image

VS neemt 1,4 miljoen dollar aan crypto in beslag van helpdeskfraudeurs

donderdag 14 maart 2024, 12:31 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse autoriteiten hebben met hulp van een cryptobedrijf 1,4 miljoen dollar aan crypto in beslag genomen dat criminelen via helpdeskfraude van hun slachtoffers hadden buitgemaakt. Slachtoffers kregen tijdens het internetten een pop-up te zien dat er malware op het systeem stond. Vervolgens moest een opgegeven telefoonnummer worden gebeld. Afhankelijk van het gebruikte besturingssysteem kreeg men een telefoonnummer te zien dat zogenaamd van Apple of Microsoft was.

Zodra slachtoffers de zogenaamde helpdesk belden kregen ze te horen dat ook hun bankrekening was gecompromitteerd. De oplichters verbonden het slachtoffer dan door met iemand die zich voordeed als de fraudeafdeling van hun bank. Deze zogenaamde fraudemedewerker verzocht het slachtoffer om het geld van de bankrekening naar crypto om te zetten, om het zo tegen criminelen te 'beschermen'.

Het geld werd dan overgemaakt naar cryptowallets van de criminelen. Het ging daarbij specifiek om de cryptovaluta Tether. Het bedrijf achter de cryptovaluta met dezelfde naam, besloot op vrijwillige basis met de Amerikaanse autoriteiten samen te werken, zodat die het geld van de cryptowallets van de oplichters in beslag konden nemen. De 1,4 miljoen dollar zal worden gebruikt om slachtoffers van de scam te vergoeden. 'Tech support scams' zorgden volgens de FBI vorig jaar voor een schade van 924 miljoen dollar.

Reacties (1)
14-03-2024, 20:04 door Anoniem
Afhankelijk van het gebruikte besturingssysteem kreeg men een telefoonnummer te zien dat zogenaamd van Apple of Microsoft was.
GRRR!! Zit Ubuntu er weer niet tussen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.