image

Europese Commissie wil opheldering LinkedIn over gerichte advertenties

donderdag 14 maart 2024, 16:47 door Redactie, 1 reacties

De Europese Commissie heeft LinkedIn een formeel verzoek gestuurd om informatie te verstrekken of het gevoelige persoonlijke data gebruikt voor het tonen van gerichte advertenties. Het verzoek volgt na een klacht van de Nederlandse burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Het informatieverzoek wordt onder de Digital Services Act (DSA) gedaan.

Brussel wil weten of de zakelijke netwerksite zich houdt aan het verbod op het tonen van advertenties gebaseerd op speciale categorieën persoonlijke data. LinkedIn heeft tot 5 april om de gevraagde informatie te verstrekken. Afhankelijk van deze informatie zal de Europese Commissie de volgende stappen bepalen. Mocht LinkedIn geen volledige, onjuiste of misleidende informatie verstrekken, kan Brussel een boete opleggen.

De Europese Commissie heeft LinkedIn onder de DSA aangemerkt als een Very Large Online Platform (VLOP), waardoor er extra eisen aan het platform worden gesteld. Zo moet het gebruikers informatie tonen waarom ze bepaalde advertenties te zien krijgen en het verbod op gerichte advertenties gebaseerd op speciale persoonlijke data, zoals seksuele geaardheid, politieke opvatting of ras.

"Op basis van ons onderzoek, vermoeden we echter dat LinkedIn dit verbod overtreedt", liet Lotje Beek van Bits of Freedom vorige maand weten. "Daarom hebben we een klacht ingediend bij de Europese Commissie over dit platform. Hiermee hopen we bij te dragen aan effectieve handhaving en de Digital Services Act tot een succes te brengen." De klacht werd samen ingediend met burgerrechtenbewegingen EDRi, Global Witness en Gesellschaft für Freiheitsrechte. Die stellen dat het verbod om gevoelige gegevens voor advertenties te gebruiken een belangrijk wapenfeit van de DSA is.

Reacties (1)
15-03-2024, 11:33 door johanw
Ik zie dat LinkedIn tegenwoordig een soort feed heeft a la Facebook, maar daar staat eigenlijk vrijwel nooit iets in dat me interesseert. Ik gebruik de site alleen om vacatures te vinden als ik in between jobs ben, en ga er zeker niks posten over gevoelige onderwerpen want (potentiele) werkgevers lezen dat ook.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.