image

Amerikaanse dna-onderzoeker manipuleerde resultaten in honderden zaken

donderdag 14 maart 2024, 13:40 door Redactie, 1 reacties

Een dna-onderzoeker van het Colorado Bureau of Investigation (CBI) heeft dna-resultaten in honderden zaken gemanipuleerd, zo heeft de wetshandhavingsinstantie zelf bekendgemaakt. Het CBI voert forensisch en laboratoriumonderzoek uit in strafrechtelijke onderzoeken op verzoek van opsporingsdiensten en procureurs-generaal. De inmiddels ex-onderzoeker heeft tussen 2008 en 2023 dna-onderzoeken in meer dan 650 zaken gemanipuleerd.

Zo werden belangrijke feiten in officiële criminele justitiële dossiers achterwege gelaten, werd er met dna-testuitslagen geknoeid door sommige van die resultaten achterwege te laten en werden gedragsregels en beleid geschonden met betrekking tot de opslag van data en kwaliteitscontrole. De onderzoeker werd afgelopen oktober met verlof gestuurd en nam een maand later ontslag. Een onderzoek naar het werk van de onderzoeker dat tussen 1994 en 2008 plaatsvond is nog gaande.

Het CBI ontdekte afgelopen september dat een dna-test die de onderzoeker had uitgevoerd afweek van de standaard werkwijze. Volgens de overheidsdienst heeft de onderzoeker geen dna-onderzoeken vervalst of op andere wijze dna-profielen gefabriceerd. Wel verwijderde en wijzigde ze data om haar eigen gesjoemel te verbergen. Vorige maand meldde het Northern Colorado Regional Forensic Laboratory, na te zijn getipt door het CBI, dat een dna-onderzoeker mogelijk ook met dna-onderzoek heeft geknoeid.

Het CBI schat dat in zo'n drieduizend zaken het dna-materiaal opnieuw getest moet worden door een extern dna-laboratorium, wat naar schatting zo'n 7,5 miljoen dollar gaat kosten meldt CNN. Eén gevangene heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen dat hij op basis van gefabriceerd en vals bewijs is veroordeeld, waarbij de dna-onderzoeker een belangrijke rol speelde.

Reacties (1)
14-03-2024, 15:23 door Anoniem
Gelukkig kun door 1 incompetente onderzoeker niet de doodstraf krijgen of levenslang.
Oh, wacht... het is de VS van A.
Dus niets is onmogelijk.


Er was blijkbaar geen 4-ogen principe nodig bij dit soort onderzoeken?
Idem voor wat de Amerikanen zo mooi "the chain of evidence" noemen.


Alle veroordeelden waarvoor haar (slechte) onderzoeks-werk gebruikt is, kunnen nu bezwaar aan tekenen tegen hun veroordeling. Misschien zelfs een schadevergoeding eisen.
(als ze nog leven)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.