image

Mozilla meldt toename Firefox-installaties na nieuw keuzescherm Apple

donderdag 14 maart 2024, 17:15 door Redactie, 1 reacties

Het aantal installaties van Firefox op iPhones is na de uitrol van Apples browserkeuzescherm sterk gestegen, zo claimt een woordvoerder van Mozilla tegenover The Register. In Duitsland gaat het om een groei van vijftig procent en in Frankrijk bijna dertig procent. Apple is door Europese Digital Markets Act (DMA) gedwongen om het scherm toe te voegen. Dit moet volgens de Europese Commissie de macht van techbedrijven inperken en voor een gelijker speelveld zorgen.

"De monopolistische praktijken van Big Tech hebben vaak de mogelijkheden van Firefox gehinderd om te innoveren en gebruikers concurrerende alternatieven te bieden", aldus Mozilla's woordvoerder. "Het is niet eenvoudig voor ons om door hun slinkse tactieken heen te komen die consumenten binnen hun eigen ecosystemen houden."

Mozilla noemt het browserkeuzescherm een veelbelovende stap richting echte concurrentie in de EU. "Daarom zijn we niet verrast dat, sinds de implementatie ervan, we een toename van het aantal Firefox-gebruikers in Duitsland van meer dan vijftig procent hebben gezien en bijna dertig procent in Frankrijk. Toch is er veel ruimte voor verbetering en we blijven vechten voor een web dat mensen boven winst plaatst, privacy prioriteit maakt en voor iedereen open en toegankelijk is."

Op dit moment zijn alle browsers op iOS verplicht om van WebKit gebruik te maken, de door Apple ontwikkelde browser-engine. Als gevolg van de DMA moet Apple ook andere browser-engines gaan toestaan. Deze browsers moeten zich echter aan bepaalde eisen houden, wat voor teleurstelling bij Mozilla zorgde. "Dit heeft als gevolg dat onafhankelijk browsers zoals Firefox worden gedwongen om twee verschillende browser-implementaties te ontwikkelen en beheren. Een last die Apple zelf niet hoeft te dragen", zo klaagde de Firefox-ontwikkelaar eind januari.

Reacties (1)
15-03-2024, 07:42 door Anoniem
Toch maar weer overstappen naar Firefox.

Chrome lijkt nu veiliger te worden, maar dan weten ze ook alles van de sites die je bezoekt.
Zodra je een website bezoekt, controleert Chrome nu namelijk eerst of die site al op een veilige lijst staat, die op je computer is opgeslagen. Als dat niet zo is, stuurt Google het adres van de site naar een server van een bedrijf dat onafhankelijk van Google werkt
https://www.bright.nl/nieuws/1186958/google-chrome-heeft-een-belangrijke-update-die-internetten-veiliger-maakt.html
Dat onafhankelijke bedrijf zal vast wel niet zo onafhankelijk zijn.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.