image

Minister: bank mag klant niet zomaar limiet opleggen voor storten contant geld

donderdag 14 maart 2024, 12:03 door Redactie, 3 reacties

Banken mogen hun klanten niet zomaar limieten opleggen voor het storten van contant geld, zo stelt demissionair minister Van Weyenberg van Financiën. De bewindsman zegt dat een recente uitzending van Radar, over de manier waarop banken ondernemers controleren die contant geld storten, hem zorgen baren (pdf).

Uit onderzoek van Radar blijkt dat banken ondernemers om klantgegevens vragen als er met contant geld is betaald. "Ik moest exact de klantennamen doorgeven en de betreffende facturen overhandigen. Heb duidelijk gemaakt dat ik de AVG toepas en niet mijn klantennamen doorgeef", aldus een ondernemer die aan het panel van Radar deelnam. De uitkomsten zijn aanleiding voor CDA-Kamerlid Van Dijk om de minister vragen te stellen.

Volgens de minister baren de signalen uit de uitzending van Radar hem zorgen. "Ik zal daarom De Nederlandsche Bank (DNB) vragen om te bezien of de nieuwe Q&A’s en Good Practices waar DNB momenteel aan werkt, voldoende handvatten bieden aan banken om risicogebaseerd om te gaan met het onderzoek dat cliënten van de bank moeten doen naar de geldstromen van hun eigen klanten."

Limieten opleggen

Dijk wilde ook weten of de minister het acceptabel vindt dat banken hun klanten limieten opleggen voor het storten van contant geld, terwijl dit een wettelijk betaalmiddel is en in sommige takken zeer gebruikelijk, bijvoorbeeld bij marktkooplui. Van Weyenberg stelt dat contant geld potentieel hogere risico’s op witwassen en terrorismefinanciering kent. Of het gebruik van contant geld door een klant daadwerkelijk een hoger witwasrisico oplevert moeten banken door middel van een individueel klantonderzoek bepalen, aldus de bewindsman.

"Een eventuele beperking van de chartale dienstverlening als risicomitigerende maatregel moet proportioneel zijn, mag het legitieme gebruik van contant geld niet onnodig belemmeren en moet toegesneden zijn op het risico en de specifieke omstandigheden van de cliënt", reageert de minister verder. "Maatregelen zoals categorale uitsluiting van het gebruik van contant geld, of categorale limieten aan het gebruik daarvan voor hele sectoren voldoen daar niet aan."

Het CDA-Kamerlid had ook gevraagd of de minister vindt dat banken beperkende acties mogen ondernemen, zoals het blokkeren, limiteren of opheffen van bankrekeningen, wanneer zij de door hun gevraagde informatie niet op tijd ontvangen, terwijl een ondernemer heeft aangegeven niet tijdig aan het verzoek te kunnen voldoen. "Als een cliënt gemotiveerd en met geldige redenen aangeeft niet tijdig aan het verzoek te kunnen voldoen en daarbij aangeeft wanneer dit wel mogelijk zal zijn, vind ik het moeilijk voor te stellen dat overgaan tot beperkende acties redelijk zal zijn", antwoordt Van Weyenberg.

Reacties (3)
14-03-2024, 12:30 door Anoniem
"Van Weyenberg stelt dat contant geld potentieel hogere risico’s op witwassen en terrorismefinanciering kent."

Eigelijk zegt hij 't gewoon, misschien niet met zoveel woorden.
"Gebruikt u contant geld dan bent u per definitie verdacht."

Ook dat terrorismefinanciering, waar hebben we het hier nu eigenlijk over.
Dat is sowieso iets waarvan ik niet begrijp hoe dat ooit een huis tuin en keuken begrip is geworden. Iets dat je zo kan rondslingeren en iedereen knikt dan instemmend.
"Nee inderdaad, terrorisme dat willen we niet hier"
De domheid.
Alsof zelfs ook maar 1 op de 10 miljoen transacties daar iets mee te maken heeft. Volslagen disproportioneel.
14-03-2024, 14:08 door Anoniem
Aan de anoniem van de post van 12:30: hulde!
Al helemaal bij dat voorbeeld van marktkooplui, het is niet alsof er een kraam met wapens langs de kraam met kaas staat, waar gaat het over... Bovendien is bij dat soort lui het vrijwel onmogelijk om klantennamen door te geven want meestal als je een kaas koopt hoef je niet je ID te laten zien als je handje contantje wilt afrekenen.
14-03-2024, 16:54 door Anoniem
Gaat het om een maximum limiet of een minimum limiet? Ik kan mij voorstellen dat als ik ieder uur €0,10 kom storten dat ze bij de bank een een beetje gek worden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.