen met chatapp Signal en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF een brief naar de rechter die zich over het plan buigt (pdf). Daarin waarschuwen de partijen voor de gevolgen die een dergelijk verbod kan hebben.

De procureur-generaal van Nevada heeft een verzoek bij de rechter ingediend om de uitrol van end-to-end encryptie in Facebook Messenger voor minderjarigen via een gerechtelijk bevel te verbieden. De Amerikaanse staat stelt dat end-to-end encryptie strafrechtelijke onderzoeken kan hinderen. "Encryptie voorkomt niet dat de afzender of ontvanger zorgwekkende content bij de politie kunnen melden, of voorkomt dat de politie via een gerechtelijk bevel toegang tot metadata over de communicatie kan krijgen", aldus Mozilla.

De Firefox-ontwikkelaar waarschuwt dat het blokkeren van de uitrol van end-to-end encryptie de privacy en veiligheid van iedereen ondermijnt. "Voor een marginaal voordeel dat wordt tenietgedaan door de schade die een dergelijke draconische beperking creëert." Volgens Mozilla omvat de zaak een breder debat over de balans tussen opsporingsdiensten online misdaad laten bestrijden en het beschermen van belangrijke online bescherming voor alle gebruikers, met name kwetsbare groepen zoals kinderen.

Reacties (1)
13-03-2024, 22:38 door Anoniem
Men tolereert straks niet meer dat iemand zich tracht te verbergen voor de totale controle- en surveillance-staat.

Overheden raken steeds meer losgezongen van de rechtsstaat door hun machtshonger over de burger, in dit geval eindgebruiker.

Zelfde bewegingen bij Big Tech en overheid, samen de corpocratie vormend. Welk tegenspel komt hiertegen? Afgekoppelde autonome mesh-netwerken?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.