image

Brussel kritisch over 'betaal of oké' model Facebook en Instagram

donderdag 21 maart 2024, 09:54 door Redactie, 7 reacties

De Europese Commissie is kritisch over het 'betaal of oké' model dat Meta voor Facebook en Instagram hanteert en stelt dat dit mogelijk in overtreding van de Digital Markets Act (DMA) is. "Ik denk dat er allerlei manieren zijn waarop je geldt kunt verdienen aan diensten die je aanbiedt", aldus Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, tegenover persbureau Reuters.

Vestager geeft als voorbeeld dat het zowel gerichte als contextuele advertenties kunnen zijn. "Het is dus belangrijk dat we het gesprek met Meta blijven voeren en we zullen uiteindelijk ook bepalen wat de volgende stap voor hen is om compliant met de DMA te zijn." Vanwege onderzoeken vanuit de Europese Commissie en privacytoezichthouders, alsmede felle kritiek van allerlei organisaties, stelde Meta voor om het bedrag dat gebruikers moeten betalen om niet te worden gevolgd te verlagen van 10 euro per account naar 6 euro per account.

Volgens privacyactivist Max Schrems zorgt een lager bedrag niet voor compliance. "Meta's recente aankondiging dat het de prijs van het betaalde abonnement verlaagt verandert dit feit niet. De AVG stelt duidelijk dat toestemming "vrijelijk" gegeven moet worden. Aan de andere kant verberg Meta de "weiger" knop achter een betaalmuur." Schrems merkt op dat de meeste mensen akkoord gaan om te worden getrackt als ze een bedrag van 1,99 euro moeten betalen. Tegelijkertijd wil 90 tot 97 procent van de mensen niet dat hun persoonlijke data wordt gebruikt voor gerichte advertenties.

Reacties (7)
21-03-2024, 12:59 door Anoniem
Wie möchten Sie FAZ.NET nutzen?

Het 'betaal of oké' verdienmodel is zeker niet alleen aan Facebook of Insta voorbehouden. Eén van de grootste zakenlijke kwaliteitskranten van Europa, de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ.net), stelt de lezer met de cookiebanner dwingend voor de keuze: 'Wie gewohnt mit Werbung lesen' (reclame) of 'Werbefrei mit F.A.Z. Pur lesen' (betalen).
21-03-2024, 14:58 door Anoniem
Lol, voor hen tien anderen, vaak ook nog die daadwerkelijk om privacy geven.
22-03-2024, 07:57 door Anoniem
Ik ben kritisch over 'Brussel'. Daar wordt ook niks aan gedaan.
Da is vele malen erger. Het nut van social media snap ik nog steeds niet. Ofwel: je kunt prima zonder. Helaas lukt dat met 'Brussel' niet. Overigens is het rondstrooien van medische data toch een ruim groter probleem. En zelfs met betalen kan ik dat niet voorkomen.
22-03-2024, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Wie möchten Sie FAZ.NET nutzen?

Het 'betaal of oké' verdienmodel is zeker niet alleen aan Facebook of Insta voorbehouden. Eén van de grootste zakenlijke kwaliteitskranten van Europa, de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ.net), stelt de lezer met de cookiebanner dwingend voor de keuze: 'Wie gewohnt mit Werbung lesen' (reclame) of 'Werbefrei mit F.A.Z. Pur lesen' (betalen).

Even los van het 'maar zij doen het ook' argument wat hier niet relevant is, META heeft zeker wel keuze opties om dit anders in te richten. Voorbeelden van privacy vriendelijke oplossingen waar ook geld mee te verdienen valt.
Het tonen van reclame is niet hetzelfde als het volgen van bezoekers middels persoonsgebonden en via datahandelaren opgekochte volg-koekjes.
23-03-2024, 11:34 door Anoniem
Door Anoniem: Het tonen van reclame is niet hetzelfde als het volgen van bezoekers middels persoonsgebonden en via datahandelaren opgekochte volg-koekjes.

Wie de "gratis" versie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung leest, wordt daarbij juist op alle mogelijke manieren gevolgd. Onderstaand de lijst van de door NoScript gedetecteerde trackers en CDN providers op de Werbung-versie van FAZ.net

faz.net
…3lift.com
…adnami.io
…adnxs.com
…adobedtm.com
…ads-twitter.com
…adsafeprotected.com
…ariva-services.de
…atonato.de
…casalemedia.com
…chartbeat.com
…demdex.net
…doubleclick.net
…dx6ctphzljkf1.cloudfront.net
…emetriq.de
…facebook.net
…geoedge.be
…googletagmanager.com
…googletagservices.com
…gstatic.com
…imasdk.googleapis.com
…ioam.de
…licdn.com
…mitself.net
…otto.de
…outbrain.com
…pbstck.com
…pinimg.com
…pinterest.com
…plista.com
…pubmatic.com
…rubiconproject.com
…taboola.com
…teads.tv
…xplosion.de
…yieldlab.net
…youtube.com
05-04-2024, 15:27 door Anoniem
De Nederlandse, Noorse en Hamburgse data bescherming autoriteiten (DPA's) hebben om een bindend EDPB-advies over deze kwestie gevraagd. Als 'Pay or Okay' wordt gelegitimeerd, zouden bedrijven in alle sectoren het voorbeeld van Meta kunnen volgen - wat het einde zou betekenen van echte toestemming voor het gebruik van Europese gegevens.

28 NGOs urge EU DPAs to reject “Pay or Okay” on Meta
Forced Consent & Consent Bypass / 16 February 2024

https://noyb.eu/en/28-ngos-urge-eu-dpas-reject-pay-or-okay-meta
15-04-2024, 16:36 door Anoniem
Rechtenorganisaties: Meta's 'betaal of oké' model geeft mensen geen keuze
maandag 15 april 2024, 15:30 door Redactie

https://www.security.nl/posting/837921/Rechtenorganisaties%3A+Meta%27s+%27betaal+of+ok%C3%A9%27+model+geeft+mensen+geen+keuze
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.